自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 emilykwok_19 的帖子

暫時轉介左去眼科醫院, 但第一次個期要11月先有得睇。

大宅

CrazyCatB 發表於 18-10-29 09:38
回覆 斯巴達小子 的帖子

你好. 見到你留言. 我亞女而家4歲半. 大慨2歲倒我地發現佢有斜視問題.初時睇政府, ...
我個仔係間歇性斜視, 醫生話呢D通常唔會完全變好, 但如果佢斜視時間短暫既都唔使做手術, 除非佢隻眼向外走既時間比較長先要做手術, 醫生話佢個斜視角度都算大, 但只keep住唔再差都OK, 我都有問過醫生, 同佢做眼球運動時佢好難集中, 成日都做得唔好, 佢話呢個就係因為佢哋眼球肌肉鬆, 所以要做運動令到肌肉打返緊, 咁就可以令到隻眼外走既情況轉好, 但其實係唔容易的

其實我自己細個時都有斜視, 到而家都仲有, 但外觀上完全唔覺, 我唔講都冇人知我有斜視, 我自己就發覺, 每當唔夠精神時會特別容易出現斜視, 因為我係大人, 所以我自己會知道睇嘢時斜視, 咁我會即刻集中返去睇嘢, 你可以留意吓你小朋友會唔會係唔夠精神, 同埋留意住佢, 一見對眼外走就即刻叫佢集中返睇嘢, 我覺得唔多唔少都會有D幫助既

我個仔係去中大眼科中心, 徐X昇助理教授睇佢, 我自己覺得佢幾好, 解釋得好清楚, 你有需要既可以考慮吓睇佢, 如果真係唔知點好既, 睇多個醫生再聽多D意見都係好既

子爵府

回覆 斯巴達小子 的帖子

我女情況同你仔有D 似. 佢係攰/病就會飛得多D 次數. 我地都會即刻叫佢返來. 佢都做到的.但次次去醫生度醫生都話未夠直.
叫我地努力D train. 但有時真係好難.
9成9既人都唔覺佢有問題. 只係我2公婆同婆婆會睇到.

大宅

有冇jm睇過胡啟華?舊post有提謝道欣同胡啟華比較,兩個都好評,唔知選擇邊個好

大宅

斯巴達小子 發表於 18-10-29 08:26
你去睇咗醫生睇吓點講先啦,其實如果唔係太嚴重醫生唔建議做手術,我個仔外斜視45度,醫生都係話每日做眼 ...

一直喺屯門眼科跟進,而家5歲,醫生就話視力好好,只係外觀上問題,同埋係外斜,又係叫一叫就望返正常,但係我同老公都決定需要做,起碼唔好對自己失去自信搞到唔開心,會小學前做

大宅

請問有冇jm睇過胡啟華?舊post有提謝道欣同胡啟華比較,兩個都好評,唔知選擇邊個好

複式洋房

sue_ki 發表於 18-10-29 09:22
托賴 手術非常成功 好感恩 女女出年1 月就6歲
舊年12月做 醫生話兩隻眼仔完全直晒
但醫生&視覺矯正醫生都 ...

想問下兩眼直曬,係唔係即係望近野,望遠野斜視零度?

公爵府

Gracenbb 發表於 18-10-28 16:16
我見到舊post有jm話佢手震搞到我有啲怕,又search 到有新聞話佢被入稟告醫療失誤
...

我星期二先返去養和揾謝醫生年檢,佢同我 check 眼底,手掂我眼,過程唔覺佢手震, 見佢寫字都冇手震震喎~

別墅

sue_ki 發表於 18-10-28 18:10
我唔知政府有冇急症
但我女嗰時由歲半已在威記眼科睇 到正式手術排期係4歲 (1月排) 同年12月打黎有期做 ...

請問一月排手術個時有無話大約排幾耐。。?

