婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩三星期前小產左,前幾日終於喺99窮追不捨的情況下答應返6299家食晚飯 (註:小產第4日開始,每隔幾日就問我地返唔返去食飯),好啦,7:45pm上到去,坐一粒鐘,8:45pm先開飯,諗住食飽9:30pm左右就走,因為頭痛,個人又唔係太精神, 準備拎袋時,99突然叫62執枱先啦食蛋糕呀 (可能feel到我地想走),c6問食咩蛋糕,然後99話今日我生日,c6話唔知佢當日生日,然後99二話不說自己放個蛋糕喺枱,拿出手機話"影相呀影相呀埋位喇。。。"

我個心當堂沉左,心諗,唔係下化,我啱啱先冇左個b,仲要我笑住口咁影相食蛋糕?? 我做唔出囉,我點都唔肯影,c6都唔想影但比99逼佢一齊影,我就主動話幫佢地揸機,但99真心笑到見牙唔見眼仲要求我要影到個蛋糕

最後我同c6喺佢地切緊個蛋糕時閃人,我地冇食個蛋糕

其實,我都算叫做坐緊小月,點解99唔比d安寧嘅日子我? 雖然我而家已經接受左件事,但講起bb嘅話題我依然會有錐心之痛,而家狀況真係未至於好似平時一樣,可唔可以比多少少時間我呢?

伯爵府

HappyBlueberrie 發表於 18-10-5 17:02
兩三星期前小產左,前幾日終於喺99窮追不捨的情況下答應返6299家食晚飯 (註:小產第4日開始,每隔幾日就問我 ...

其實你唔想去
又唔想推 就叫C6推啦
因為你99仔都咁大
佢唔會明白嫁啦

咁某程度上
99生日同走左既BB有直接關係既
99可能想生日沖喜下食下蛋糕開心下呢
BB會喺準備好既時候返來搵你啦

大宅

上一代人生存條件同醫療冇咁好,比教容易小產,佢哋對未出世嘅生命同現代人睇法唔同,我啲女性長輩(男女家都有)覺得小產冇咩好大不了,可能你奶奶都係咁諗,都唔係有惡意嘅,只係唔同channel囉。
保重,放輕鬆,希望你好快如願有小朋友

侯爵府

凡事向好的方向諗,開過自己之餘,也與人向善。除非99有任何黑暗歷史,否則不要向惡夢那邊想。

可能你99想見吓你,搵些事情給你分心,不要老是想著過去麻。少少地充喜,早些向前看麻。

大宅

whitebyKiKi 發表於 18-10-5 17:27
其實你唔想去
又唔想推 就叫C6推啦
因為你99仔都咁大

99甚少主動搵c6架,因為c6唔so佢,覺得佢好煩,99咪直接搵我囉

就算真係要沖喜,都同我地講聲先啦,就算我地已經放低左件事,都唔代表我地可以開懷笑住影相同食蛋糕,可能人人角度唔同啦

唉,我都好想bb快d返來搵我,多謝你jm!

大宅

HLGrape 發表於 18-10-5 17:47
上一代人生存條件同醫療冇咁好,比教容易小產,佢哋對未出世嘅生命同現代人睇法唔同,我啲女性長輩(男女家 ...

又唔係話覺得佢有惡意嘅,喺我角度我覺得小產係好大件事,我唔會理99點諗,佢話佢自己冇小產過,唔知應該點

我都花左一段時間先諗得開,唔會再喊,但願佢做少d野就已經好好

大宅

yamaneko 發表於 18-10-5 18:34
凡事向好的方向諗,開過自己之餘,也與人向善。除非99有任何黑暗歷史,否則不要向惡夢那邊想。

可能你99想 ...

