3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

winnie36 發表於 18-10-15 09:54
回覆 cwl0313 的帖子

橙樹

?咩橙樹?

大宅

cwl0313 發表於 18-10-15 10:03
?咩橙樹?

大宅

winnie36 發表於 18-10-15 10:15

邊樹可買到?

珍珠宮

睇下過敏咳仲係冷咳,過敏要注意下環境衛生,冷親要注意保暖。

珍珠宮

littlesun 發表於 18-10-9 02:41
過來人, 請信我! 唔好亂試, 去搵啱既醫生睇!

我仔上年3歲第一年番學, 因為之前冇讀N班, 所以8月開學後就 ...

多謝詳細分享。所以bb一病我都唔主張自己買藥食,睇醫生好過,對症下藥。

大宅

高0媽媽 發表於 18-10-15 15:32
邊樹可買到?
萬寧,屈,

大宅

winnie36 發表於 18-10-15 23:17
萬寧,屈,

謝謝你

別墅

桃花島 發表於 18-10-11 15:22
我女之前都係咁架,佢食咗醫生開俾佢食既胡蘿蔔素,依家冇事喇,如果你想試下食,我可以講個牌子你試下呀 ...

你好,可以pm我嗎?

大宅

我仔夜咳左二星期,琴日睇左個好好医生,食左一次薬,琴晚终于冇咳。一定要找個啱嘅医生。

複式洋房

回覆樓主:

請問可否pm醫生資料我,謝

複式洋房

我仔上年3歲第一年番學, 因為之前冇讀N班, 所以8月開學後就 ...

可以pm 醫生比我嗎?
我女咳咗1個月
未完全康復今日又來氣管炎
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

Ltracy 發表於 18-10-10 13:35
我仔都咳左幾個月, 通常淨係夜晚咳幾聲, 有痰聲, 但唔識吐。
睇左幾次醫生, 煲左龍利葉, 印度椰子都係清唔 ...

你要攪清楚佢點解有痰. 我上年都以為係夜咳, 煲左龍利葉, 海底椰... 但都冇乜用
後來留意到佢係鼻敏感引起既鼻水倒流, 所以瞓覺打平瞓時情況最差... 好似我個仔咁, 個根源係鼻敏感, 如果唔係針對敏感根源, 鼻敏感依然引致鼻水, 瞓覺時依然有鼻水倒流既問題, 咳同痰就一定繼續存在...

大宅

可否pm耳鼻候專科給我

大宅

pennycsw 發表於 18-10-16 09:38
我仔夜咳左二星期,琴日睇左個好好医生,食左一次薬,琴晚终于冇咳。一定要找個啱嘅医生。
...

請問可否pm醫生資料我,謝

民房

可否pm 兒科醫生, 謝謝

大宅

littlesun 發表於 18-10-22 14:46
你要攪清楚佢點解有痰. 我上年都以為係夜咳, 煲左龍利葉, 海底椰... 但都冇乜用
後來留意到佢係鼻敏感引起 ...

前日再睇過醫生, 又話冇咩嘢, 話小小咳同流鼻水, 冇問題, 話十個有九個小朋友返學就會係咁, 係咪咁架?

但總覺得唔清好困擾

點先知係咪敏感咳 or 鼻水

珍珠宮

睇下乜原因咳嗽,問下醫生要唔要食藥。

洋房

可以pm 醫生我嗎。

複式洋房

我2個女都是氣管敏感, 大女由出世開始至6歲每次感冒後就演變了氣管問題, 入了醫院幾次, d 藥越食越勁, 除了聞氣+青蛙藥, 要食埋類固醇, 都搞了好久.......又不斷找中醫調理....總之每次一病我就好煩......自從用了精油+supplement後, 這3年有傷風感冒無食過西藥, 好似好神奇, 但好work.....現在細女, 自己及老公都無食過西藥

男爵府

Ltracy 發表於 18-10-23 13:42
前日再睇過醫生, 又話冇咩嘢, 話小小咳同流鼻水, 冇問題, 話十個有九個小朋友返學就會係咁, 係咪咁架?

但 ...

你小朋友咩時間同地點咳/流鼻水多? 通常因病菌引起既咳同流鼻水會伴隨其他病徵, 如鼻水變濃稠且帶黃/綠分泌物等呢D發炎徵狀, 咳帶痰而痰可能帶黃/綠色, 最明顯係體溫上升甚至發燒, 小朋友變得疲倦沒胃口等等. 最重要係以上病徵不分時間, 全日無間斷.

如果只有鼻水, 並無其他病徵而鼻水稀並透明, 再加上小朋友精神狀態良好無異, 呢D都可能係敏感成數比較高. 又或者好似我仔仔咁, 只會早上起身打乞嚏, 夜晚瞓著後才有咳及稀痰, 但清醒時毫無徵兆, 咁有可能同我仔仔一樣有鼻敏感問題, 鼻敏感導致流鼻水, 而夜晚打平瞓時引起鼻水倒流變成稀痰纏繞著喉嚨再引致嚴重咳嗽... 至於敏感成因就因人而異, 離不開致敏源, 如塵蟎, 貓狗毛, 花樹草, 霉菌等等... 就要再透過觀察或化驗才可確定

至於醫生"十個有九個小朋友返學就會係咁", 佢唔係錯, 亦唔係啱晒... 小朋友啱啱番學, 身體對病菌既DATABASE資料嚴重不足, 所以好易染病, 雖然話病會令佢地強壯D, 因為身體會對染過既病菌有記憶, 從而增加對該病菌既抵抗力, 但個人認為過於頻密既染病率, 小朋友身體復原速度趕唔上, 例如氣管/呼吸系統會變得愈來愈弱, 容易有結果會引發比較嚴重既問題如氣管敏感, 氣管炎, 甚至哮喘等手尾很長既問題... 我自己仔仔及身邊不少朋友既仔女都有如此問題, 所以如果病完會完全復原當然冇問題, 但如果病完有咳/鼻水問題一直解決唔到, 我唔會當係"梗係咁啦"而掉以輕心...

首頁

尾頁

跳至