大結局了,好失落……

2007WNIP
|
1)我之前可能看留咗,其實葉天士係點樣入宫,最後果集又做番民間大醫?

2)袁春望到底係未皇子呢?

多謝JM分享
mln
|
我想知最後5阿哥只腳有冇醫返好?我出街無睇到
kennylove
|
2007WNIP 發表於 18-10-6 23:43
1)我之前可能看留咗,其實葉天士係點樣入宫,最後果集又做番民間大醫?

之前愉妃生咗五阿哥。但全身金色。高貴妃話要即刻處死。當時太醫話五阿哥出生係咁。冇得醫。當時仲係宮女的魏瓔珞求皇上揾民間太醫幫手醫治。所有有葉太醫的出現
wcpcelia    發表於 18-10-7 09:27
楊慧芳
|
失落
PCCW2319
|
kennylove 發表於 18-10-7 07:42
之前愉妃生咗五阿哥。但全身金色。高貴妃話要即刻處死。當時太醫話五阿哥出生係咁。冇得醫。當時仲係宮女 ...

照我理解, 葉太醫係博恆係民間時遇見到, 同皇上講葉太醫醫術高明。 咁皇上就叫博恆帶葉太醫入宮, 幫皇后醫病(皇后體弱, 手腳冰冷).........係荔枝宴有講。 可能葉太醫及博恆, 當時應該係回宮途中。

到愉貴人生金童時,!就正式出場。
PCCW2319
|
2007WNIP 發表於 18-10-6 23:43

正式無講葉太醫點解回民間, 可能嗰場戲被cut。 我估係葉太子幫令妃,比避子藥令妃食。但皇上無賜死, 只趕葉太醫出宮。

袁春望應該係皇宮阿哥, 係私生子。 所以皇太后至叫皇上唔好殺袁春望。
andyman
|
mln 發表於 18-10-7 00:30
我想知最後5阿哥只腳有冇醫返好?我出街無睇到

劇中無講, 史實中永琪是因腐骨俎而死.