QE 產檢好Hea

chocofds
|

因為試過健康院同QE產檢分別
睇L block QE 第一次產檢十週 血壓 體重 尿都唔駛驗 心跳咁早梗係唔幫你聽。
問簡單病歷抽個血就走
之後就26週見醫生
同你講私家政府一齊睇
DS 個姑娘鬼死咁大力。

健康院雖然冇超聲波,但起埋第一次見醫生,做足所有野好詳細
十八週會再返去

我知24週前有異常都係入院可能都係放棄唔要得
但QE 都唔駛咁Hea
好似24週前話知你咁

有冇人有同感?

LC116
|
chocofds 發表於 18-10-5 17:40
睇L block QE 第一次產檢十週 血壓 體重 尿都唔駛驗 心跳咁早梗係唔幫你聽。
...

仲以為block L會好啲
之前仲諗梗威院定遠啲既block L
hqisabella
|
...

L 座係咪公務員或醫院人士睇個呀,我都係L座1樓產驗,雖然上星期第一次,但態度ok
chocofds
|
hqisabella 發表於 18-10-5 18:07
L 座係咪公務員或醫院人士睇個呀,我都係L座1樓產驗,雖然上星期第一次,但態度ok
...

態度係冇問題,政府唔駛錢態度差我都唔會介意,但登記完就冇下文咁...你係咪都係下次廿幾週先再產檢,佢會唔會比溜左個期?

十二週下次二十二週 2個半月先有機會聽BB 心跳...好難捱

起埋中間加一次。第一次基本血壓尿體重又唔做。

健康院做得足d。希望懷孕後期都唔好睇到咁疏啦!-/-

Misspeach
|
chocofds 發表於 18-10-5 18:17

態度係冇問題,政府唔駛錢態度差我都唔會介意,但登記完就 ...

我唔係L座既 但都有驗哂血壓體重個啲咖喎係無聽心跳 跟住聽講座 見姑娘 之後就度頸皮結構期都有俾我先再係見醫生
chocofds
|
chocofds 發表於 18-10-5 18:17

態度係冇問題,政府唔駛錢態度差我都唔會介意,但登記完就 ...

我諗諗下 QE 咁多事故唔係冇原因
佢地可能警覺性低

如果咁簡單血壓都唔量
一個唔知情血壓高既太太又唔睇私家
到廿幾週先量先處理死得啦
心跳快反映甲狀腺有可能有問題
又係廿四週先發現死得啦

佢地覺得大多數廿四週前產檢都唔安排,認為大部分懷孕都係正常。
結果忽略左小數既異常

生產最多唔係佢地
但咁罕見孕婦死亡卻唔止一單

佢地就係警覺性比較低
令人失望

chocofds
|
Misspeach 發表於 18-10-5 18:27
我唔係L座既 但都有驗哂血壓體重個啲咖喎係無聽心跳 跟住聽講座 見姑娘 之後就度頸皮結構期都有俾我先再係 ...

我仲準備d 尿去驗,我第一次係十週...我仲問佢佢話唔駛驗尿(我帶左),下次見醫生先要帶,體重叫我自助磅...

我冇咩風險,所以係咪中間就唔駛再睇等到廿幾週,我問過其他人都係咁。我真係覺得太耐...

L 座仲Hea?!

HOPEFORBB
|
回覆 chocofds 的帖子

我之前都係L blk 睇,平均係四星期返去一次,後期係兩星期,情況唔係咁疏,雖然聽心跳,按肚都係好求其。次次等等等,但五分鐘內就出返嚟。
solterayu
|
HOPEFORBB 發表於 18-10-5 18:59
回覆 chocofds 的帖子

我之前都係L blk 睇,平均係四星期返去一次,後期係兩星期,情況唔係咁疏,雖然聽心 ...

L 座係唔係得聽心跳? 無得照超聲波?
我19/10第一次去L 座睇
HOPEFORBB
|

回覆 solterayu 的帖子

係得聽心跳

照超聲波係係Day Surgery (Ward B2好似)先有得照,仲要係complicated case先有得照

我之前試過係入過院,有醫生照到啲奇怪嘢,之後refer去Day Surgery先有得照超聲波
sandyoctopus
|
回覆 HOPEFORBB 的帖子

我都係睇L座10週見左1次姑娘, 抽血
之後俾左Oscar期, 同結構期, 1月先有得見醫生
Oscar期同結構期中間相差成2個月
我都覺得有啲hea.
不過我自己出面有睇埋私家
chujailovemama
|
佢無俾唐氏檢查期你咩?
我都係10w去抽血,之後佢俾左唐氏期,同結構期俾我
去做唐氏超聲波 姑娘都好好 照得好詳細
如果佢俾漏左 你打去問下
chocofds
|
chujailovemama 發表於 18-10-5 20:39
佢無俾唐氏檢查期你咩?
我都係10w去抽血,之後佢俾左唐氏期,同結構期俾我
去做唐氏超聲波 姑娘都好好 照 ...

