單親天地

跳至

首頁

尾頁

民房

男人只顧工作, 很少見面, 亦冇乜理過小朋友, 其實有佢同冇佢都差不多, 咁多年, 对佢已經冇乜感覺,冇溝通,距離同想法都差好遠,我唔想就咁就-世,好想放生自己同佢,但兩個小朋友重細,冇左爸爸好似好可憐,我應該点(經濟唔係問題)

男爵府

只能説:加油!

侯爵府

冇經濟問題已經比較易踏出呢一步

複式洋房

你同先生好好傾一下,有時只係自己角度睇到問題,都要嘗試了解對方諗法,有時可能只係溝通問題。
如果再解決唔到,先再和平解決。

大宅

我有經濟能力 所以我做咗呢一步
分開差唔多3年 啱啱再婚喇
而家老公好好 幫手睇兩個細
仲會教佢地做功課 等我唔好太辛苦

侯爵府

hyfhm 發表於 18-10-7 12:05
男人只顧工作, 很少見面, 亦冇乜理過小朋友, 其實有佢同冇佢都差不多, 咁多年, 对佢已經冇乜感覺,冇溝通, ...

搵婚姻輔導先啦,吾好太衝動

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

若果經濟唔係問題你仲顧忌D咩呢?即使離婚係一個任性嘅決定,你絕對任性得起,襯自己尚年青,一切重頭開始,唔好咩?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

好想離婚? 即係未離就應該好好三思吓!
爸爸有俾生活費嗎? 若果有表示仍重視家庭。
仲有補救改善空間,若果冇就考慮分開喇 !

垣白講,就算經濟冇問題,離婚後未必會快樂。
既然覺得冇爸爸好似好可憐,有冇諗過為孩子設想?
孩子成長期就要面對單親嗎?

能否放下執著主動安排親子關係嗎?
若果爸爸願意一次咁多,意味著補救婚姻蹅出第一步。
成功與否須要時間慢慢重新培養建立(除非男方冇藥可救)

每當婚姻不如意時,
連接性必會出現冇感覺/冇溝通/思想分歧....等等好多負面。
實屬正常;唔代表婚姻玩完。加油!

(觀點與角度/不喜勿插! )

複式洋房

男人只顧工作, 很少見面, 亦冇乜理過小朋友, 其實有佢同冇佢都差不多, 咁多年, 对佢已經冇乜感覺,冇溝通, ...

有爸爸同無,已經無分別了

男爵府

冇經濟問題,我一定立即頭也不回地離婚,
離了不代表沒了爸爸,
但是如果你5急/想穩第二春,
不如就當他冇到。

首頁

尾頁

跳至