想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無40歲超高齡媽媽想生BB? 當我諗起如果成功懷孕至小孩健康出世後,到小孩長大30歲時,我已經70歲啦老到唔知幾時飲小孩杯喜酒,我應該諗得太長遠吧!係咪我思想唔正確呢?令到我無咩勇氣生小朋友⋯⋯

別墅

macaronjanice99 發表於 18-10-7 15:56
有無40歲超高齡媽媽想生BB? 當我諗起如果成功懷孕至小孩健康出世後,到小孩長大30歲時,我已經70歲啦老到唔 ...

我係40歲生細妹嘅, 都有擔心過呢個問題, 因為有大女嘅關係, 所以唔太著重諗呢d.

我媽媽都係42 歲生我, 她現在還好好的幫忙照顧我囡囡。

妳都不用太擔心呢啲啦! 有無bb都要睇緣份哦。

大宅

回覆 paulbb 的帖子

你個大囡同細囡相差幾耐呀,我諗緊第二胎自己一個唔知照唔照顧到二個小朋友呀,因為都係自己一腳踢無長老幫手,你媽42歲生你好西利呀!我明白小生命唔係話想有就有嘅⋯⋯好奇一問你依家幾多歲啦?人生有幾多個十年⋯⋯我身邊無嚟類經歷朋友!

大宅

macaronjanice99 發表於 18-10-7 15:56
有無40歲超高齡媽媽想生BB? 當我諗起如果成功懷孕至小孩健康出世後,到小孩長大30歲時,我已經70歲啦老到唔 ...

我是我這樣處境,搞緊ivf 想生。
我媽咪43 歲生我。細個時的確想自己父母後生d。但大個後已經無咁諗。爸媽很錫我所姐姐。媽媽現在八十幾歲身體健康,我很感激佢帶我黎呢個世界。我都唔想年紀咁大先生bb, 奈何人生際遇不是我可控制。

男爵府

畀面勳章

我而加正正都係唸緊呢個問題..生唔生多個好

大宅

回覆 yhyeung 的帖子

我覺得40+歲媽媽仲肯生小孩需要有好大好大好大勇氣先做到,除被標籤超高年齡外,身體機能各樣都不及早幾年咁年青,想懷孕機會更加低,生小朋友隨時攞命博,好明白女人趁年青就要好好計劃生育,奈何遲找合適對象,遲結婚,遲生育都無辦法,想生多個都比別人大好多年!

大宅

回覆 cat2007 的帖子

你都係40歲嗎?想問離對上一次生小朋友係幾時呀?我都掙扎緊⋯⋯

複式洋房

macaronjanice99 發表於 18-10-7 21:18
回覆 cat2007 的帖子

你都係40歲嗎?想問離對上一次生小朋友係幾時呀?我都掙扎緊⋯⋯ ...

我15年結婚,努力左接近三年,最終走上ivf 這條路,第一次pgs 後,冇一個健康可以放胎,今個月再做,等pgs 結果中!今次都失敗就過2人世界生活,不再強求啦!其實有,有有嘅生活,冇有冇嘅生活,各有精彩,各有遺憾,有時上天安排,係你勉強都冇用

複式洋房

Roselike 發表於 18-10-9 19:13
我15年結婚,努力左接近三年,最終走上ivf 這條路,第一次pgs 後,冇一個健康可以放胎,今個月再做,等pgs ...

係唔記得講我今年42啦,其實有邊個想咁遲生,要找到伴侶,要共同想結婚加生仔,就這樣時間就流逝了

洋房

Roselike 發表於 18-10-9 19:17
係唔記得講我今年42啦,其實有邊個想咁遲生,要找到伴侶,要共同想結婚加生仔,就這樣時間就流逝了
...

你情況同我好相似,我今個月41啦,又係15年先結婚,上年6w6d流產,今年8月第一次ivf+pgs,都係pgs全部失敗,傷心都極點, 諗住休息一、兩個月後再試多次,如果嚟次都失敗就算,無得強求,同老公過二人世界。

大宅

回覆 Roselike 的帖子

我16年結婚,今年都40啦,所以最後都走上ivf之路。每次見親戚都被問生育問題,老爺又成日話邊個邊個遲過我地結婚,現在擺百日宴了,一聽到這些說話,眼淚就在心裏流!你估我唔想生咩,成功先得㗎!好在老公雖然好鐘意小朋友,但都會講啲安慰說話,佢話如果我們咁不幸真係生唔到,唔需要難過,因為老咗我可以帶你周圍去,你想去邉度住,我地就喺邊度住,我們有我們的快樂!聽完我即刻眼濕濕。

大宅

回覆樓主:

我遲婚, 41歲先生第-胎,我老公還大我十年。我話中六合彩頭獎800萬或生b二揀—, 佢肯定話要bb. 曾過二次小產, 終於生咗。雖然有婆婆及工人湊,但我都覺得累.
幸好我們經濟壓力不太大, 不過起碼要遲五年退休。

大宅

回覆 bb19770101 的帖子

對,經濟是一個好大問題!絕對會影響退休計劃,但看見自己的寶貝,點辛苦都值得!還好我也是經濟負擔不大的人,否則做一次ivf都勁嗱脷,如果要做多次,隨時會因經濟問題被迫放棄

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我唔係高0
但我老公都50了 現正努力第三胎

大宅

而家好多人都40歲後先生仔,唔洗諗得咁長遠,KEEP好自己身體冇問題

別墅

macaronjanice99 發表於 18-10-7 21:15
回覆 yhyeung 的帖子

我覺得40+歲媽媽仲肯生小孩需要有好大好大好大勇氣先做到,除被標籤超高年齡外,身體 ...

都係架,加油

洋房

Kat00Kat 發表於 18-10-15 06:13
回覆 Roselike 的帖子

我16年結婚,今年都40啦,所以最後都走上ivf之路。每次見親戚都被問生育問題,老爺 ...

一齊加油! 努力!

大宅

回覆 babybear52 的帖子

多謝,剛剛聽完驗血報告,Bingo咗!我開心到呆咗,呢個月所有的辛酸全都是值得,嚟緊日子要更努力安胎,因為始終都是高齡!

大宅

Kat00Kat 發表於 18-10-15 13:42
回覆 babybear52 的帖子

多謝,剛剛聽完驗血報告,Bingo咗!我開心到呆咗,呢個月所有的辛酸全都是值得, ...

恭喜恭喜!

複式洋房

babybear52 發表於 18-10-13 20:53
你情況同我好相似,我今個月41啦,又係15年先結婚,上年6w6d流產,今年8月第一次ivf+pgs,都係pgs全部失敗 ...

原來我們是這麼相似,大家加油(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至