想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

tszyingwo 發表於 18-10-6 21:21
家計醫生講話最快九個月,耐就一年

我2018年1月交轉介信,佢前几日打黎叫我下星期五去聽講座。我無諗過無啦啦咁快,只係十個月,好緊張!

別墅

aooiwong 發表於 18-10-6 21:36
我17年2月去交轉介信,
本身排比我個期係2021年。
然後姑娘打電話來話提前到今年7月可以聽講座+見醫生。

我懷疑好多人中間cancel,我2018年1月交信,早几日接到電話叫我下星期五聽講座!
你搞左几個月就開始ivf, 算唔算快呢?
我聽過有威記公立症,搞左几年,又話叫佢試左iui先,拖好耐先比佢ivf.....
我都驚自己會咁!

大宅

MMCOOC 發表於 18-10-20 07:54
我懷疑好多人中間cancel,我2018年1月交信,早几日接到電話叫我下星期五聽講座!
你搞左几個月就開始ivf, ...

你都好快喎!
聽完講座就見醫生架喇。

其實我第一次醫生時,
佢比我嘅治療方案都要一年半載,
講明唔會一黎就IVF...
先要食半年排卵藥,唔得就打半年排卵針,
唔得就要試IUI 三次,
再唔得先排ivf...
咁計應該一搞都最少一年架。

我喺私家度已經做過曬排卵藥、排卵針、iui ,
拎埋報告証明去,
瑪麗醫生都話要我再試四個用排卵針。。

果刻都無奈、
不過都要接受架。。
因為佢話要跟程序。

係第二次見醫生,準備再打排卵針時,
佢重新再睇過啲報告,
反問我都做過曬,做咩又要打針

別墅

aooiwong 發表於 18-10-20 18:20
你都好快喎!
聽完講座就見醫生架喇。

我未做過iui, 我都驚佢要我iui 先,咁就會浪費好多時間 ! 我係由家計會轉介,家計會個醫生覺得我iui應該唔得,要直接ivf, 但佢封轉介信又無咁樣講 ..... 仲有几日見醫生,個心情好緊張!

大宅

MMCOOC 發表於 18-10-20 21:53
我未做過iui, 我都驚佢要我iui 先,咁就會浪費好多時間 ! 我係由家計會轉介,家計會個醫生覺得我iui應該 ...

禁要睇下你同你老公本身身體有冇咩事
如果check完唔大問題,應該要食排卵藥先。。始終政府唔係禁輕易一黎就做ivf

我都做過晒所有野,又係要打針然後自己dodo開始先

大宅

MMCOOC 發表於 18-10-20 21:53
我未做過iui, 我都驚佢要我iui 先,咁就會浪費好多時間 ! 我係由家計會轉介,家計會個醫生覺得我iui應該 ...

我諗每個人嘅情況都唔同,
你可以同醫生傾左先,
行到呢一步,信心好重要!

別墅

aooiwong 發表於 18-10-20 22:51
我諗每個人嘅情況都唔同,
你可以同醫生傾左先,
行到呢一步,信心好重要!

今日見左醫生了......交曬報告比佢,佢即刻叫人拿薄仔,book ivf 日子,我book一月。
不過我有黏連問題,佢會安排我再照,睇下影響大唔大,如果可以的話就如期一月做,唔得既話就要處理左黏連問題先

大宅

aooiwong 發表於 18-10-5 23:46
瑪麗醫院已經排左我11月做第一次ivf,
醫生開定左一排避孕丸,
叫我10月經期第一日打電話返去,

九月30號你應該通知醫院,你說十月經期提前三天月底來了,原本預算月頭來m咁你咪可以吃藥囖……十月尾就可以開針

珍珠宮

醫生開定左一排避孕丸,

想問問, 瑪麗醫院是否在私家婦產醫生看了先?再轉介去瑪麗醫院呢?
私家醫生,點同佢講我要做IVF,生BB呢?
THX

大宅

Macusmama 發表於 19-1-3 16:38
想問問, 瑪麗醫院是否在私家婦產醫生看了先?再轉介去瑪麗醫院呢?
私家醫生,點同佢講我要做IVF,生BB呢?
THX ...

有轉介信就得,
普通科家庭醫生寫轉介信都ok.

醫生會喺信裡面寫,你幾時開始嘗試懷孕,但未試過成功懷孕,需要轉介此病人睇不育科。之後,你拎信排期,等通知。都要排一兩年左右。

醫院收症條件:已結婚夫婦,嘗試懷孕一年或以上,未試過成功懷孕。

*醫院唔一定一開始即刻同你做ivf,可能係iui先,又會同你抽血,驗老公丁丁。由醫生決定醫療程序。

珍珠宮

chubama 發表於 19-1-3 18:20

有轉介信就得,

同居唔可以嗎?我己有二個小朋友,己大了,也是順產,但而家想生一個...

大宅

Macusmama 發表於 19-1-4 10:25
同居唔可以嗎?我己有二個小朋友,己大了,也是順產,但而家想生一個...

公家症,一定要男女雙方為結婚夫婦,以及女方未曾生產兒女。

你係同居關係,仲順產有兩個小朋友,完全不附合條件。

公家政府資助症,係幫助婚後一年,未曾懷孕,沒有兒女,政府幫助既係屬於不育既夫婦。

好多不育夫婦排緊隊,你唔洗嘥時間啦!
另搵私家醫院,或外地做ivf啦,仲快,唔洗等。係貴過資助公家症,私家你預5萬~13萬一次ivf啦。

珍珠宮

chubama 發表於 19-1-4 12:57

公家症,一定要男女雙方為結婚夫婦,以及女方未曾生產兒女。 ...
OH, IC,不過我會TRY

珍珠宮

咁可以睇下婦科排下先...

複式洋房

aooiwong 發表於 18-10-20 18:20
你都好快喎!
聽完講座就見醫生架喇。

我想問問去聽講座見醫生之前要唔要自己去做檢查,攞定d報告俾醫生睇,醫生睇報告,唔洗晒時間做iui. (c6形態少過1%)

大宅

Childrenbaby 發表於 19-2-17 01:20
我想問問去聽講座見醫生之前要唔要自己去做檢查,攞定d報告俾醫生睇,醫生睇報告,唔洗晒時間做iui. (c6 ...

我自己喺排緊期時就出去私家做曬檢查,
亦都做左三次IUI..
最後果次仲要係見醫生前兩星期先做添。
最後成疊紀錄報告比曬醫生

別墅

醫生開定左一排避孕丸,

想問下遞信到見醫生需要幾多時間?盼覆(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️

大宅

chung_janice 發表於 19-3-25 16:30
想問下遞信到見醫生需要幾多時間?盼覆(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️
...

你要去醫院遞信比姑娘評估一下先可以知道佢會幫你排邊日~

首頁

尾頁

跳至