少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

當仔女不斷長大,佢哋開始會越嚟越有自己嘅主見。佢哋變得唔再好似以前咁全部聽曬我哋講。細個嘅時候佢哋全部都以父母為中心,基本上父母講乜嘢佢哋都會照做,但係當佢哋越嚟越大個嘅時候,佢哋就會開始有自己嘅諗法 有自己嘅主見同家長拗撬亦都會越嚟越多。尤其是當佢哋去到青春期嘅時候就好似變得越嚟越反叛家長講東佢哋就去。其實家長有陣時真係好矛盾,細個嘅時候就希望啲仔女可以有自己嘅諗法,唔使事事都由父母同佢做決定,可以獨立思考可以批判思考可以自己照顧自己,但係當佢哋大咗嘅時候你又覺得佢好似樣樣嘢都同家長嘅諗法唔同。正正就係覺得因為佢哋嘅諗法同我哋唔同,所以就有好多嘅爭拗發生好,似一場又一場嘅戰爭沒完沒了咁打落去。喺仔女嘅成長過程入面其實呢啲嘅爭拗時有發生,呢一啲大大小小嘅爭拗就好似會組合咗成為一場好大嘅戰爭。好多時父母同埋仔女之間嘅關係變得越嚟越緊張,就係因為喺呢啲爭拗入面大家都各持己見大家都想自己贏,讓步就係自己輸。父母覺得仔女一定要聽自己嘅意見跟自己說話去做,仔女就覺得自己嘅諗法係啱,點解父母唔比自己去嘗試。我自己都做人家長,我自己會諗其實係咪每一個爭拗每一場嘅戰爭都係要自己贏曬呢?其實喺呢啲爭拗入面有陣時都係需要取得平衡,有陣時你贏下有陣時我贏下,咁樣去到一啲關鍵而重要嘅事情上面大家先至可以有商有量。如果喺仔女嘅成長過程入面視呢啲嘅爭拗係一場戰爭嘅話,咁到最後我哋成 想贏到嘅應該就係大家嘅關係。如果我哋重視嘅係最終嘅目標,咁有冇必要咁執著每一場小戰爭都必定要係自己贏呢!況且同仔女嘅相處,我覺得根本就唔應該視為一場戰爭,如果我哋能夠互相尊重,尤其是係專重仔女嘅意見,做父母應該明白其實我哋唔能夠迫仔女長期跟我哋嘅睇法去做,做父母應該開始懂得自己嘅 身份只不過係一個意見提供者。我哋幫仔女去分析問題去 探討唔同做法嘅後果,做決定嘅始終係佢哋自己。佢哋細個要明白嘅就係唔同嘅諗法或者唔同嘅做法其實帶嚟乜嘢後果而呢一啲嘅後果自己係咪能夠承擔。有啲家長好怕仔女做錯,好怕仔女承擔唔到後果。其實越細個嘅時候畀機會佢對犯錯,畀機會佢對去承擔後果,正正就係訓練佢哋將來長大嘅時候能夠做獨立嘅思考,能夠判斷後果能夠承擔後果三思而後行。關係係建基於互相尊重,但係有陣時家長就只係覺得仔女應該尊重我哋嘅諗法應該按住我哋嘅諗法去做。其實只要大家放開一啲,緊張嘅關係自然會緩和。唔好堅持自己要贏曬,大家就會生活得舒服一啲關係亦都會嚟得舒服一啲。

子爵府

谢谢樓主的分享,如果你有分段,應該更吸引。。

現在世界變得很快,很多我們以前的職業都衰退,我們認為不當,不正規的事情,變成可揾錢的職業,例如打机,you tuber 等,而且功課有很多要在互联網找,如果強制他們不用,太嚴緊反而有机會阻礙發展,所以依家的衝突机會比以前多,家長要花更多的時間了解,溝通和給他們空間,把握每个溝通机會和時間,真不容易。。

水晶宮

csir3290 發表於 18-10-21 12:29
當仔女不斷長大,佢哋開始會越嚟越有自己嘅主見。佢哋變得唔再好似以前咁全部聽曬我哋講。細個嘅時候佢哋全 ...

其實, 做阿媽的, 唔會永遠覚得仔女講的係全錯, 只係有時d 年青人係乜都拗一餐, 阿媽只係講番点解要咁做, 年青人就指责阿媽話年青人錯; 根本阿媽由頭到尾冇講过 "錯" 字, 只係年青人忠言逆耳發神經。阿媽火的係年青人的態度, 而不是那些小事。

大宅

birdbird 發表於 18-10-22 22:48
其實, 做阿媽的, 唔會永遠覚得仔女講的係全錯, 只係有時d 年青人係乜都拗一餐, 阿媽只係講番点解要咁做, ...

做父母難,做啊媽更難!

洋房

要同子女溝通 真係好深既學問

洋房

birdbird 發表於 18-10-22 22:48
其實, 做阿媽的, 唔會永遠覚得仔女講的係全錯, 只係有時d 年青人係乜都拗一餐, 阿媽只係講番点解要咁做, ...