99就係成日搵d藉口想來我家睇我,初初都覺得幾好,慢慢就覺得越來越煩,我只想休息多d,但佢就日日晨早流流打電話比我話要來,我真係冇心情entertain佢

公爵府

咁你想大家哭喪嗎,守孝一年嗎?老實講小產又真係没什麽大不了,你小產後係唔開心,但更加要走出陰霾,調整心情,等下一個bb來臨,何必要去埋怨别人,難道想全世界陪你唔開心嗎?你99生日食蛋糕,有乜問題,佢已經無大排延席,又無嬲你俩公婆唔同佢慶祝生日,佢都已經從簡,拎個蛋糕出來同自己慶祝一下,又得罪你嗎?你99已經好大方了,你就似乎太小器了。

公爵府

你C6點做個仔吖,阿媽生日都唔知,連阿媽買個蛋糕請你哋食,你哋都唔比面,唔食走人,真係生舊叉燒好過。

侯爵府

回覆樓主

生日自己買埋蛋糕已經好惨,想個仔幫自己慶祝都有錯咩?

大宅

Miulo 發表於 18-10-5 20:21
咁你想大家哭喪嗎,守孝一年嗎?老實講小產又真係没什麽大不了,你小產後係唔開心,但更加要走出陰霾,調整 ...

冇要求大家哭喪,亦不存在甚麼守孝,請唔好曲解本人言詞!

大宅

Miulo 發表於 18-10-5 20:32
你C6點做個仔吖,阿媽生日都唔知,連阿媽買個蛋糕請你哋食,你哋都唔比面,唔食走人,真係生舊叉燒好過。 ...

請你唔好人身攻擊批評我c6,如果你唔理解我地感受請求你不要回覆,放我一條生路吧!

大宅

VickiC 發表於 18-10-5 20:44
生日自己買埋蛋糕已經好惨,想個仔幫自己慶祝都有錯咩?

慶祝都要睇情況吧!

大宅

夠喇,如果你地唔同情我就唔好覆了,呻出來都係想搵人安慰下,唔係比人公審,請留意呢個係婆媳版,除非批評我嘅人本身自己係99啦

大宅

HappyBlueberrie 發表於 18-10-5 19:10
又唔係話覺得佢有惡意嘅,喺我角度我覺得小產係好大件事,我唔會理99點諗,佢話佢自己冇小產過,唔知應該 ...

你剛剛情緒好啲而家都會容易敏感,講真我覺得自己感覺最重要,今次你老公陪你走先應該佢都知你覺得唔舒服,同佢傾吓叫佢幫手等你避奶奶一排先啦,happy wife, happy life, 希望佢明白

伯爵府

HappyBlueberrie 發表於 18-10-5 17:02
兩三星期前小產左,前幾日終於喺99窮追不捨的情況下答應返6299家食晚飯 (註:小產第4日開始,每隔幾日就問我 ...

其實你可以叫你老公推佐去嘅

別墅

唔好唔開心,網上留言不要太上心
有時老人家諗野慢左,轉數無咁快,應該不是固意激你
保持心情愉快,生個開心得意小BB

男爵府

樓主,我明你撐你。

我小產過。係大事。我而家有女女都仲記得當時小產之痛。過產前版就見到唔少因小產而難過既jm。

你奶奶的確做得唔夠體面。要叫自己嗰仔慶祝自己生日無問題。但要人哋個女去又剛小產咗,最少要問下嗰仔人哋ready未。人與人之間係要互相體諒互相尊重。唔係自己係長輩就大駛。Do the right thing in the right timing.

樓主,希望bb快d番黎你身邊。

大宅

HLGrape 發表於 18-10-5 22:19
你剛剛情緒好啲而家都會容易敏感,講真我覺得自己感覺最重要,今次你老公陪你走先應該佢都知你覺得唔舒服 ...

我知我容易敏感,多謝你明白我,我個情況好唔同,因老公唔鐘意99煩住我地,99又通常直接搵我,有時問老公本身嘅野都會問我,我變左佢地中間人,我覺得我係夾喺中間果個,所以老公有時都未必幫到我

大宅

hamsterma 發表於 18-10-5 22:48
其實你可以叫你老公推佐去嘅

我其實冇話唔想去,c6都隨我去唔去,我最後選擇去係因為都隔左一段時間冇返去食飯,覺得都要返下去,只係冇諗過突然要慶祝生日,比唔到開心嘅反應出來

首頁

尾頁

跳至