政府感冒傷風,敏感藥

我係女仔
|

次次都開mp,黃色果隻,次次睇都係 但又最掂係佢,所以我媽媽家中必備,訓醒一搞就無事 連頭痛都無埋
kk80400
|
我係女仔 發表於 18-10-6 13:34
次次都開mp,黃色果隻,次次睇都係 但又最掂係佢,所以我媽媽家中必備,訓醒一搞就無事 連 ...

黃色好細粒?形狀似瓜子果隻?出面買好貴[email protected]
我係女仔
|
kk80400 發表於 18-10-6 13:39
黃色好細粒?形狀似瓜子果隻?出面買好貴[email protected]

圓形架,藥房一樽樽賣
kk80400
|
我係女仔 發表於 18-10-6 13:40

圓形架,藥房一樽樽賣

我都好想拎政府藥,但又唔得閒排街症
我係女仔
|
kk80400 發表於 18-10-6 14:03

你登記左一次,日後打電話去book
Fion_Chan
|
kk80400 發表於 18-10-6 14:03

宜家打電話約期,好容易,如果唔係急,有位就book ,無位就算。我c6 D 縮數好掂,佢得閒無病就book下政府街症,就啱夜診放工時間去,話感冒,攞定panadol 、收鼻水藥、喉糖咁一堆,拎回家看門口。
wcpcelia    發表於 18-10-6 15:38
jannlly
|
次次都開mp,黃色果隻,次次睇都係 但又最掂係佢,所以我媽媽家中必備,訓醒一搞就無事 連 ...

黃丸仔 Chlorpheniramine

幸福傷風素都有這成份在內。
moma1023
|

話時話,政府的藥又真係掂,有隻咳藥難食到爆,但真係止到咳,可惜我又唔會次次感冒咳都嚴重到入急症,冇得再配真係可惜。
我係女仔
|
Fion_Chan 發表於 18-10-6 14:08
宜家打電話約期,好容易,如果唔係急,有位就book ,無位就算。我c6 D 縮數好掂,佢得閒無病就book下政府 ...

政府講咩唔舒服就開咩架啦,係唔係都講,攞黎做不時之需,上次我拎左漱口水,敏感藥,退燒藥,痔瘡塞,喜療妥,抗生素,止痛政府係比成樽,成枝,成盒咁,唔同私家比果少少 我小朋友順便睇埋攞藥做後備,反正佢要去轉介做鞋墊
shareholder
|
黃色chlorphiniramine 是最平的第一代抗敏感藥,零售三毫一粒,政府批發價更平
olimo
|
shareholder 發表於 18-10-6 15:07
黃色chlorphiniramine 是最平的第一代抗敏感藥,零售三毫一粒,政府批發價更平 ...

其實這些藥已經足夠了
我總覺得私家醫生的藥多得太過分
多吃私家醫生藥
身體更差
tester5
|
黃丸仔收鼻水好有效,我去藥房都要配返佢。
fionstone
|
我家必有呢隻收鼻水藥看門口,鼻敏感出風癩失眠都食佢 咳就馬尿味咳水,兩隻藥+Panadol就搞掂
洛婷
|
tester5 發表於 18-10-6 15:14
黃丸仔收鼻水好有效,我去藥房都要配返佢。

x2
carrie_1102
|

有無樣可以睇下?藥名係咩?
panandda
|
黃色chlorphiniramine 是最平的第一代抗敏感藥,零售三毫一粒,政府批發價更平 ...

五毫一粒以為已經好平 你係邊區買三毫?
洛婷
|

去十字藥房配都好平

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
peppamo
|
fionstone 發表於 18-10-6 15:17
我家必有呢隻收鼻水藥看門口,鼻敏感出風癩失眠都食佢 咳就馬尿味咳水,兩隻藥+Panadol就搞掂
...

想問下馬尿係點嘅色 我好幾次睇咳都係比粉紅咳藥水
lovelycats1
|

呢隻堅得,大人細路都係呢隻。又真係好快止左症狀喎!
somhine
|
peppamo 發表於 18-10-6 15:33
想問下馬尿係點嘅色 我好幾次睇咳都係比粉紅咳藥水

黑色嫁,好難飲