醫療保險賠償

evip
|
之前住院做小手術,出院後填form, 連單據 交agent. 通常要幾耐先收到$?

Agent 答盡快
evip
|
我在表格上已經選擇賠償入我的個人戶口連同戶口號碼,亦是我一直用來作月供保險的戶口。

2星期前agent WhatsApp 了公司出的住院理賠詳情,話入$方便有些問題,叫我交銀行戶口作實,於是我再WhatsApp 多一次,以為搞掂有得收$。點知今日再收agent Agent 電話叫我提供證明個戶口是我的,(例如銀行卡、statement 等等)……請問大家有冇試過咁?知唔知呢個係咩玩法?
thanks
wy_yen
|
我未試過claim呢d, 不過其實搞咁多野,保險公司唔係多數直接開cheque俾客嗎?
evip
|
wy_yen 發表於 18-10-5 16:09
我未試過claim呢d, 不過其實搞咁多野,保險公司唔係多數直接開cheque俾客嗎?
...

我以為今時今日揀直接入戶口會比較快和方便,點知咁煩。開cheque 原來仲快。
個保險經記好似唔願做咁,做左廿幾年,咁都唔知?
sunshine0613
|
evip 發表於 18-10-5 15:09
我在表格上已經選擇賠償入我的個人戶口連同戶口號碼,亦是我一直用來作月供保險的戶口。

2星期前agent Wha ...

影張statement, 有account number and name 便ok
evip
|
sunshine0613 發表於 18-10-6 11:28
影張statement, 有account number and name 便ok

宜家影了俾agent, 衹是因為這事而delay 了2個星期有多,覺得agent 冇經驗,又懶 。
sunshine0613
|
evip 發表於 18-10-6 11:31
宜家影了俾agent, 衹是因為這事而delay 了2個星期有多,覺得agent 冇經驗,又懶 。
...

Agent經驗是有價值的。
我老公份意外單,agent叫我們如果不是超級急著用錢,先claim了意外單的醫療費用,幾千元,之後先claim人身意外;因為一claim了人身意外,份單便完結,咁就claim唔到那幾千年醫療費用。
但又要不能拖太久,因為有理賠時限。

irenelwl
|
我每次出支票入戶口,從來無入賬問題。
evip
|
sunshine0613 發表於 18-10-6 11:48

Agent經驗是有價值的。

謝分享。
個agent 做左廿幾年,都搞到咁,所以有些失望。好彩條數唔係急住找出院卡數。
evip
|
irenelwl 發表於 18-10-6 12:58
我每次出支票入戶口,從來無入賬問題。

後來問了另外個朋友,話原來出票agent 拎埋入戶口最快,寄去我地址都可以的。
Money.ngaiTse
|
evip 發表於 18-10-5 14:58
之前住院做小手術,出院後填form, 連單據 交agent. 通常要幾耐先收到$?

Agent 答盡快

點解要搞咁耐都未收到錢???

我早前入院,俾哂資料後,三日內啲錢已經入返我戶口了。

八卦一問: 你買邊間的?
imcd
|
evip 發表於 18-10-6 14:05
謝分享。
個agent 做左廿幾年,都搞到咁,所以有些失望。好彩條數唔係急住找出院卡數。
...
有時做左廿幾年,
可能係太多客反而冇時間顧咁多.
所以我有時都覺得後生有後生既好
evip
|
imcd 發表於 18-10-14 15:34
有時做左廿幾年,
可能係太多客反而冇時間顧咁多.
所以我有時都覺得後生有後生既好

絕對認同。
張單買左好多年,期後冇再揾佢加單,當然佢都唔會揾我年年要review (又sell 嘢)。
imcd
|
evip 發表於 18-10-5 14:58

Agent 答盡快
有時真係睇咩公司
我之前claim過5-7日就出左