自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

kk80400 發表於 18-10-18 09:49
太新?我係09年打果陣,人地都出咗成1x年嘅醫學報告,當時我打果陣都有了解過

係會有風險,即係好似你打 ...

2006年先出,係醫學界嚟講係新嘢。而且打完只有8年效力,之後依然有患子宮頸癌風險。患癌機率亦同遺傳因子有關,有啲人玩到癲都冇事,但有啲初戀情人就係老公都中招。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

馬爾太 發表於 18-10-18 09:57
2006年先出,係醫學界嚟講係新嘢。而且打完只有8年效力,之後依然有患子宮頸癌風險。患癌機率亦同遺傳因子 ...

打唔打係自己問題,了解風險先好打。

珍珠宮

回覆樓主:

我估政府知道有風險係度, 所以不敢太過全港免費打。 你知啦~我們好多時一聽到免費的就會一窩蜂擁上去, 到時出大事, 政府又要所人指責。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

馬爾太 發表於 18-10-18 09:57
2006年先出,係醫學界嚟講係新嘢。而且打完只有8年效力,之後依然有患子宮頸癌風險。患癌機率亦同遺傳因子 ...

子爵府

kk80400 發表於 18-10-18 09:46
我自己係09年自己比錢打咗,我都想問下

點解淨係打女仔 其實支針都可以預防性病同hpv男仔都會感染架

打咗唔代表你可以玩到癲,唔代表可以有唔同sex partner!

珍珠宮

asukav6 發表於 18-10-18 08:51
流感疫苗夠係,又係優待綜緩家庭,佢地條命矜貴D咩

因為呢班係(中央既人口)

子爵府

kk80400 發表於 18-10-18 10:00
我睇佢個報告果陣,佢係話打咗10年後,亦都搵返枏當時嘅測試者抽血,全部都有抗體
...

我睇過,好少咋喎!亦改變唔到癌症基因。

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-10-18 10:00
打咗唔代表你可以玩到癲,唔代表可以有唔同sex partner!

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-10-18 10:01
我睇過,好少咋喎!亦改變唔到癌症基因。

子爵府

kk80400 發表於 18-10-18 10:04
我覺得甘平防一種癌症確實值得

真係防到?報告都話改變唔到癌症基因。

子爵府

kk80400 發表於 18-10-18 10:03
呢個冇錯 打咗唔代表你可以玩到癲,但你有冇搞清楚?hpv唔係淨係性接觸先會傳染?你有去公廁都有機會染到 ...

水痘嘅傳染途徑子宮頸癌性病呢啲都唔同!!

男爵府

hudsonchui 發表於 18-10-18 09:50
我已打算不比女打

可以講下點解唔打嗎?

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-10-18 10:10
真係防到?報告都話改變唔到癌症基因。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

ccllmama 發表於 18-10-18 10:12
可以講下點解唔打嗎?

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/33968/%E6%8E%A5%E7%A8%AE%E5%BE%8C%E4%B8%8D%E8%83%BD%E8%B5%B0%E8%B7%AF-%E5%AD%90%E5%AE%AE%E9%A0%B8%E7%99%8C%E7%96%AB%E8%8B%97%E6%9C%89%E5%89%AF%E4%BD%9C%E7%94%A8-%E6%97%A563%E5%B0%91%E5%A5%B3%E6%8E%A7%E6%94%BF%E5%BA%9C%E5%8F%8A%E8%97%A5%E5%BB%A0

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-10-18 10:11
水痘嘅傳染途徑子宮頸癌性病呢啲都唔同!!

我嘅意思係你打咗未必有抗體 用水痘針來比喻
日本の平安を祈ります

大宅

師奶甲 發表於 18-10-6 17:20
只睇到領取綜援又有福利
真心交稅又冇份

香港地納税人慨作用係天未光就返工,天黑先放工,努力工作交税去養一班咬綜援新移民。

侯爵府

kk80400 發表於 18-10-18 09:46
我自己係09年自己比錢打咗,我都想問下

點解淨係打女仔 其實支針都可以預防性病同hpv男仔都會感染架

男仔都可以打架

公爵府

vivibabyvivi 發表於 18-10-6 17:09
幾千蚊換人命我覺得抵喎

係羅,幾千蚊唔會無,係唔捨得啫

男爵府

kk80400 發表於 18-10-18 09:59

係香港2006年先出,但人地係外國一直已經有醫學報告同研究 ...

9價喎?有咁舊咩?
無聊閒在家

男爵府

bb12345 發表於 18-10-6 16:41
台灣都為中學生免費打,
點解香港政府唔可以比所有中學生免費打?難道普通市民可以負擔幾千元?

今年林鄭司政報告有提某D年齡的學生免費打,詳情尚待公布。

首頁

尾頁

跳至