懷孕20週4天只重了2磅正常嗎?

hamsterfung
|
本人好瘦,90磅都沒有,未懷孕之前到現在20週4天只重了2磅正常嗎?我的肚子現在看起來很大,醫生說胎兒size正常!但我總係擔心自己體重增加咁少會唔會唔正常?請問一般你哋幾時開始體重會增加
贏在起跑線
|
我岩岩有100磅
三個月96磅
23週102磅

第四個月開始慢慢重,有增長就ok架喇
Bb size都正常
melomelomelody
|
我頭2個月輕2kg,上個月先返到第一次產檢個體重,第4次產檢直頭冇重。 醫生話呀b生長ok,冇問題。 我21週完全唔見肚。
hamsterfung
|
melomelomelody 發表於 18-10-5 16:15
我頭2個月輕2kg,上個月先返到第一次產檢個體重,第4次產檢直頭冇重。 醫生話呀b生長ok,冇問題。 我21週完 ...

其實係咪醫生話BB size正常就唔使咁擔心呢?
hamsterfung
|
贏在起跑線 發表於 18-10-5 15:38
我岩岩有100磅
三個月96磅
23週102磅

咁你都好keep住體重有上升
|
hamsterfung 發表於 18-10-5 16:16
其實係咪醫生話BB size正常就唔使咁擔心呢?

我相信醫生
照超聲波見呀b都好活潑,size係正常,我冇太擔心。 食得太重,反而會驚控制唔到。
hamsterfung
|
melomelomelody 發表於 18-10-5 16:18
我相信醫生
照超聲波見呀b都好活潑,size係正常,我冇太擔心。 食得太重,反而會驚控制唔到。
...

醫生都話我size正常 不過我有時諗而家懷孕五個月先重得2磅係咪唔正常姐
|
hamsterfung 發表於 18-10-5 16:18
醫生都話我size正常 不過我有時諗而家懷孕五個月先重得2磅係咪唔正常姐

唔好咁擔心,要相信醫生呀
唔好因爲見唔重擔心就夾硬食多d,反而唔好,醫生話食大左個胃,明明唔餓都會想食野,唔食就會暈,到時會好辛苦。
小驚
|
我唔瘦,但係我懷孕到而家共輕咗 2kg,個肚都仲係好細,唔覺肚。
我 24週喇.... 醫生都咩都無講。
而 BB 喺我肚裡面好活潑,日日喺我肚到開 PARTY... 我相信 bb 有長大就無問題。
hamsterfung
|
melomelomelody 發表於 18-10-5 16:25
唔好咁擔心,要相信醫生呀
唔好因爲見唔重擔心就夾硬食多d,反而唔好,醫生話食大左個胃,明明唔餓 ...

反而我係成日肚餓而家都會少食多餐
hamsterfung
|
小驚 發表於 18-10-5 16:39
我唔瘦,但係我懷孕到而家共輕咗 2kg,個肚都仲係好細,唔覺肚。
我 24週喇.... 醫生都咩都無講。
而 BB 喺 ...

你係咪成日嘔所以輕左?
|
hamsterfung 發表於 18-10-5 16:43
反而我係成日肚餓而家都會少食多餐

我易餓又易飽 所以小食多餐咁
但冇零食癮 竟然走去食健康野飲下奶食下果仁咁 唔知會唔會因為咁所以冇重
陀第一個重太多好難減 呢胎想重10kg內
小驚
|
hamsterfung 發表於 18-10-5 16:43
你係咪成日嘔所以輕左?

我頭兩個月無胃口,所以無咩食嘢。
之後再加上妊娠糖尿,食健康嘢多啲。
hamsterfung
|
melomelomelody 發表於 18-10-5 16:48
我易餓又易飽 所以小食多餐咁
但冇零食癮 竟然走去食健康野飲下奶食下果仁咁 唔知會唔會因為咁所以冇重
陀 ...

我都係冇零食癮 我下午或者夜晚肚餓嘅時候多數都會飲奶,食薯蓉或者飯團
hamsterfung
|
小驚 發表於 18-10-5 16:50
我頭兩個月無胃口,所以無咩食嘢。
之後再加上妊娠糖尿,食健康嘢多啲。
...

明白!健康就足夠
|
hamsterfung 發表於 18-10-5 16:54
我都係冇零食癮 我下午或者夜晚肚餓嘅時候多數都會飲奶,食薯蓉或者飯團
...

半夜肚餓最難搞,唔知食咩 試過訓訓下半夜餓醒
hamsterfung
|
melomelomelody 發表於 18-10-5 16:57
半夜肚餓最難搞,唔知食咩 試過訓訓下半夜餓醒

我都有咁嘅情況 快捷啲嘅方法我多數都會飲奶,或者食即沖薯蓉
小驚
|
hamsterfung 發表於 18-10-5 16:55
明白!健康就足夠

係呀!唔駛擔心呀!
反而啲過瘦媽媽擔心自己過瘦,走去飲媽媽奶。
最後佢地產後瘦唔返,又辛苦生巨 b...

我見你都係鐘意食健康嘢,可能肥 b 唔肥媽啫
|
hamsterfung 發表於 18-10-5 16:58
我都有咁嘅情況 快捷啲嘅方法我多數都會飲奶,或者食即沖薯蓉

即沖薯蓉係邊隻?
hamsterfung
|
melomelomelody 發表於 18-10-5 17:13
即沖薯蓉係邊隻?

佢有好多味道 超級市場都有得賣 倒啲薯蓉粉出嚟加滾水攪勻就食得,懷孕到而家已經食咗五個月 差唔多每一日都食

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