入院催生

cpycpyhelen
|
由於孕娠糖尿病同要打胰島素既關係,聯合安排了我於38週催生,想問有什麼要注意?是否一定在入院當天落藥催生?
Baby_Gena
|
cpycpyhelen 發表於 18-10-6 08:30
由於孕娠糖尿病同要打胰島素既關係,聯合安排了我於38週催生,想問有什麼要注意?是否一定在入院當天落藥催 ...

我有妊娠糖尿+妊娠毒血,由於一直情況穩定,最終被安排在瑪嘉烈38週催生。我唔知係咪間間醫院處理方法一樣,不過你可以参考下。入院當日我8.30上到產前病房(已食早餐),換衫休息等醫生巡房。醫生會檢查子宮頸是否成熟足以生產,未成熟就要塞藥令子宮頸軟化。之後就會駁機聽胎心半小時,覺得有胎動就㩒個制一下。塞藥後有啲人幾個鐘後有反應,有啲人會無反應。我塞藥後大約3-4小時開始有子宮收縮同流啡嘅情況,你要開始計時大約幾分鐘痛一次,一次痛幾耐。因為我痛楚唔算強烈痛得唔密,一路等,後來愈來愈痛,但未達標落產房。痛到唔係好食得落野,夜晚瞓唔到。只可以恰一恰。
Baby_Gena
|
Baby_Gena 發表於 18-10-6 17:04
我有妊娠糖尿+妊娠毒血,由於一直情況穩定,最終被安排在瑪嘉烈38週催生。我唔知係咪間間醫院處理方法一樣 ...

凌晨期間,出現頭暈眼花,嘔吐,血壓升高,姑娘call咗個實習醫生嚟睇但繼續等待。到第二日醫生再巡房,怕我毒血症病發(因以上都係先兆),即刻推我落產房,吊防癲瘋藥種豆,落藥催生。但因為後期血壓升到16x,腎功能又下降排唔到尿,就即刻call咗麻醉師同兒科醫生落手術室剖腹。
入院前一晚一定要有充足睡眠,否則你落藥有反應後真係無得瞓,一路折磨你廿幾三十個鐘,個人好崩潰。喺產前房唔需要拎晒所有野出嚟,因為你有機會隨時落產房,我就係用果樣先拎果樣,下載定一個計陣痛嘅app(因為姑娘會問返你),當你知道要落產房即刻通知家人(產房不可用手機),祝順利!
cpycpyhelen
|
Baby_Gena 發表於 18-10-6 17:14
凌晨期間,出現頭暈眼花,嘔吐,血壓升高,姑娘call咗個實習醫生嚟睇但繼續等待。到第二日醫生再巡房,怕 ...

多謝你解答,甘即由入院到塞藥大概都要半日時間,因為佢約我8點鐘入院,如果晏就塞藥都未必會係當日生到?因為我第一胎冇咩經驗,到依家都係一頭霧水,有啲驚,如果真係知道要入產房,個陣先通知家人黎,甘老公係咪唔入得架啦,定係等到老公黎到先入

Baby_Gena
|
cpycpyhelen 發表於 18-10-6 19:26

多謝你解答,甘即由入院到塞藥大概都要半日時間,因為 ...

其實一般未必當日下午就生,我果時10點醫生巡房,等醫生巡晒房一次過向藥房攞藥,藥送到上嚟再等人塞都下午1點你入院果日會有人同你解釋咩叫第一、第二同第三產程,佢會同你講咩產程老公可以陪你。 一般你落產房果時,姑娘會問你陪唔陪產,叫你通知老公,佢嚟到門口有鐘仔,同姑娘講聲係xxx老公就會開門帶你老公入嚟。因為落到產房,得件手術袍,我又插住尿喉,唔係好方便,所以我淨係叫我媽同老公嚟,都唔係好方便比老豆同哥見到咁,哈哈唔洗擔心,一般姑娘對產婦都好好,你到時可以問佢。
cpycpyhelen
|
Baby_Gena 發表於 18-10-6 22:10
其實一般未必當日下午就生,我果時10點醫生巡房,等醫生巡晒房一次過向藥房攞藥,藥送到上嚟再等人塞都下 ...

好多謝你甘詳細既解答,聽你甘講完我都冇甘擔心了謝謝你
haha748494
|
點樣喇?要注意休息喇。
cpycpyhelen
|
haha748494 發表於 18-10-11 22:48
點樣喇?要注意休息喇。

已出世了,不過我的過程唔算太順利,一入院醫生檢查時話宮頸已經成熟隨時入得產房,去到產房就入藥,宮縮愈黎愈勁,過左三個鐘之後,突然個姑娘話要叫rmo,同call麻醉師,個刻我都唔知咩事,我只個個個人塞左隻手係我個度,令我覺得好唔舒服,到最後由順產變左開刀生,事後我老公話原來唔係bb出黎先,係臍帶出先,臨急甘開刀
siuball
|
我有妊娠糖尿+妊娠毒血,由於一直情況穩定,最終被安排在瑪嘉烈38週催生。我唔知係咪間間醫院處理方法一樣 ...

你有妊娠毒血,醫生冇建議你開刀嗎?你係第一胎?
Baby_Gena
|
siuball 發表於 18-10-12 10:56
你有妊娠毒血,醫生冇建議你開刀嗎?你係第一胎?

係,第一胎,醫生話檢查咗見我子宮頸夠薄,好適合順產,所以比我試下順產先。
siuball
|
Baby_Gena 發表於 18-10-12 11:50
係,第一胎,醫生話檢查咗見我子宮頸夠薄,好適合順產,所以比我試下順產先。
...

無痛分娩都冇做 ?好勁
Baby_Gena
|
siuball 發表於 18-10-12 18:20
無痛分娩都冇做 ?好勁

有用止痛方法嘅,打咗支止痛針喺pat pat 呀。
笑氣都用唔到,因為已經好暈又嘔,吸咗一啖笑氣個人仲辛苦
carson1128
|

有孕娠糖尿病係咪私家唔收架?政府嗰邊又係咪唔開刀架!睇完你個case 搞到有D擔心
Baby_Gena
|
carson1128 發表於 18-10-13 21:36
有孕娠糖尿病係咪私家唔收架?政府嗰邊又係咪唔開刀架!睇完你個case 搞到有D擔心
...

其實唔洗太擔心,因為我加埋毒血先咁辛苦咁輪盡啫!為母則強呀 媽媽
haha748494
|
回覆 cpycpyhelen 的帖子

好彩有驚無險,要多D休息。
cpycpyhelen
|
haha748494 發表於 18-10-14 16:16
回覆 cpycpyhelen 的帖子

好彩有驚無險,要多D休息。

係呀