有無人認識相中婆婆嘅屋企人

happyelimme
|
(轉自facebook)

事發於今天(6/10)下午5:00左右,兩位外傭姐姐帶同婆婆路經T Town商場鴻福堂對出,而我懷疑婆婆是有嚴重的腦退化症。

當時我見到穿黑衫黑褲的工人姐姐用力搣了婆婆塊面幾次,見婆婆沒有反應,在嘲笑一番,之後多次作勢要出拳打婆婆的面,又見婆婆沒有反應,又嘲笑一輪,之後還兩次把整個人壓在婆婆腿上。

我看不過眼,上前阻止。黑衫黑褲的工人姐姐用不太純正的廣東話說「玩吓姐~」而且還嬉皮笑臉,我怒斥她,之後亦有途人加入。我拿出手機拍照,說要拍照尋找婆婆的家人,那名黑衫黑褲的工人姐姐即轉臉,連同另一名工人帶婆婆離開。

有無人認識相中婆婆嘅屋企人?如有,請將此事告知。這個工人實在太過份,不但不是在照顧婆婆,更是在虐老。不能縱容呀!

十五樓師奶
|

oceanshores
|
happyelimme 發表於 18-10-7 01:28

Up
Alex123
|

如果咁嘅情況,會否即時報警,話懷疑他們虐老,會否更有效?即使警察未必可以有足夠證據去告工人,但肯定會聯絡老人的子女去了解老人的身體狀況。等他們知道有這些行為出現,會加緊注意。
HELRON
|
up
Nicole-hui88
|

cici1800
|
up
siuman3317
|

十蚊靚菜
|
Alex123 發表於 18-10-7 01:41
如果咁嘅情況,會否即時報警,話懷疑他們虐老,會否更有效?即使警察未必可以有足夠證據去告工人,但肯定 ...

Up
B301
|
up!
VCBB小天使
|
Alex123 發表於 18-10-7 01:41
如果咁嘅情況,會否即時報警,話懷疑他們虐老,會否更有效?即使警察未必可以有足夠證據去告工人,但肯定 ...

同意,亦都可以嚇吓個工人姐姐。
ic34
|

HoshiSora
|

為什麼要這樣壞心腸呢!
希望婆婆家人妥善處理!
twotigers
|
虐老,好離譜!
Alex123
|
VCBB小天使 發表於 18-10-7 02:18
同意,亦都可以嚇吓個工人姐姐。

不過做人都係唔好咁厚多士,所以比著我也未必會即時報警,也免得比人話浪費警力。
除非婆婆有明顯傷痕。
wahhwahh
|

cherrywong05
|

JasmineWW
|
Up
粟米96
|
Up
Bunny_BB
|
個人覺得……應該要出聲……因為老人家是要專重的!