生理時鐘亂哂,每日都冇乜精神

Jennyj0630
|
晚晚都成四點幾先訓得着,訓到第二朝中午先醒,起身成個人冇乜力,好似冇訓過覺咁,大家有冇方法可以改善!thx
maymay220hk
|
迫自己6,7am起身
11pm前訓
wcpcelia    發表於 18-10-8 15:56
MeowMuiMui123
|
令自己忙d。
我都有呢個問題。所以我成日煮嘢食,整蛋糕甜點。
YuiYeeMa
|
之前有個post講退黑素,你可以看看
當當豬
|
訓前飲杯熱鮮奶lor~可以幫助入睡 應該會訓得好d
lasana
|
我之前都係咁,瞓瞓下會無啦啦扎醒,斷斷續續咁瞓,計埋先返得幾個鐘。後尾有fd介紹食j字頭隻B雜,情況先叫有改善,依加都繼續食緊。
annakit
|
我之前都係咁, 晚晚成3點先有睡意, 無論點迫自己早訓早起都失敗, 終於的起心肝行山, 行完果日好早訓左, 早上自然早醒, 然後keep住呢個時間訓覺, so far 呢個星期個時間可以keep到12點訓
Jennyj0630
|
YuiYeeMa 發表於 18-10-7 18:28
之前有個post講退黑素,你可以看看
thx!!我搵下
Jennyj0630
|
lasana 發表於 18-10-8 17:22
我之前都係咁,瞓瞓下會無啦啦扎醒,斷斷續續咁瞓,計埋先返得幾個鐘。後尾有fd介紹食j字頭隻B雜,情況先叫 ...
個隻叫咩名?可唔可以講多少少
tsung
|
Jennyj0630 發表於 18-10-7 17:14
晚晚都成四點幾先訓得着,訓到第二朝中午先醒,起身成個人冇乜力,好似冇訓過覺咁,大家有冇方法可以改善!thx ...

要改改作息時間,試吓早d起身,第二晚又早d瞓,可能要一段時間先可以慢慢調節
lasana
|
回覆 Jennyj0630 的帖子

jamiexxx,你自己上網google下啦,網上都幾多人推薦
bosch
|
晚晚都成四點幾先訓得着,訓到第二朝中午先醒,起身成個人冇乜力,好似冇訓過覺咁,大家有冇方法可以改善!thx ...

食補充劑前,你有冇檢討你做過d 乜去令自己早瞓,同埋做左d 乜搞到瞓唔著。

我一向都好夜瞓,同你一樣咁夜 ,早瞓既話半夜會醒,要上網至安樂。不過我有好多壞習慣,例如活動量不足,終日用電腦,夜晚太享受靜既時間等。

早排我完全失眠,我改唔半夜唔做運動,改日頭做運動,夜晚唔諗煩惱事,減少半夜做家務,學迫自己放鬆d,夜晚用手機電腦要濾藍光,迫自己早瞓,之後情況好好多。而家我d 壞習慣又開始番黎,又開始夜瞓過,我諗要將上網時間改做其他野,因為對手極痛。

所以改善習慣係提升睡眠質素既第一步,亦係最緊要,唔得至靠食補充劑。
melodyy28
|
點解生理時鐘會轉左
bbyou
|
lasana 發表於 18-10-8 17:22
我之前都係咁,瞓瞓下會無啦啦扎醒,斷斷續續咁瞓,計埋先返得幾個鐘。後尾有fd介紹食j字頭隻B雜,情況先叫 ...

介紹下,邊隻B字頭?!
SK921
|
我都係晚晚11點瞓,之後點零兩點又起身,三四點先再瞓返,我已經持續左幾年,有冇好介紹?
CScene9
|
有聽過Jamieson 我見過我隔離位個同事都有食 不過佢的確番工唔會恰眼訓
chloe666
|

我長期都係4㸃幾先瞓得着 ,又係瞓到中午 ,呢排就10㸃幾醒 跟住瞓唔返 ,但就唔會冇精神 。