病人知情權

LC116
|
醫院打黎叫我返去再抽多次血驗(第三次驗相同野),但又咩都唔講,話電話唔方便講,咁我抽血嗰日可以講下咩問題又話姑娘唔會講報告直接去抽血,我要等到11月尾才可見醫生,叫我去抽血係咪都應該話比我知因咩事要再抽,要我擔心咁耐
LC116
|
LC116 發表於 18-10-5 14:17
醫院打黎叫我返去再抽多次血驗(第三次驗相同野),但又咩都唔講,話電話唔方便講,咁我抽血嗰日可以講下咩問 ...

我係咪有權知道定要等到覆診期? 姑娘唔講解我可以要求抽血前拎report自己睇嗎?
有咩可做
kayu826
|
我都係咁,問多少少都唔講,可能佢驚答錯你問題要揹責任掛,都唯有等醫生
LC116
|
kayu826 發表於 18-10-5 15:05
我都係咁,問多少少都唔講,可能佢驚答錯你問題要揹責任掛,都唯有等醫生
...

又係叫你返去再抽血但因咩事都唔講?
再抽多次之後有無依然唔達標又叫你返去再抽?
kayu826
|
LC116 發表於 18-10-5 15:13
又係叫你返去再抽血但因咩事都唔講?
再抽多次之後有無依然唔達標又叫你返去再抽?
...

我係第一次見醫生當日即抽血
第二次打黎叫我覆診前再抽血
但我個case係醫生已經同我講左d指數,打黎個次我問佢地就點都唔肯講d指數俾我聽,仲話我之前聽醫生講解時聽錯左(emoji)
hamsterma
|
醫院打黎叫我返去再抽多次血驗(第三次驗相同野),但又咩都唔講,話電話唔方便講,咁我抽血嗰日可以講下咩問 ...

就係咯,都無理由就叫返去抽血
草莓忌廉包
|

會不是是唔好彩,兩次都抽不夠量數,或者是血放得太耐得不準確。
haha748494
|
Agree,估估下果種心情真系好難頂。
siuballball
|
因為醫護人員不能夠係電話上透露病情,呢個係規定