如何可提升英文串字能力?

Rainyok
|

我仔還有17天就測驗了。我想他可以短時間內能記到英文生字點串出黎
他認到英文生字但叫他串出黎就唔識
唔識英文串字就拿唔到分數了
希望JM們分享妳們點教仔女讀書的心得,令小朋友可以輕鬆地串到英文生字
呢排我都幫我仔溫習英文生字,他寫咗同讀咗幾次就記到。但之後再問就記漏些英文字母
要不斷問他先能串到一個英文生字
現在小朋友讀小學真唔容易呀!!!由輕鬆自在的幼稚園生活突然轉入要認識大量英文生字點串出黎,家長同小朋友都辛苦
Rainyok
|
Rainyok 發表於 18-10-7 06:51
我仔還有17天就測驗了。我想他可以短時間內能記到英文生字點串出黎
他認到英文生字但叫他串出 ...

我明白讀書係無得迫嘅,每人學習能力唔同,有些小朋友讀書好叻而有些就差些
AC117
|
他認到英文生字但叫他串出黎 ...

我仔n 年前升小一真係想死,但唔多時將英文生字拆成故事比佢記
Rainyok
|
AC117 發表於 18-10-7 07:09
我仔n 年前升小一真係想死,但唔多時將英文生字拆成故事比佢記

升小一對小朋友同家長黎講真係辛苦
以前唔使串英文生字,現在除了識讀還要自己串出黎 他們從輕鬆學習嘅模式轉入背誦嘅學習,小朋友需要時間適應呀
eddieman
|
小朋友有冇學過英文拼音?
Rainyok
|
eddieman 發表於 18-10-7 07:16
小朋友有冇學過英文拼音?

係幼稚園學過2年
eddieman
|
Rainyok 發表於 18-10-7 07:24
係幼稚園學過2年

識拼音會較容易串字,如果佢唔記得或唔太熟,就要額外上拼音班會好啲!
Mrs.Kangaroo
|

我大仔小3,拼音都好差,影响哂d分數,佢以前有学过phonics, 但manage 唔到,而家又的佢再学过,希望打返好个底。
C.Humphrey
|
有無學過phonics?學都要長時間學,我女學緊第三年phonics
我女K1開始學,K2尾開始串字,串helicopter、elevator、computer尼類三四個音既字好快上口,時不時抽問佢都記得

jojojojom
|
學拼音,我女兒覺得孫仔學拼音係最有用
wcpcelia    發表於 18-10-7 09:18
C.Humphrey
|
Rainyok 發表於 18-10-7 07:24
係幼稚園學過2年

建議繼續上堂
好多人以為學phonics識左d音就得,其實係要識得blend應用,要反覆記同用,先至有用,所以學3-4年唔係誇張
你仔已經識d音,但唔識用,唔好蹝左個基礎,學多年進階
mei524
|
jojojojom 發表於 18-10-7 08:00
學拼音,我女兒覺得孫仔學拼音係最有用
什麼是孫仔學拼音,
可否講多d聽下……
李斯特
|
幼稚園happy school升小學真的比較難適應
jojojojom
|
mei524 發表於 18-10-7 08:10
什麼是孫仔學拼音,
可否講多d聽下……

文筆差,即係女兒個仔,我孫仔,需然學費貴,但對寸字真係好有用,一年級學到三年級現正以冇學
喜喜天使
|
我都同仔默到叫救命,前一晚都識寫,第二日默只寫幾個字母返來,5分
李斯特
|
所以點解响巴士港鐵常聽到阿媽同小朋友串字,旁人覺得怪獸家長,但小朋友唔記得都無法,爭取多d時間去公園玩。大家努力吧!
cakii
|
無咩方法,有時係自己諗方法
patpat234
|
當年我用塊大白板120x180 cm掛係牆俾仔温習。
將啲字放大,佢用白板筆自己寫,因為好玩所以印象更深。
stkyo
|
cakii 發表於 18-10-7 08:51
無咩方法,有時係自己諗方法

以前我個年代係靠邊寫邊串邊記,係好沉悶,但呢個方法係幾work
AGa1111
|
我女學左年半拼音,進度慢,但教得好 深入,而家小一,雖然默書都未拼到,但聽完一次寫得出頭尾音