自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

Juneli333 發表於 18-10-8 00:21
回覆 yamaneko 的帖子

其實都係睇c6份上,有左出去食幾次飯都有說話聽

咁更加無原因自己送上門啦。

有距離先有尊重麻。

男爵府

62試過個孫過左1歲唔識講野係佢面前話佢蠢。。。我怕我個仔唔知俾佢話咩。。。同佢次次打俾我都要我幫佢整野多

男爵府

其實我係你就唔會去應酬佢地,自私又好咩都好,本身關係都一般,去到又唔自在咁,佢地係緊張都唔會你講咁啦,最多咪send下bb相一年飲次茶咪算囉!

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

Juneli333 發表於 18-10-8 00:39

62試過個孫過左1歲唔識講野係佢面前話佢蠢。。。我怕我個仔唔知俾佢話咩。。。同佢 ...

佢冇其他仔女咩?做乜一定要你幫?有時間都照顧自己bb先啦。

珍珠宮

Juneli333 發表於 18-10-7 23:55
我有左時c6有病過左世。c6 係道時都大時大節先同6299食飯 。。。而c6重好唔鍾意62。。。
甘c6走左佢地都有 ...

你對得住先夫, 有無諗過自己父母? 奶粉錢你爸, 湊係你媽

明知個仔唔在,媳婦唔打左個胎, 免陀累下半世,都仍然call 你幫佢

比我借返佢枱, 你想啊b大左學埋賤精?

兩老無左個仔想到錢, 無諗過粒孫吸空氣大架, 你留返精力照顧父母BB 好過

想儘辦法拉黑佢, 為左BB 啫, 先夫唔會怪你

珍珠宮

Juneli333 發表於 18-10-8 00:39

62試過個孫過左1歲唔識講野係佢面前話佢蠢。。。我怕我個仔唔知俾佢話咩。。。同佢 ...

未見過你仔我都知蠢, 有你遺傳, 拉個仔比人悔辱

次次Call 你都有工夫過你, 你奴隸黎架, 返工唔累架

替你父母慘

男爵府

回覆 sjnl43 的帖子

佢唔係話我個仔。。話第2個。。。

男爵府

係。。其實最慘我父母。。累左佢地。
所以更加唔想理我6299。。。似點我做野多。又要我抱粒孫去見。俾左薑醋又無反應。。但又好似好衰。唉

珍珠宮

Juneli333 發表於 18-10-8 01:07

你似我以前, 望返轉頭都自覺低智, 諗住點都好父母麻.....

兒嬉攻略蛇后講得啱架, 你對我不仁,我要有義?

所以我好祟拜嫁過黎個d 夠洒脫, 無錢? 掉低仔女都要走, 細路大左有自己世界, 困唔住

趁後生揾個件好女唔怕嫁幾嫁, 你個case 陸妻一定打胎, 咪陀螺

你父母唔老架? 你咁得閒照顧前長老, 照顧返自己bb 比父母休息吧啦, 你extra 陀螺佢地架

珍珠宮

Juneli333 發表於 18-10-8 01:07

同離左婚一樣, 見...見...見有咩好見呀, 唔得閒呀

得閒apps d 相佢, 人致義儘, 做人好現實, 你有壓力我有壓力

你ex 62都唔化, 咁大個男人, 點個前媳婦, 睇住黎, 再黎條老野, 會謀住遺產, d 錢我仔架......孫大有利用價值, 仆返出黎, 老淚中橫R 著數

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

Juneli333 發表於 18-10-8 00:01
回覆 good_pig 的帖子

但又好似好衰。但我又唔想煩。。。我媽同爸幫左我好多又好錫個孫。。奶粉都係靠我爸 ...

