想知自己啱唔啱?

Liontigerma
|
大仔18歲,爸爸就快生日我提佢夜晚食飯,佢好好佢話要買禮物俾爸爸,問我佢鍾意啲乜嘢,但佢前設係:佢負擔得起。

初頭我仲好開心.......但諗諗吓我覺得個心哽住哽住!原因係我哋從來都冇要求過佢買啲好貴嘅嘢俾我哋做生日禮物,從來都係佢要求。依家仲要有返part-time,我仲比緊零用錢佢。呢個前設令人覺得心淡。

之後,我都同左佢講我嘅感受話我唔開心,因為我聽到佢咁講。我叫佢自己諗下!
PCCW2319
|
Liontigerma 發表於 18-10-5 19:20
大仔18歲,爸爸就快生日我提佢夜晚食飯,佢好好佢話要買禮物俾爸爸,問我佢鍾意啲乜嘢,但佢前設係:佢負擔 ...

我唔明你點解唔開心。
二小姐
|
應該開心

1. 有心買禮物
2. 識量入為出,唔會亂買貴嘢充大頭鬼
ApplePie_ellen
|
大仔18歲,爸爸就快生日我提佢夜晚食飯,佢好好佢話要買禮物俾爸爸,問我佢鍾意啲乜嘢,但佢前設係:佢負擔 ...

負擔唔起點買?
唔好唔開心啦
Fatbigball
|
唔明點解唔開心x2
佢個前設好正常喎,買啲負擔唔起既野=買唔到,咁樣會開心啲?
|
PCCW2319 發表於 18-10-5 19:25
我唔明你點解唔開心。

X2

如果我是你的兒子,知道你會因為這樣不開心,我會連禮物都唔買
karenlyk    發表於 18-10-6 10:35
芝麻街    發表於 18-10-5 20:06
japan1211
|

如果我係你仔,會仲唔開心!

iamlazy
|
我會開心喎,唔通想佢買撈比自己咩?
Liontigerma
|
二小姐 發表於 18-10-5 19:27
應該開心

1. 有心買禮物

問題係見佢手帶Apple watch, 用名牌..... 但對爸爸份禮物,就係佢負擔得起!

我地從來無要佢買貴野俾我地。
Liontigerma
|
iamlazy 發表於 18-10-5 19:31
我會開心喎,唔通想佢買撈比自己咩?

我叫佢買條褲俾爸爸返工
kitbebe
|
有乜問題?個仔咁乖仲唔開心?有心已經好好,樓主諗多左!
細細聲
|
我覺得亞仔都好生性?! 有心買生日禮物俾爸爸又問下你意見

甘當然係要佢負擔得到
tester5
|

下?媽媽你咁「少女心事」既。。。可能仔仔諗一世都唔會明喎
諗下都好既。。慢慢諗。。。可能將來追女仔有用。。
c.vieri
|

佢個咁講有乜問題
咁買份自己負擔到嘅禮物都錯

我媽咁同我講,我就慳返算啦,你心淡嘅同時我都仲心淡

teresayan07
|

我都唔明點解你唔開心...
如果我係你個仔.. 我聽到會心淡..
靚靚C9
|
負擔唔起點買? 我係妳個仔仲心淡
Hansma
|
你唔啱~
baofankan
|
做父母應該知道個仔只要有心唔買都開心,而家佢買禮物,阿媽睇個價值咁高,係唔係無問題呢?
Charlotte_mom
|
唔買負擔得起,唔通借錢都要買?定賣左d家當去買禮物?
佢身上幾豪華,都係你當初願意買,而家同個仔計?
你個仔就真係心淡了
芝麻街    發表於 18-10-5 20:09
魔怪媽媽
|

完全唔明你唔開心 d咩喎? 比我好開心啦
你個仔就真係心淡, 亞媽咁諗