點算

Juneli333
|
我有左時c6有病過左世。c6 係道時都大時大節先同6299食飯 。。。而c6重好唔鍾意62。。。
甘c6走左佢地都有時要我出去食飯。。不過62就好日都唔穩我。。打俾我多數要我幫佢整野。試過我個肚8個月大時係番工時間炸爆我電話要我幫佢整唔知咩。不過最後無理到。。

到阿b出左世。。薑醋都係我媽整。送埋過去都好似無咩反應。係得閒打黎好似想我帶b俾佢地見。。

大家覺得我其實重同唔同佢地聯絡好。。我媽就超唔鍾意佢地。覺得我大住肚又無點探過我。成日點我東點我西。湯都無滴甘。。。個孫出左世我地親戚上曬黎探佢。佢地就好似要我拎出去見佢地甘。但初生bb我又唔想帶去遠地方。。同我媽湊b甘辛苦佢地好似咩都無做過。。只係點我做野a.a

總之好苦惱。我又唔想令到阿b無爺爺嫲嫲。。。
good_pig
|
Juneli333 發表於 18-10-7 23:55
我有左時c6有病過左世。c6 係道時都大時大節先同6299食飯 。。。而c6重好唔鍾意62。。。
甘c6走左佢地都有 ...

其實bb最緊要有媽媽..
|
good_pig 發表於 18-10-7 23:59

cloudwingwing
|
樓主你好叻女架,為左小朋友就要變得強壯,凡係對於bb不利的事情都要say no.

相信樓主也很孝順,我估你覺得他們無左個仔,所以你盡自己能力都想幫下佢地。

總之為左個 bb 要堅持。
Juneli333
|
回覆 good_pig 的帖子

但又好似好衰。但我又唔想煩。。。我媽同爸幫左我好多又好錫個孫。。奶粉都係靠我爸頂住
相反佢地咩都無做。
Juneli333
|
回覆 cloudwingwing 的帖子

係呀。我盡力了。我都有工番。日日放工散左又要湊b...唔知點處理
chillimom
|
Juneli333 發表於 18-10-8 00:01

但又好似好衰。但我又唔想煩。。。我媽同爸幫左我好多又好錫個孫。。奶粉都係靠我爸 ...

佢哋有為你做嘢仲煩,你咪仲要同佢有連繫。
appledai
|
佩服樓主。至於6299,一切隨緣。如果他們不搵你,你也可以不搵他們。如果自己有困難時,可以禮貌回絕,要愛自己多一些。
wcpcelia    發表於 18-10-8 11:57
mickeywinnie3
|
good_pig 發表於 18-10-7 23:59

對!其他人跟本不重要!
馬爾太
|
佢哋冇幫你任何嘢,起碼冇欠佢哋人情。學樓上講:隨緣啦。
丫雅    發表於 18-10-8 12:56
good_pig
|
Juneli333 發表於 18-10-8 00:01

但又好似好衰。但我又唔想煩。。。我媽同爸幫左我好多又好錫個孫。。奶粉都係靠我爸 ...

佢地都冇打算來往,你不如留返d心力照顧bb啦
babynetnet
|
你又無欠佢地……做咩要搞到自己同自己屋企人都唔開心先,總之張自己屋企人感受放第一位!
Juneli333
|

阿b出世後我1俾完薑醋後有打黎話叫我俾相。。。最近又打黎。。
我先夫遺產未整。。可能想問我掛。。但番工同睇b我唔想郁住。無論幾窮都唔想攪c6 d野住。。。想留俾bb大個仔先佢自己決定點用
Protea
|
佢地仲搵你食飯同要你幫, 因為你係佢地新抱, 如果唔鍾意你都唔搵你啦!你bb係婆婆家住? 會唔會6299怕打攪襯家? 有無約佢地上婆婆屋企睇bb?
yamaneko
|
唔⋯⋯ 我覺得你人生還有很長很長的路,如果你家人夾到又幫到手,應該足夠了。

6299就隨便吧,因為男家有可能會(emoji)著你將來的路的:介入你私人生活,指責你教仔方向,霸佔你假期⋯⋯
Juneli333
|
回覆 Protea 的帖子

無叫過食飯。。坐月時有穩過我唔知整咩。。個時餵人奶餵到我散左所以推左。
佢地亦都無話上黎。。係要我帶出去a.a 個時bb岩岩出世
Juneli333
|
回覆 yamaneko 的帖子

其實都係睇c6份上,有左出去食幾次飯都有說話聽
mln
|
如果你怕啱啱生完, 小朋友又細. 你可以直接叫佢地上嚟探bb, 或許在佢地心裡也一樣的想法, 怕去你家打擾到你, 但是又唔見你主動開聲叫佢地過來探, 所以先約你抱小朋友出來呢?不如你可以set個時間表等佢地自由上來, 因為小朋友好多時食飽就睡, 你可以set一個星期2次, 上午或者下午時間, 佢地若是有時間就上來, 起碼大家都有心裡準備。 因為始終2位老人家無了自己的仔,已經把一切的心已交托出來小朋友成長的身上。
newc9
|
我覺得每兩三個月帶b去見2老都一次可以

小朋友多人錫都好呀,同埋佢地有叫你send相,証明佢地都錫bb先要相,吾係就話知你啦,仲問來問去咩

正常吾會上襯家屋企麻煩人,係都出去見面啦
Juneli333
|
回覆 mln 的帖子

佢地重有個小朋友同幾個孫。。
同埋又有車。。我覺得似係佢想我地過去多過上黎睇bb

我同c6結婚甘耐都無上過黎。。。更唔好話我有左c6走左得我係間屋道