純呻,越窮越要用多左錢?

ansonbbb
|
今年無儲過錢,每月都好慳。到有少少錢淨,但突然有事又要多用錢,唉
pswongg
|
就快出雙量bonus, 唔好去旅行又可以慳一大筆
channin
|
越窮越見鬼。
維仔媽媽
|
無論手鬆手緊,支出都是時多時少。只不過手鬆時,支出多咗,影響唔大,手緊時影響大,感受深刻。
唯有慳啲使,捱過去。
ansonbbb
|
維仔媽媽 發表於 18-10-6 09:36
無論手鬆手緊,支出都是時多時少。只不過手鬆時,支出多咗,影響唔大,手緊時影響大,感受深刻。
唯有慳啲 ...

多謝大家。我知道唔開心都無用。但又控制唔到
wcpcelia    發表於 18-10-6 16:39
babyf
|
ansonbbb 發表於 18-10-6 09:10
今年無儲過錢,每月都好慳。到有少少錢淨,但突然有事又要多用錢,唉

物價變貴,其實會不知不覺間蠶食你的本金。就好似久不久有高收入人士仍埋怨自己都入不敷支。
所以除非有能力增加額外收入用來儲蓄,否則改變下消費心態,例如收入有$20,000的,當自己收入只有$10,000咁去生活。
crystal媽咪
|

諗辦法開源節流。
維仔媽媽
|
手緊的日子好多人都捱過或正在捱緊,記帳,睇返錢去了哪裡,要cut減啲,儲多啲,成個人心情都唔同。
9蚊兩的魚和25蚊碟的魚,營養分別唔會太大,但2者的價錢差好多。
每月先留一筆儲蓄,當減人工,自然識cut開支
StrawberryLove
|

同我一樣~ 一出糧交晒錢計埋車錢,俾埋家用呀媽,得番$2000 番工用
ying_mail
|
係,D$真係好難储~ 盡力但唔好太唔開心影响健康。
teresayan07
|

正面諗..
如果唔係有錢淨.. 你突然有事要用錢點算?

Babylyly
|
尤其是股市係咁跌
物價係咁升
人工停留
生活逼人

一杯凍奶茶
|
係,真係越窮越見

大人慳埋慳埋,小朋友一病大家真係要保重身體
Phyonafung
|