男爵府

快樂媽媽S 發表於 18-12-21 11:15
想問下兩眼直曬,係唔係即係望近野,望遠野斜視零度?

係呀 一般時間係完全冇問題
但其實好攰既時候都有少少
不過正常人攰/望遠野有時亦都會出現斜視 所以已當正常人一樣

男爵府

emilykwok_19 發表於 18-12-26 14:50
請問一月排手術個時有無話大約排幾耐。。?

只係話要排年幾
姑娘話總之有期就會打俾我
我開頭以為佢排到期好似覆診咁 一早俾約期紙我
原來唔係 係有期時已經係打黎叫我地準備入院
上年我記得係好似12月頭打俾我 就叫我12月22入院

別墅

sue_ki 發表於 18-12-26 19:52
只係話要排年幾
姑娘話總之有期就會打俾我
我開頭以為佢排到期好似覆診咁 一早俾約期紙我

唔該你。希望我個仔都快d排到啦。。(emoji)

大宅

sue_ki 發表於 18-10-29 09:22
托賴 手術非常成功 好感恩 女女出年1 月就6歲
舊年12月做 醫生話兩隻眼仔完全直晒
但醫生&視覺矯正醫生都 ...

請問做完手術,需要每日練眼嗎?

大宅

小朋友六歲時做斜視手術大概35度,由私家權威醫生執刀,但兩年後開始斜視復發,又變返35度,因為大個咗所以能夠自己控制,但大部份時間放鬆時、不為意時都會見到斜視,政府建議再做手術,排咗一年左右,政府手術期終於到達,現在13歲要決定做唔做第二次手術,真係非常擔心,請問有冇過來人能給我一些經驗和意見?
第一次做合共兩條肌肉,第二次做另外兩條新肌肉

大宅

斯巴達小子 發表於 18-10-29 11:52
我個仔係間歇性斜視, 醫生話呢D通常唔會完全變好, 但如果佢斜視時間短暫既都唔使做手術, 除非佢隻眼向外走 ...

我阿仔今年8歲,都有輕微的斜視(間中才出現),去過私人視光師教用珠繩訓練,阿仔做唔到,上年年尾轉了去政府跟進,起初叫用支筆在眼前前後移動做訓練,可能阿仔專注唔到,半年了,無改善,再叫用眼貼每天遮住"好眼"兩小時,一個月,當然又咁快改善到,醫生突然話可以考慮做手術,但排期起碼要3年。

現想請問"做運動令到肌肉打返緊"的運動係點做? 有效改善到嗎?

謝謝!

子爵府

點解好似通常要做手術嘅?有冇個案係做訓練好返?

子爵府

gilgil39 發表於 20-5-11 22:22
點解好似通常要做手術嘅?有冇個案係做訓練好返?

我仔個陣日日訓練,可能我仔嚴重,無乜用
個陣即刻搵謝醫生做手術

子爵府

粒粒芝士 發表於 20-5-12 05:41
我仔個陣日日訓練,可能我仔嚴重,無乜用
個陣即刻搵謝醫生做手術

你仔點厳重?係咪好明顯一望就知佢斜視?可以做咩訓練?

子爵府

gilgil39 發表於 20-5-12 08:00
你仔點厳重?係咪好明顯一望就知佢斜視?可以做咩訓練?

係,一眼望到
個陣兩星期去訓練一次,係教具,左右兩幅圖畫,要將兩幅圖畫個月亮合併,
每次教具唔同
練左半年左右覺得冇乜作用(因小朋友唔合作)所以索性做手術(政府都有排但未等到,怕佢過6歲)

子爵府

粒粒芝士 發表於 20-5-12 09:07
係,一眼望到
個陣兩星期去訓練一次,係教具,左右兩幅圖畫,要將兩幅圖畫個月亮合併,
每次教具唔同

你仔搵謝道欣醫生做手術?幾年前?D人話佢手震,真係有D驚

首頁

尾頁

跳至