12週有唐氏 之後23週先結構 其 其間10個星期就冇產檢,係咪個個都係咁定我溜左?我從未量過血壓...
唐氏個個姑娘有點cool冇咩態度可言, 我都唔敢出聲,都唔介意佢cool(認真)有時大力照令我唔舒服,我盡量忍住...

但其間10個星期就冇產檢同唔量下血壓驗尿,當23週先做...好似24週前唔理個阿媽咁,我覺得有點Hea。

LC116
|
chocofds 發表於 18-10-5 20:52

12週有唐氏 之後23週先結構 其 其間10個星期就冇產檢,係 ...

我都係12週跟住21週,醫院會叫約健康院檢查
newbieC9
|
chocofds 發表於 18-10-5 20:52

12週有唐氏 之後23週先結構 其 其間10個星期就冇產檢,係 ...

我都係L blk 都一樣12wk Oscar 之後等到22wks 照structure. 公立醫院初期係無咁密,所以好多人都會睇埋私家。你覺得唔放心可以book私家睇睇
mimi_wahaha
|
我都係block L
佢都係12w唐氏 23w結構 26w先見醫生
中間都冇其他檢查
糖水期都冇俾我
所以都係要出面睇私家
ayu026
|
其實L block 可能比左太多expectations 比大家了。事實上,佢地比到大家既檢查,frequency 的確係甘疏,我覺得吾一定單一qe先係甘,根本上其他區既政府醫院都係甘,例如屯門醫院都好似連結構都無要人自己出去比錢私家做。

怪就怪資源不足吧!

我上一胎都係L block patient, 無結構,糖水我係主動同姑娘講佢地先比,原因係因為我「低風險」。我個時的確係政府加私家產檢甘交替做,都無必要單純地靠哂政府提供....始終,公家係甘架啦⋯⋯有限米煮有限飯,政府唯有risk-based approach 來決定點分流病人,所以unless 真的high risk 要比醫生screen out 去B座照肚或陰,否則5分鐘「產檢」就咁架啦。

ayu026
|
不過我想分享返,我2017年4月QE 生阿女,個年年初一爆就3單孕婦分娩事故,個時我都有一刻想轉去私家順產,但29週時作早產、宮頸短得快左,衝去B4登記入院,end up住左產前房一星期,個段期間,都遇到好醫生,及時斷診幫我開抗宮縮藥同塞小白球,叫「頂得住」,阿女最后39週「超額完成」!

所以,甘睇啦,政府醫院都吾係一面倒甘差勁,明白公家資源往往追吾到市民要求,自掏荷包「外補」(即私家產檢呀、照結構、甚至有人比几百蚊出去飲糖水等等),香港社會表面富庶,但公營醫療則好遺憾係第三世界級數
chocofds
|
ayu026 發表於 18-10-6 01:12
不過我想分享返,我2017年4月QE 生阿女,個年年初一爆就3單孕婦分娩事故,個時我都有一刻想轉去私家順產, ...

我都明白,第一次產檢基本量個血壓都冇我有點失望,可能去過健康院有比較啦...所以佢一開頭都叫政府私家一齊睇。我只是覺得中間安排一次補量血壓,聽心跳。唔駛同我照,好似健康院咁都唔駛用好貴資源掛。

醫療事故都真係有原因。做多少少都唔做。產檢都係關BB,完全忽略左媽媽都應該有基本檢查。
Miko3B
|
...

Q E依家産檢的确比以前簡單咗好多,同埋D私隱措施比以前差(首次産檢時抽血驗咗的報告竟然在人奶講座時在十幾廿人面前講,以前係每位孕媽單獨叫入護士室講解的),見醫生量度子宮高度同聽B B胎心時真係差到極點,度子宮高度只係用手按咗兩下就話正常(以前會用軟尺度下)聽胎心仲衰搵咗好耐都搵唔到B B心跳最後係由我講佢知在邊個位佢先一放下胎心機即聽到B B心跳聲(因我產檢前一晚自己在家聽咗B B胎心,知道在哪個位置)個醫生仲要講咗句:哦係喎,真係在呢個位喎!