政府擬中小學推一校一EO 月薪最高5.3萬

mickeyeva
|
大家有冇興趣呀? 如果有, 落實了就去申請啦!

消息指政府將於新一份《施政報告》中,宣布增加4.7億港元經常性開支,在全港中小學推行「一校一行政主任(EO)」,專責處理採購、人事管理等行政工作,以減少前線教師的工作量,專注於教學。

校本管理政策專責小組在今年7月發布的諮詢文件中建議,教育局應為學校及法團校董會提供額外的人手或資源,支援學校行政工作,而因應學校行政和管理愈趨複雜,行政支援應由持大學學位等較為幹練的人員提供。

據悉教育局採納小組建議,最快明年在全港中小學落實「一校一行政主任」。行政主任將負責校內採購、招標、人事管理及對外聯絡等較複雜的行政工作。學校可選擇開設常額行政主任職位或領取津貼外購行政服務,學校行政主任薪酬與公務員職系中的二級行政主任掛鈎。根據公務員事務局資料,2018/19年度二級行政主任月薪約為3萬多元至5.3萬多港元。

香港中學校長會署理主席鄧振強對於有關政策表示歡迎。他指出,業界一直希望當局加強行政支援,好讓教師聚焦於教學工作。他又指,雖然現時在公營學校中每校約有5名文書人員,但未必能應付人事管理或加入法團校董會等較複雜的工作,因此要由老師兼任行政工作。而不少直資學校都有聘請學校事務經理(School Business Manager)處理行政事務,但一般官立及津貼學校現時則無資源聘請行政人員。

鄧又指,推行此政策可能會頓時帶來過千個職位空缺,而現時社會上未有相關的人才,需時培訓,但認為如教育局分批推行政策會對學校造成不公。他又認為,新職位不只可吸引剛畢業的青年投身,部分有經驗、半退休的行政人員或教師亦可能會藉此重投教育界。

教聯會主席黃錦良指出,局方曾在2011至2016年於132間中小學推行相關的先導計劃,並在2016年為未有參與先導計劃的學校提供一筆過25萬港元的「加強學校行政管理津貼」。他對於「一校一行政主任」經多年後終能落實表示歡迎,認為「遲到好過無到」。他又估計政府會在《施政報告》中公布多項能惠及大部分學生、業界一致要求的政策,包括落實教師學位化等。

立法會教育界議員葉建源指,雖暫未能確定政府會如何推行「一校一行政主任」,但認為當局認同教育界對高級行政人員有需求,相信政策落實機會相當大。他認為,新增職位可由校內現職的行政人員晉升,或有行政能力的教師轉職擔任,亦可從各行各業吸納人才。

龍山仔仔
|
mickeyeva 發表於 18-10-6 00:58

唔駛諗,所有津校一定「要錢唔要人」,把呢個人頭的錢用來.....請三、四個TA, 請兩個fresh grad老師。

要個EO做乜鬼! 佢都唔明,做招標、管人,呢啲咪係SGM個 function, 請左個EO,咁個SGM調番去GM咩!

直接調整師生比例啦~
wcpcelia    發表於 18-10-6 08:23
Haz-mama    發表於 18-10-6 01:17
jannlly
|

以我所知,文員/書記已經做緊這些工作採購招標,係都係內部升

而且主任級已經都做行政工作。
Angel_Rose
|
人事管理包吳包處理投訴
captainmama
|
幾萬蚊請個人返來做而家D人已做的工作
ricecooking
|
Angel_Rose 發表於 18-10-6 01:28
人事管理包吳包處理投訴

應該係管校工同文職,再做埋校長個私人助理
ipipipip
|
龍山仔仔 發表於 18-10-6 01:13
唔駛諗,所有津校一定「要錢唔要人」,把呢個人頭的錢用來.....請三、四個TA, 請兩個fresh grad老師。

要 ...

書又唔認真教
成日做埋d無謂野
帶少兩日隊返大陸
咩時間都係返到
wlhbee
|
依家好多都係文員做,請個人3萬幾做呢d?成個office最高薪最senior都未必有呢個價啦。
I9528
|
話就話行政主任,事實係做埋 d 9588 嘅嘢,例如校長秘書,車校長出入開會,影印
其他嘢一樣掉比文員老師 TA
sabun
|
jannlly 發表於 18-10-6 01:17

以我所知,文員/書記已經做緊這些工作採購招標,係都係內部 ...

咪喺,如果咁,啲主任少咗行政工作,咁同一半老師有乜分別,人工差一大截!
raven
|
請多個敎師好過啦! 浪費金錢!
tester5
|

我估會內部晉升。街外人機會唔易。
brindlewin
|

呢類EO要Independently operates 需要trained up,咁會忽然出現。
yucl_hk
|
tester5 發表於 18-10-6 08:34
我估會內部晉升。街外人機會唔易。

這是重點!
happybebebe
|
captainmama 發表於 18-10-6 01:34
幾萬蚊請個人返來做而家D人已做的工作

仲要係唔教書
tictactoe
|
有 degree 的書記便可晉升EO
happybebebe
|
raven 發表於 18-10-6 08:31
請多個敎師好過啦! 浪費金錢!

對。
採購、聯絡等簡單行政嘢叫萬零蚊啲ta做都得啦
仲有有決策性嘅嘢,副校同主任邊會放畀個eo做

brindlewin
|
ipipipip 發表於 18-10-6 08:18
書又唔認真教
成日做埋d無謂野
帶少兩日隊返大陸

做得好那班一早到位,主任到校長都有管理訓練,啲敎師發展日,唔止講教書。
搞到一塌糊塗的,從來心不在焉掛羊頭。
babyangie
|

.
brindlewin
|
tictactoe 發表於 18-10-6 08:49
有 degree 的書記便可晉升EO

EO by job nature 一定考,不能升。