一日可以食幾多supplement?

hipo_ting
|
想問一日最多可以食幾多supplement?
我買左碧容健 山竹 茄紅素 魚油丸!
一日食各一粒會唔會太多?
碧容健同山竹朝早空肚食
食完早餐食魚油丸
夜晚食完飯食魚油丸
咁樣食法岩唔岩?
求賜教
hipo_ting
|
hipo_ting 發表於 18-10-5 20:56

有冇人可以分享下
ansonbbb
|
hipo_ting 發表於 18-10-5 22:24
有冇人可以分享下

唔知係幾多。但我每日两至三種
flower0885
|
其實前晚PERAL TV...講了小小食supplement,

唔夠食物好......肝最怕藥.....

我只係一個星期食4粒...

唔敢食好多...

我都想知....

THX

Herajanie
|
我都想知
我會vit b, c , 鈣, fish oil
唔知會唔會太多

Meowbb_bb
|
I only have B12 , probiotics .
hipo_ting
|
flower0885 發表於 18-10-6 10:08
其實前晚PERAL TV...講了小小食supplement,

記唔記得係咩節目啊
flower0885
|
回覆 hipo_ting 的帖子

叫祝君健康:醫生話你知

doctor

thx

temilyt
|
hipo_ting 發表於 18-10-5 20:56

樓主要視乎你食嘅份量先知會唔會 overdose
即係每粒 supplement 含有幾多 mg

魚油據我所知一日唔過 1000mg 無乜問題
大前提係你食緊嘅係 Fish Oil 魚油唔係魚肝油!!!
魚肝油就真係唔建議日日食

最緊要係知道食緊嘅 supplement 成份係水溶性定脂溶性, 脂溶性好多時靠個肝去分解 (e.g. Vit A) 食得多係會對肝負荷過重的
hipo_ting
|
temilyt 發表於 18-10-9 10:54
樓主要視乎你食嘅份量先知會唔會 overdose
即係每粒 supplement 含有幾多 mg

多謝解答呀
但我想問例如茄紅素 碧健容可以點check佢地係水溶性定脂溶性嫁?會有啲咩方法check到?
求賜教
hipo_ting
|
flower0885 發表於 18-10-9 10:27

叫祝君健康:醫生話你知

Thank you!!! 可惜myTV super冇得睇返
flower0885
|

youtube 可以睇...但不知邊集

THX