態度引致爆發

男爵府

Veron081207 發表於 18-10-24 08:39
態度引致爆發

exactly

大宅

csir3290 發表於 18-10-21 12:29
當仔女不斷長大,佢哋開始會越嚟越有自己嘅主見。佢哋變得唔再好似以前咁全部聽曬我哋講。細個嘅時候佢哋全 ...

.....做父母應該開始懂得自己嘅 身份只不過係一個意見提供者。我哋幫仔女去分析問題去 探討唔同做法嘅後果,做決定嘅始終係佢哋自己.......講就容易, 真係好難做到!

我個女唔肯返學,話無朋友,話唔鍾意學校,個個都係衰人,千方百計氹到佢返,結果無耐又嚟。佢得15歳,唔返學,日日晌屋企瞓覺、打機..... 如果我無安排嘢食,佢飯都可以唔去食...... 唔係咪都要任佢? 唔係想贏佢,係想佢好,唔返學,有咩做? 我反叛期都唔敢唔返學,就係因為我就佢,佢至反叛到咁.......唉, 做人好難~

水晶宮

purple_girl 發表於 19-1-10 14:32
.....做父母應該開始懂得自己嘅 身份只不過係一個意見提供者。我哋幫仔女去分析問題去 探討唔同做法嘅後 ...

只是囡囡天生性格敏感,又不好彩遇到不快樂事,令她不返學!我和你都不應自責,因為我仔也不肯返學!

purple_girl    發表於 19-1-11 12:05
purple_girl    發表於 19-1-11 12:04
自由太多會令世人失去平衡

大宅

mickeywinnie3 發表於 19-1-11 00:04
只是囡囡天生性格敏感,又不好彩遇到不快樂事,令她不返學!我和你都不應自責,因為我仔也不肯返學!
...

見到自己個女咁樣,真係好沮喪~

水晶宮

purple_girl 發表於 19-1-11 12:06
見到自己個女咁樣,真係好沮喪~

我仔今天連考試也沒有去!頭暈!我們要安慰自己,他們終會好返的

大宅

現在是考試期, 睇到佢讀書的態度, 頭都大哂。阿媽唔易做

男爵府

lai_123 發表於 19-1-11 14:46
現在是考試期, 睇到佢讀書的態度, 頭都大哂。阿媽唔易做

阿媽唔易做,佢地好受朋輩影響

別墅

回覆 mickeywinnie3 的帖子

我仔都係甘唔肯返學,真係好擔心,我仔已開始去見臨床l 心理醫生唔知有無幫助
個仔10歲啦開始反叛唔知點算

水晶宮

Cating 發表於 19-1-11 19:00
回覆 mickeywinnie3 的帖子

我仔都係甘唔肯返學,真係好擔心,我仔已開始去見臨床l 心理醫生唔知有無幫助 ...

拒學症、懼學症、正正連埋你,我已經身邊有6個!數字不少!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

purple_girl 發表於 19-1-10 14:32
.....做父母應該開始懂得自己嘅 身份只不過係一個意見提供者。我哋幫仔女去分析問題去 探討唔同做法嘅後 ...
做人阿媽真係好難

purple_girl    發表於 19-1-14 11:37

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mickeywinnie3 發表於 19-1-11 21:44
拒學症、懼學症、正正連埋你,我已經身邊有6個!數字不少!
可否分享下,拒學症開始時是如何的?

大宅

1209yoyo 發表於 19-1-11 22:45
可否分享下,拒學症開始時是如何的?

容許我以過來人身份分享下 兒子15歲開始拒學 當然 家長也要盡所有能力了解 讓他上學 结果 我失敗了 休學整整一年 這段時間 最重要不是在學業问题爭議上 要保持良好關係 因為好關係才有计倾 一年(emoji)面 打機瞓覺 间中做下part time 無所事事 但這一年 家長没有放棄 在氣氛好的情況下作出引導 不想讀書 可以考慮手藝 一年過去 丁醒了 自行報讀手藝 發現原來手藝更適合自己 so far 现在乖乖上學.我想表達 人生 條條大路通羅馬 困局時一定要保持關係 年青人 知有人愛錫 不會太差 找緊机會作出引導 希望在明天
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

男爵府

進進媽 發表於 19-1-12 01:12
容許我以過來人身份分享下 兒子15歲開始拒學 當然 家長也要盡所有能力了解 讓他上學 结果 我失敗了 休學整 ...
謝謝分享!
非常同意你的做法:無論什麼情況下,最重要是保持良好關係

水晶宮

進進媽 發表於 19-1-12 01:12
容許我以過來人身份分享下 兒子15歲開始拒學 當然 家長也要盡所有能力了解 讓他上學 结果 我失敗了 休學整 ...

你很堅強!一年真的不易過!我兩個多月像渡日如年!

首頁

尾頁

跳至