自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

要識phonic,仲要音節, 好似tuna, 有兩個音節 ,音節前多數係聲母 a e i o u , 二來用四色筆同佢寫字頭唔同顏色唔同音節, tu一隻色, na 一隻色
例子 eleven, 音節三個 e. le. ven
三隻色去寫, 都係vowel e

男爵府

回覆樓主

學phonics,我仔小一英默書,溫半小時已經識,因為聽到d音已經知道個字大約點串,差不多次次100分。佢英默係一句句仔漏空一個仔,聽老師讀填返落去,所以phonics 好有用。

wcpcelia    發表於 18-10-8 15:22

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

教佢拆音拼得嗎?

翡翠宮

mei524 發表於 18-10-7 08:10
什麼是孫仔學拼音,
可否講多d聽下……

佢個孫呀

子爵府

blackberry 發表於 18-10-7 10:48
教佢拆音拼得嗎?

可以。我仔記性好,如果他識拆音同明白個字的意思,就會容易串到個生字出黎
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

子爵府

bbeasy25 發表於 18-10-7 10:04
學phonics,我仔小一英默書,溫半小時已經識,因為聽到d音已經知道個字大約點串,差不多次次100分。佢英默 ...

妳個仔好醒目呀 他學了幾耐Phonics?
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Rainyok 發表於 18-10-7 10:53
可以。我仔記性好,如果他識拆音同明白個字的意思,就會容易串到個生字出黎
...

係,我2個仔從來唔駛同佢地默英文,不過我女就令我擔心中 。。。

子爵府

bbasco 發表於 18-10-7 09:40
要識phonic,仲要音節, 好似tuna, 有兩個音節 ,音節前多數係聲母 a e i o u , 二來用四色筆同佢寫字頭唔同 ...

多謝妳嘅分享。等我試下咁教我仔,看他掌唔掌握到

子爵府

blackberry 發表於 18-10-7 10:55
係,我2個仔從來唔駛同佢地默英文,不過我女就令我擔心中 。。。

妳2個仔咁聰明,妳就唔使咁辛苦教他們

珍珠宮

AC117 發表於 18-10-7 07:09
我仔n 年前升小一真係想死,但唔多時將英文生字拆成故事比佢記

我當年都係咁,阿女到而家仲記得啲故事

侯爵府

死記硬背永遠係最辛苦!
英文拼音必须要盡早識,好细開始大量閱讀的人(包括朋友的子女),英拼不單易上手,约六個字內的生字唔需要串。

子爵府

mimi222shi 發表於 18-10-7 13:37
死記硬背永遠係最辛苦!
英文拼音必须要盡早識,好细開始大量閱讀的人(包括朋友的子女),英拼不單易上手, ...

死記硬背真係辛苦的
但要他們短時間內記住生字真係難了
好多JM話學識phonics就會識串到個字出黎。但我仔以前係幼稚園學了2年得出嘅成效不大 唯有我每天同他溫幾個英文生字,等他可以日積月累咁識多些英文字彙喇

wcpcelia    發表於 18-10-8 15:22

男爵府

學拼音

珍珠宮

Rainyok 發表於 18-10-7 06:51
我仔還有17天就測驗了。我想他可以短時間內能記到英文生字點串出黎
他認到英文生字但叫他串出黎 ...

有幾多生字?17天,每日記5個都有85個。。。我唔buy短暫記憶,今天5個,明天5個舊+5個新,一直累计都唔少數量。

珍珠宮

學拼音

珍珠宮

Rainyok 發表於 18-10-7 14:37
死記硬背真係辛苦的
但要他們短時間內記住生字真係難了
好多JM話學識phonics就會識串到個字出 ...

單憑併音只可串到生字8成,每個字點都要下些工夫温,起碼要知那字點解、讀啱音才可併啱音。併音不是百分百,但多少有幫助。

子爵府

LokYauYau 發表於 18-10-7 15:41
單憑併音只可串到生字8成,每個字點都要下些工夫温,起碼要知那字點解、讀啱音才可併啱音。併音不是百分百 ...

我仔開始掌握點串英文生字喇
我認同妳講單靠拼音唔可以百分百拼到個音出黎

用戶要求終止服務

bbasco 發表於 18-10-7 09:40
要識phonic,仲要音節, 好似tuna, 有兩個音節 ,音節前多數係聲母 a e i o u , 二來用四色筆同佢寫字頭唔同 ...

我仔小學都係拆音節識拼音,冇正式學phonics,英文默書係吾洗點溫,唔會滿分,但都有97,98.....

禁止訪問

用戶要求終止服務

Rainyok 發表於 18-10-7 06:51
我仔還有17天就測驗了。我想他可以短時間內能記到英文生字點串出黎
他認到英文生字但叫他串出黎 ...

樓主,除拼音,學有個jm話要識埋音節,音節來來去去都係幾個串法,英文默書就唔使死記點串字,除非要背默,就要背....

首頁

尾頁

跳至