嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

呀女就黎6個月,考慮緊行BLW定匙餵好,但我女生長線一直都係10,呢2個月更跌出10⋯⋯⋯好想行BLW,見到朋友的bb行BLW被訓練得好好,好獨立,但見到呀女既體重又咁輕,好苦惱

複式洋房

ceci.w 發表於 18-10-7 23:48
呀女就黎6個月,考慮緊行BLW定匙餵好,但我女生長線一直都係10,呢2個月更跌出10⋯⋯⋯好想行BLW,見到朋友 ...

屋企邊個湊?blw 最好自己湊先做,因為bb初頭blw 好易會哽親,要急救。開始blw前最重要係學急救。blw同傳統餵食各有好有唔好,小朋友blw 可以好偏食,傳統餵食都可以一歲前自己食。
另外,過唔過輕都好睇遺傳,我小朋友傳統餵食,食量正常都跌出生長線。
其實生長線只係指標,跌出咗要注意吓,但唔使俾太大壓力自己同bb,最重要佢精神、飲食正常、健康就好

回覆 ceci.w 的帖子

Hi ceci.w ,每個BB吞嚥能力,接受固體進度都有唔同,BLW(baby-led weaning)同傳統餵食最大唔同係由BB主導進食份量和節奏,漸漸由全部飲奶自然過渡到固體食物嘅一種方法,用大細和黏稠度可以伸手抓起嘅食材俾BB嘗試,媽媽考慮邊個方法比較適合自己。BLW剛開始時BB可能會食到成身都係,盡量唔好阻止/話佢,如果怕整到週圍係,可以舖好地下檯面呀。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

呀女就黎6個月,考慮緊行BLW定匙餵好,但我女生長線一直都係10,呢2個月更跌出10⋯⋯⋯好想行BLW,見到朋友 ...

其實可以同時進行,糊/粥依d就緊係親餵,另外再比d食物佢用手攞住食,到bb識用匙羹先比bb做主導。

別墅

ChanChanAgnes 發表於 18-11-22 15:02
其實可以同時進行,糊/粥依d就緊係親餵,另外再比d食物佢用手攞住食,到bb識用匙羹先比bb做主導。
...

我個女唔鐘意人喂,次次喂佢食頭幾啖都ok,之後就發脾氣唔食。依家比佢行BLW,佢好鐘意,每日都可以慢慢自己食成半個鐘無停,所以直接行BLW

男爵府

bb肯嘢你就畀佢行邊樣啦, 我仔仔生長線10,一開頭餵佢食糊同粥食咗成一個月都唔肯食,到佢7個月大咁我就轉行blw,跟住行咗一個月blw 仲係唔肯食野,到佢8個月有一日我試下喂佢嘢食,點知佢又鐘意比人喂,但仲未食到半碗野食代唔到一餐,慢慢每日喂佢到而家10個月大,終於乖乖食晒一碗野

公爵府

牛年勳章

直接行BLW

首頁

尾頁

跳至