大家有無人用過BEA 轉x 快??

Hobbyguts
|
我想用BEA BANK 轉x快轉去我另一間銀行a/c.
初時係website 做好似話, 唔可以同一個姓名a/c
咁我係分行問, CS 又詬得, 叫我用apps 試.
跟著用d/l apps, 之後想試, 又話要係website 先做template..
用個app/website 我就黎要瘋......

所以我想問....係唔係同名轉賑係唔得???? 其他銀行都係??
eatplayluv
|
Hobbyguts 發表於 18-10-6 13:31
咁我係分行問, C ...

我hsbc用電話登記,HS用email登記。成功轉數去同名戶口。HSBC同HS都係用Apps嚟轉。
c.vieri
|
無BEA,不過試過由中銀轉HSBC、HDBC轉返比自己中銀都無問題。
cy101
|
應該係bea 自己問題!
admiral2525
|

BEA 個設計低低地,流程超麻煩難用。首先要在網頁版搞,在「轉賬 / 其他銀行 / 香港」的頁面做轉賬,這頁面就是轉數快了,轉賬時同時亦要儲存設定為「範本」,要一齊做。完成後才可以在手機版用範本經轉數快轉賬。

wcpcelia    發表於 18-10-6 14:49
木土土
|

先在另一間銀行用Mobile登記轉數快,在BEA轉錢時照輸入自己mobile #就可以了
Hobbyguts
|
回覆 admiral2525 的帖子

我就係咁做, 不過最後又話轉唔到自己同名帳號
admiral2525
|
Hobbyguts 發表於 18-10-6 14:51
回覆 admiral2525 的帖子

我就係咁做, 不過最後又話轉唔到自己同名帳號

你收款人用手機號碼還是銀行户口號碼? 是在「其他銀行」的網頁搞的嗎? 轉去其他銀行、支付寶、WeChat等的同名户口都成功,就是流程低低地。

cattz288
|
admiral2525 發表於 18-10-6 14:31
BEA 個設計低低地,流程超麻煩難用。首先要在網頁版搞,在「轉賬 / 其他銀行 / 香港」的頁面做轉賬,這頁 ...

淨係聽都覺得煩! 明明簡單複雜化
tansyneko
|
得,其他銀行
admiral2525
|
cattz288 發表於 18-10-6 15:09
淨係聽都覺得煩! 明明簡單複雜化

最大的問題是,如果只用手機版,或者在街只有手機在手,是沒有辦法轉錢去一個未儲存為範本的手機號碼。設計流程的人真是 ...

cattz288
|
admiral2525 發表於 18-10-6 15:19
最大的問題是,如果只用手機版,或者在街只有手機在手,是沒有辦法轉錢去一個未儲存為範本的手機號碼。設 ...

好豬! 最多未係fd既電話limit係低d啫! 邊會迫人用電腦整template先架
k-k-mummy
|

BEA應該只想做收款,唔想方便客戶轉走啲錢。轉數快轉入去冇問題,但轉出就好麻煩。

CS話,首先要登記咗可轉數給未登記賬戶,呢個登記要在櫃位做,如冇登記過,用Desktop 網頁版 cyber-banking 都設定唔到轉賬去電話號碼/電郵嘅範本,每一個電話號碼或電郵,要設定一個範本,冇範本,就唔可以用Mobile app 做轉數快,煩到你唔想搞
喧嘩
|
admiral2525 發表於 18-10-6 14:31
BEA 個設計低低地,流程超麻煩難用。首先要在網頁版搞,在「轉賬 / 其他銀行 / 香港」的頁面做轉賬,這頁 ...

係, 我打去問左, 超低b
1010mum
|

我答您,係!

BEA 的IT dept是廢的。

轉數快,若你在BEA和其它銀行登記用同一個手機號,咁佢個系統就會認唔到,換句話說,你不可用轉數快轉錢去另一銀行自己名下的戶口。一係,您要入另一銀行的賬號。

仲有,用轉數快,先要去網頁版做一個templates 。
咁煩都可以叫做轉數快?cs 語塞,不敢答。
若我只是臨時一次性轉錢俾人,都要專登去做個template? 係。cs弱弱的答我。