鯇魚做魚生

豬仔mami
|

鯇魚有肝吸蟲可致膽管癌 食安籲勿生食淡水魚

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181005/bkn-20181005114425330-1005_00822_001.html

更多勁爆猛料,請下載《東網》APP:
http://bit.ly/2w9ebqD

我都覺得奇怪鯇魚可以生食 有肝蟲是普通常識吧
hellohellojenny
|
請問係邊個電視節目?
我好少開電視
cy101
|
hellohellojenny 發表於 18-10-5 14:39
請問係邊個電視節目?
我好少開電視
肥媽, 十點半節目, 講咩大灣區!!
豬仔mami
|
cy101 發表於 18-10-5 14:39
肥媽, 十點半節目, 講咩大灣區!!

Kittymummy
|
唔係咩新野,好多年前係大陸已經好興,仲排晒隊。我就同廠食飯食過一次,真係搵命博
wcpcelia    發表於 18-10-6 08:41
HoshiSora
|
豬仔mami 發表於 18-10-5 14:37
鯇魚有肝吸蟲可致膽管癌 食安籲勿生食淡水魚

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181005/bkn-20181005114 ...

鯇魚魚生?
howmuch
|
其實每日都有人食緊, 佐敦鯇魚粥店, 去親都有人食.
mamamia06
|
真係搵命搏 韓國d咩醬油蟹都係 幾好味都唔食
worldwww
|
其實而家香港爭X的 聲稱三文魚係咪都係有蟲的淡水魚 我成日食好驚
choc_choc
|
howmuch 發表於 18-10-5 14:45
其實每日都有人食緊, 佐敦鯇魚粥店, 去親都有人食.

香港法例係禁售中式魚生㗎,簡單講即淡水魚。
豬仔mami
|
Kittymummy 發表於 18-10-5 14:41
唔係咩新野,好多年前係大陸已經好興,仲排晒隊。我就同廠食飯食過一次,真係搵命博
...

真係搵命博,最慘唔係即知道係入左肝有事先知,鯇魚蒸唔夠時間都驚驚重話生食
豬仔mami
|
HoshiSora 發表於 18-10-5 14:43
鯇魚魚生?

係呀
BK2002
|
Kittymummy 發表於 18-10-5 14:41
...
淡水魚魚生? 好彩你無事...
Poyau
|
鯇魚生
pixelskin
|
mamamia06 發表於 18-10-5 14:46
真係搵命搏 韓國d咩醬油蟹都係 幾好味都唔食

韓國人習慣定期會食杜蟲藥,所以佢地唔驚㗎
wcpcelia    發表於 18-10-6 08:42
Kittymummy
|
BK2002 發表於 18-10-5 14:55
淡水魚魚生? 好彩你無事...

我當時見到面到青晒
食左幾舊咁囉⋯ 好彩未c 得。間野仲要排晒隊,佢地係切片,用好多garlic 咁一齊食。口感係爽既,同去日本食魚生分別不大。但真係冇下次。
tsung
|
唔敢食
howmuch
|
choc_choc 發表於 18-10-5 14:50
香港法例係禁售中式魚生㗎,簡單講即淡水魚。
唔識咩法例...., 總之我見有人食.
09729loklok
|
唔會食
Lihoma
|
我尋晚睇都嚇一跳