阿仔成日走入廚房廁所

happylokchun
|
阿仔一見到廚房廁所門打開,佢就要走入去.抱佢出來就喊哂,唔通入面好好玩咩....
bchuma
|
happylokchun 發表於 18-10-5 16:11
阿仔一見到廚房廁所門打開,佢就要走入去.抱佢出來就喊哂,唔通入面好好玩咩.... ...

裡面有水⋯⋯ 可能鍾意玩水
emmmacyk
|
大人梗係覺得唔好玩,小朋友就認為每一個“禁地”都有無比的吸引力
我要做媽媽
|
小朋友系咁架,大人越唔俾既嘢,佢地就越好奇,所以就越要入去
GCHK
|
都係因為好奇囉,越唔俾入,越鍾意去探索
hamsterma
|
happylokchun 發表於 18-10-5 16:11
阿仔一見到廚房廁所門打開,佢就要走入去.抱佢出來就喊哂,唔通入面好好玩咩.... ...

入面有水玩,我女都超鍾意去
sammiso
|
應該係鐘意玩水,細佬仔日日玩水都唔會厭。
|

回覆 happylokchun 的帖子

Hi happylokchun ,小朋友活潑好動,佢地有強烈好奇心和喜歡新鮮感架,依D亦係BB學習新事物最大動力,明白媽媽重視家居安全 唔想囝囝入廚房/廁所,建議加裝兒童安全門欄,如果囝囝已經懂得說話,同囝囝用簡單直接語言溝通,俾佢知道廚房/廁所隱藏嘅風險,慢慢佢會明白架。
haha748494
|
我果件都系,廁所就出入都會關門。廚房就無可以每次關,都系睇緊D,以免燙傷。
VCBB小天使
|
emmmacyk 發表於 18-10-6 16:31
大人梗係覺得唔好玩,小朋友就認為每一個“禁地”都有無比的吸引力

同意
hyu774294
|
岩呀,對佢地黎講係新奇

同埋可能有講食
ling103
|
[email protected] 發表於 18-10-9 12:31
回覆 happylokchun 的帖子

Hi happylokchun ,小朋友活潑好動,佢地有強烈好奇心和喜歡新鮮感架,依D亦係 ...

我個孫最鍾意行埋去電視櫃嗰度,用手摸電視個mon,搞到我哋而家電視都唔敢開, bb多一個星期,就十一個月啦!應該點樣教佢好呢?!
babywb
|
ling103 發表於 18-11-8 15:14
我個孫最鍾意行埋去電視櫃嗰度,用手摸電視個mon,搞到我哋而家電視都唔敢開, bb多一個星期,就十一個月 ...

見佢一行近電視我就會攞住個cushion遮住佢,同埋指住梳化話去梳化度睇,跟住佢依家明啦,一話去梳化度睇,佢重自己攞cushion遮住自己同行埋去梳化。
hamsterma
|

小朋友最鍾意去嘅,我女個陣都係咁
ling103
|
babywb 發表於 18-11-8 19:29
見佢一行近電視我就會攞住個cushion遮住佢,同埋指住梳化話去梳化度睇,跟住佢依家明啦,一話去梳化度睇, ...

係喎!等我試下先,Thanks!
|
回覆 ling103 的帖子

Hi ling103 ,電視畫面顏色鮮艷,會發出唔同聲響,孫仔覺得好奇,鐘意望/摸都好自然,明白擔心影響佢嘅視力/家居安全,大約一歲BB,一般已經明白簡單指令,例如「唔好」「唔得」,或者用搖頭/手表示唔好,多D同佢玩遊戲分散佢注意力,例如買個小籃球架俾佢玩投擲活動(軟球) ,減少佢行去擺放電視位置架。
ling103
|
[email protected] 發表於 18-11-9 14:18
回覆 ling103 的帖子

好呀!我試下先,謝謝!
VCBB小天使
|

無装門欄咩
RubyYu07
|
bchuma 發表於 18-10-6 14:33
裡面有水⋯⋯ 可能鍾意玩水

我都係咁諗,小朋友最鐘意玩水!不過要睇實啊!
RubyYu07
|
haha748494 發表於 18-10-10 17:50
我果件都系,廁所就出入都會關門。廚房就無可以每次關,都系睇緊D,以免燙傷。 ...

我地屋企都係,廁所長期關住門!