佢哋咩都冇做 - 其實係咪所有孫出世都係咁?
你大肚叫你食飯, 老爺搵你整嘢, 可能佢地想見你但佢哋唔識表達。 比薑醋佢哋冇反應,可能一方面掛念自己個仔,自己個孫一出世冇咗爸爸而傷心,所以比唔倒反應。想見個孫亦係人之常情,如果你唔想出去,直接叫佢哋嚟你屋企,總要有人開口,更何況佢哋係長輩而又係你屋企,佢哋唔好意思開聲。
白頭人送黑頭已經好傷心,點都好,當就下佢哋為咗自己小朋友又好,都應該見面, 始終係親人。
有時老人家講嘢口不對心,唔好太介意。

大宅

回覆樓主:

真係咪玩啦, 因為你老公你先同佢地家人有關係, 而家老公都不在, 梗係咪理佢地啦, 我係你就電話都唔聽。。。如果你地之前關係好好就話啫

sjnl43    發表於 18-10-8 02:41

男爵府

回覆 吹吹水 的帖子

62係我c6頭7個日衣都未燒完就叫我幫佢整野。。。。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

在BK得到的答案,6299肯定是錯,個仔只有是自己個仔,自己父母個孫,但肯定就不是人地個孫。

其實C6過左身,就等於同男家斷絕關係,又點講得通?c6是過身,你不當人是6299,但人家仲當你新抱,有事找你很正常。他們冇幫你,對你反應冷淡.....咁佢又唔係刻薄你,打你,鬧你(多數樓主呢個時候即刻可以數到二萬種不是.......)

一家唔知一家事,但我只是覺得,你6299已經冇左個仔,呢個時候新抱都斷絕來往,難免很難講得過去。既然你個孫都有你父母湊,反而得閒就主動聯絡關心一下6299啦,當做好身教,咪當孝順長輩。

預左俾人圍插,在bk對6299好係死罪,不過當聽多個意見。

祝平安

用戶要求終止服務

吹吹水 發表於 18-10-8 01:30
樓主你想6299俾乜反應你,好開心?
有無諗過,佢哋都會想起你老公,可能心都會唔開心,換轉我係你6299,都未 ...

多謝jm你,我見你咁講我先敢回應,在bk唔反6299係死罪...實俾人話我天真白痴。

很同意你在bk的敢言

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Juneli333 發表於 18-10-7 23:55
我有左時c6有病過左世。c6 係道時都大時大節先同6299食飯 。。。而c6重好唔鍾意62。。。
甘c6走左佢地都有 ...

你老公好唔鍾意佢老豆係佢地之間既事, 亦都係過去式. 你自己要獨立分析處事.

我同意有d jm 咁講, 送薑醋真係好難叫人俾反應俾你....

既然佢地一向冇去你地屋企, 你老公死左至話上去探你地真係好突兀喎.... 又或者佢地覺得應該係後輩去探佢地呢... 你有本事, 佢地當你係自己人至搵你幫手.

佢地性格如此, 大家咪保持距離囉. 佢地死左個仔, 連個新抱同粒孩都走晒真係好凄涼. 你同婆婆乜都斤斤計較既話, 只會推你同bb 做磨心.

如果關係唔係非常差, 咪好似平時咁, 大時大節至一齊食飯囉.

水晶宮

回覆樓主:

樓主,
你想像一下換換位置。
如老婆不在, 老公帶住個B由6299 照顧, 外父外母找女婿幇忙整嘢, 女婿唔想理睬已失去女兒的外父外母, 又唔想帶個b比外父外母睇, 老婆在天之靈會有咩感受?

新抱係6299半個女, 女婿係外父外母半個仔, 孫就係四大長老的孫。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

恕我直言,你這件事,我只唸到,你失去了老公,bb無了爸爸,而同樣地,6299也失去了兒子,先唔理佢地之前關係點,但那種痛亦可能表面未必會表現到出來。
你當佢地老點你做野,但同樣可能佢地揾藉口見下你,有時中國人老一輩,唔識去表達,亦可能總會覺得輩分問題,有時難以啟齒

男爵府

回覆樓主:

有時d嘢,唔想見就唔好勉強。無話對錯。
樓主好强大好叻女,咁難既情況下生b, 餵人奶,番工。
如果應酬男家係唔開心既,skip咗佢啦。
加油呀!

上面提到中國傳統思想點點點。我西化,我係樓主會懂愛自己保護自己。當然老人家見孫應份,大家搵大家ok舒服方法見同溝通。唔係話要就囇一方。

APIGMA    發表於 18-10-8 13:13

首頁
12345...6

尾頁

跳至