1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

人奶BB囡,都算幾為食,除左最愛媽媽奶,都好中意食大人野硬野,3個鐘食一餐 (不過食得慢,食成個鐘),每餐份量差不多係一碗大人碗既飯餸,乜都比佢食,岩開始飲3.6鮮奶,同埋另加芝士比佢食,但都係唔長肉呀..
媽媽們可以分享BB增磅心得嗎?
6個月到14個月只係重得1磅 ... 已見營養師
個個一見佢就話佢細粒,媽媽壓力真大啊

大宅

archoy424 發表於 18-10-6 02:00
人奶BB囡,都算幾為食,除左最愛媽媽奶,都好中意食大人野硬野,3個鐘食一餐 (不過食得慢,食成個鐘),每餐 ...

佢食量都唔算少wor

係因為運動量太大?定係可能腸道吸收有問題?可以試下俾佢食益生菌

伯爵府

回覆樓主

唔好有壓力, 佢肯食就得了, 有人天生點食都係瘦。 健康就可以

我會比埋啲肥肉小朋友食

洋房

傻之達人 發表於 18-10-6 02:32
佢食量都唔算少wor

係因為運動量太大?定係可能腸道吸收有問題?可以試下俾佢食益生菌

佢又唔算成日跑跑跳跳呀,個人都幾定
邊隻牌子益生菌好啲?

洋房

rachel_tim 發表於 18-10-6 07:56
唔好有壓力, 佢肯食就得了, 有人天生點食都係瘦。 健康就可以

我會比埋啲肥肉小朋友食

岩岩見有媽媽教燉肉汁比佢飲,諗住試試
肥肉我都有比,營養師教我比多啲油份佢

伯爵府

archoy424 發表於 18-10-6 08:41
岩岩見有媽媽教燉肉汁比佢飲,諗住試試
肥肉我都有比,營養師教我比多啲油份佢
...

佢食到就唔駛燉肉汁。
比啲肥肉, 雞皮。 加油煮野比佢啦

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我壓力比你更大啊…我女15個月都係得7.5KG…又係人奶B…岩岩見完營養師…我女已由朝食到黑…就係唔長肉…身高掂到3線…體重跌出咗好耐
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

大宅

人奶BB囡,都算幾為食,除左最愛媽媽奶,都好中意食大人野硬野,3個鐘食一餐 (不過食得慢,食成個鐘),每餐 ...

我bb也是好細粒 唔咪好肯食 4個月10斤 不過出世的時候4.8

別墅

叉包兔 發表於 18-10-19 16:25
我壓力比你更大啊…我女15個月都係得7.5KG…又係人奶B…岩岩見完營養師…我女已由朝食到黑…就係唔長肉…身 ...

我阿囡16 個月。19磅。一直人奶,不過佢我返工之後就開始加奶粉,就開始增磅。佢一出世體重就係9 缐,之後就3。依家身高跌至1。超細粒。

男爵府

可能消化唔好,難吸收呀

子爵府

回覆樓主:

Relax
我女都係全人奶,睇返記錄12個月大係7.96kg,所以14個月大7kg問題唔大。生長線圖係跟奶粉bb而定,人奶bb體型係同奶粉bb唔同好正常,bb健康最重要係免疫系統強。我女依加快三歲,touchwood一向好少病,只係中過玫瑰疹睇過一次醫生。

想增磅可以食多d優質脂肪,牛油果、黑芝麻,吸收多d蛋白質,除咗從肉類吸收蛋白質,藜麥、蘑菇、豆類都有豐富優質蛋白質。間中煮下鮮淮山可以健脾胃,對胃口同吸收都有幫助。我女唔飲奶粉/牛奶/唔食芝士都一樣增到磅。

我都經歷過,我都明當下係會好擔心,但過後會理解小朋友體型發展屬正常。記得唔需要同其他小朋友比較身型,亦無需在意旁人說話,健康係睇免疫系統,自己小朋友健康與否媽媽一定比旁人了解,媽媽放鬆心情最緊要。

首頁

尾頁

跳至