《彭博》逾300億元押注人民幣跌7算

大力大力
|
2018年10月5日 上午4:15

看來投資者仍看淡人民幣前景,並預期人民幣將會跌穿7算。據《彭博》報道,約40億美元(約313億元)資金押注人民幣會跌穿7算,看淡人民幣的資金規模較6月底時增加一倍,同時20位分析師中,有8位預期在明年3月底前,將會跌穿7算。

事實上近期人民幣匯價仍偏軟,其中人民幣離岸價昨日曾失守6.91,最新報6.9029。

在投資者看淡人民幣前景之際,離岸人民幣市場拆息亦偏緊,據財資市場公會的數據顯示,1星期離岸人民幣拆息為6.07833,抽升1.20633厘,1個月離岸人民幣拆息報5.54933厘,升0.59276厘,3個月離岸人民幣拆息報4.978厘,升0.325厘。3者均創下16個月以來高位。
momososo
|
大力大力 發表於 18-10-6 10:18
2018年10月5日 上午4:15

看來投資者仍看淡人民幣前景,並預期人民幣將會跌穿7算。據《彭博》報道,約40億 ...

仍有人仔的怎麼辦?息又跌咗!
ayi1
|
momososo 發表於 18-10-6 13:20
仍有人仔的怎麼辦?息又跌咗!

唯有長keep囉,費事左一巴右一巴做貿易戰炮灰。我嘅人仔定期有3.85%,大陸銀行啲理財平均4.5%息。人仔已經好過我啲英鎊同歐羅喇!
flyinsky
|
而家人仔都未跌到之前咁低,有人仔都係做住定期先
大力大力
|

今日人仔跌穿6.93~
momososo
|
大力大力 發表於 18-10-8 17:44
今日人仔跌穿6.93~

大力兄, 你還有人仔嗎?
momososo
|
ayi1 發表於 18-10-6 16:37
唯有長keep囉,費事左一巴右一巴做貿易戰炮灰。我嘅人仔定期有3.85%,大陸銀行啲理財平均4.5%息 ...
哪裏做有咁高息?
crystal媽咪
|
ayi1 發表於 18-10-6 16:37
唯有長keep囉,費事左一巴右一巴做貿易戰炮灰。我嘅人仔定期有3.85%,大陸銀行啲理財平均4.5%息 ...

好高息喎!!我今日永隆做都係3.45%
大力大力
|
momososo 發表於 18-10-8 21:48
大力兄, 你還有人仔嗎?

还有一些,約100多萬......
momososo
|
回覆 大力大力 的帖子

嘩,咁多!唔怕貶值嗎?
ayi1
|
momososo 發表於 18-10-8 21:50
哪裏做有咁高息?

好耐之前做架啦!
ayi1
|
crystal媽咪 發表於 18-10-8 22:03
好高息喎!!我今日永隆做都係3.45%

唔算高喇。上年BOC有4%添,下個月到期喇!
crystal媽咪
|
ayi1 發表於 18-10-8 23:07
唔算高喇。上年BOC有4%添,下個月到期喇!

謝謝分享
YanYan0116
|
我都有幾份人仔定期, 今年年中有2份到期時, 問建行有無cross rate換英鎊, staff計完比我睇, 係換了hkd再換英鎊, 唔多抵, 又見有差不多4%息就照做返人仔定期了.

e+都係唯有照keep.
koko2000
|
我對上次趺時已大部份換回港紙, 只剩下十萬人仔.....由佢繼續定期就算了.
bb12345
|
momososo 發表於 18-10-8 21:50
哪裏做有咁高息?
我都想知
大力大力
|
momososo 發表於 18-10-8 22:31
回覆 大力大力 的帖子

嘩,咁多!唔怕貶值嗎?

佔我現金约10%,因為有些是上年做落的,到期後這比例會再降一些,現時環境持美元/港元稳陣一些~
momososo
|
大力大力 發表於 18-10-11 06:18

佔我現金约10%,因為有些是上年做落的,到期後這比例會再 ...

而家才降一些,是否會蝕很多?手上亦有人仔,故未知如何處理?
gchan8942
|
繼續做定期
yl88
|
gchan8942 發表於 18-10-12 07:16
繼續做定期

我要2月才到期