脊椎硬膜麻醉副作用(無痛分娩)

kwokmanching
|
有冇人可以分享吓?做後真係可以止到痛?有冇副作用?
蔡小姐0712
|
kwokmanching 發表於 18-10-7 20:59
有冇人可以分享吓?做後真係可以止到痛?有冇副作用?

我都想知
邱優
|
我識有d媽媽有用無痛,佢話中間係會唔痛,但係就快生得個陣就會停無痛,所以第十級痛都會痛。。
我有聽過家姐既朋友用無痛,生完有後遺症,手震得好勁。依加過左五年都會有手震。
又有d因為用左無痛,唔識就力結果爆左屎忽個位。。台灣同香港都聽過。
其實都有好多無事既例子,呢d只係好小數會發生。
不過我無用無痛生。
candice0088
|
我大囝用無痛生的。生完腰骨尺尺痛。我當年廿一歲生。一定不會是勞損或辛苦...好明顯一烏低身企直就會腰痛。之後我睇好多做無痛分勉的媽媽都係話有呢個後遺症。跟住8年後再生細b !我不敢用無痛靠自己捱過去。但實質分別不大...差不多感覺,只係縫針痛一點。陣痛一樣咁大感覺...
你比我揀多次。我一定不會揀無痛分勉。根本就不是舒服很多...
小氣公主
|
我生第一胎本來想自然順產,但係陣痛實在痛到我頂唔順,所以開左5度左右就打無痛,我一路叫佢加重麻醉,最後到生嘅陣痛係好似經痛咁,生完聯針一d感覺都冇,早知一早打。
至於腰痛方面,我未生條腰都係有時會痛,生完又要抱b又郁動多都係一樣有時會痛,所以我唔知關唔關無痛事。我如果生第二胎都會揀打無痛,會輕鬆舒服好多。
|
candice0088 發表於 18-10-7 23:37
我大囝用無痛生的。生完腰骨尺尺痛。我當年廿一歲生。一定不會是勞損或辛苦...好明顯一烏低身企直就會腰痛 ...

多謝你分享自己經驗,我同你差不多,大仔同未出世既bb相差8年
我要做媽媽
|
其實無痛都係會有D痛架,我覺得可以忍下
melomelomelody
|
kwokmanching 發表於 18-10-8 07:45
多謝你分享自己經驗,我同你差不多,大仔同未出世既bb相差8年

我都係呀,今胎同大女相差8年
聞說打左無痛會輕鬆好多。我問醫生差8年會唔會冇左順產第2胎個優勢,佢話一樣比生第一胎快,搞到1516緊忍左佢定打無痛
moomooo
|

我都因為想打無痛順產而考慮緊去私家生
因為政府唔一定安排到麻醉師,就算安排到個麻醉師手勢又未必好,影響到打針時/ 生完後會痛,當然呢個彩數問題,私家都唔代表百分百安全
亦有朋友廿頭順產生bb,無用無痛,但都話生完腰骨痛要針灸

RubyYu07
|
聽講後遺症就係條腰會好酸
RubyYu07
|
邱優 發表於 18-10-7 23:07
我識有d媽媽有用無痛,佢話中間係會唔痛,但係就快生得個陣就會停無痛,所以第十級痛都會痛。。
我有聽過家 ...

用左無痛係無左宮縮感,所以真係會唔知點用力
|
moomooo 發表於 18-10-8 12:33
我都因為想打無痛順產而考慮緊去私家生
因為政府唔一定安排到麻醉師,就算安排到個麻醉師手勢又未必好,影 ...

好講運氣,遇唔遇到好嘅麻醉師
|
RubyYu07 發表於 18-10-8 13:19
用左無痛係無左宮縮感,所以真係會唔知點用力

咁咪仲衰!?用唔到力生唔出
mrscatcat
|
kwokmanching 發表於 18-10-8 16:35

我都係打針。最尾一樣都係咁痛,仲要冇力生。最後吸出來。
今胎唔會打。點痛都會忍。
同埋打完針之後條腰真係會尺尺痛,5年了。仲痛緊
|
mrscatcat 發表於 18-10-8 16:59
我都係打針。最尾一樣都係咁痛,仲要冇力生。最後吸出來。
今胎唔會打。點痛都會忍。
同埋打 ...

慘慘豬
邱優
|
kwokmanching 發表於 18-10-8 16:35

最怕係會用得太大力自已唔知而個傷口爆左屎忽個到。。

|
邱優 發表於 18-10-8 17:52

最怕係會用得太大力自已唔知而個傷口爆左屎忽個到。。

RubyYu07
|

只係緩解一時痛楚!我當時都諗住打架!實在痛!