自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

water_ma 發表於 18-10-5 21:43
叫奶奶推埋個B去陪你產檢啦
入房產檢10分鐘都唔駛
你奶奶幫手睇一睇

佢好似同奶奶關係好差

侯爵府

搵到walk in 位就walk in
搵唔到你都要自己諗辦法

但停水停電唔係一個理由囉
產檢都係嗰一陣

子爵府

vivibabyvivi 發表於 18-10-5 21:51
佢好似同奶奶關係好差

咁無辦法啦
唯有靠自己

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

番薯仔媽媽 發表於 18-10-5 20:39
黎緊屋企有日停水停電,屋企得我一個照顧者,我搞唔掂,想穩個地方寄託bb,保良局有冇呢類服務。
重有日我要 ...

如果係產後檢查,帶埋BB得唔得?等候時自己湊,檢查時放B車擺旁邊?

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

traeh 發表於 18-10-5 22:01
如果係產後檢查,帶埋BB得唔得?等候時自己湊,檢查時放B車擺旁邊?

好多媽媽都係咁。

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 18-10-5 21:23
佢地唔識照顧新生兒咁你老公俾其他人湊大?

蕃薯養大

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無水無電關咩事? 推BB車出去咪得囉!!

男爵府

回覆樓主:

停水停電就話湊唔到?如果當日冇電係冇埋電梯,產檢你都可以選擇改期。
如果停水停電就話湊唔到,湊個bb將要應付更多更難既野,希望你產檢只是產後檢,而唔係產前檢

大宅

至愛朱古力 發表於 18-10-5 21:23
唔係好明,停水停電點解會湊唔到bb呢?你都唔會有野做。產檢叫埋老公陪你去唔得咩?
...

睇留言終於有人有同我一樣疑問

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

番薯仔媽媽 發表於 18-10-5 20:39
黎緊屋企有日停水停電,屋企得我一個照顧者,我搞唔掂,想穩個地方寄託bb,保良局有冇呢類服務。
重有日我要 ...

首先呢D環境,唔好成日諗揾人幫,自己以後都靠自己,唔太難嘅自己嘗試解决,btw我以前都係冇人幫到手,BB從不離身帶大

男爵府

畀面勳章

你都話6299唔識湊,甘平時都係得你自己湊,甘點解停水停電就會湊唔掂?產檢冇人幫手咪帶埋BB去,以前我都係甘啦!
願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

翡翠宮

回覆樓主:

你有無得再誇張D

大宅

大家似乎都試過停水停電照顧過新生嬰兒的樣子,大人就話。。
ok.問錯地方。
大家對新手媽媽好刻薄。

珍珠宮

番薯仔媽媽 發表於 18-10-6 01:38
ok.問錯地方。
大家對新手媽媽好刻薄。

大家未試過,難道你之前咁唔好彩試過?(認真問)
我會豪一日比自己住酒店

水晶宮

goat 發表於 18-10-6 01:42
我會豪一日比自己住酒店
...

Delete

子爵府

停水電可以返外家
產檢無人幫就惟有帶埋去

水晶宮

goat 發表於 18-10-6 01:42
我會豪一日比自己住酒店
...

其實我都係咁諗!與其搵人湊一日都要幾百蚊啦!

水晶宮

番薯仔媽媽 發表於 18-10-6 01:38
ok.問錯地方。
大家對新手媽媽好刻薄。

人地都係講事實,做人媽媽就要成熟處理各樣問題!又唔係幾日冇水冇電,如果係我又冇家人幫,我會帶晒bb啲行裝,帶兩壺熱水,推架車或揹住佢去個朋友屋企或者搵個有育嬰設備既商場坐吓食吓嘢,檢查就改期啦!盡量叫老公請一日半日假! 你樣樣都話唔work既話都冇人幫到你!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

依排天氣涼爽,無電開唔到冷氣風扇無問題喎!水之前裝定,如要冲奶就煲定水入暖壺,人奶的話煲定水俾自己飲

如果你係去健康院產後檢查係可以帶埋bb去的,可以放bb响b車或揾姑娘or姐姐幫手抱一陣,如果你又有左要產檢,er,一個你都攪唔掂,不如請姐姐啦!

另外如果可以返一日外家得嗎?你外家唔會同你屋企同一幢大廈呱!

間中無水無電好普遍,大把jm都會遇過,做左媽咪就要堅強d,有問題就諗解決方法,而且初生食完就瞓已經好容易,加固要煲粥無水至煩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Winnie 發表於 18-10-6 01:55
停水電可以返外家
產檢無人幫就惟有帶埋去

首頁

尾頁

跳至