3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

教佢嘢果時往往只有15分鐘,我知道小朋友喺咁,但也想知道有無方法可以略為改善?

男爵府

PuiSun 發表於 18-10-8 00:20
教佢嘢果時往往只有15分鐘,我知道小朋友喺咁,但也想知道有無方法可以略為改善? ...

我都想知 唔知邊位家長有相關資料同建議呢

複式洋房

其實幼稚園小朋友應該都只有15分鐘左右的專注時間,如果想多d可以用一d會動,吸引到注意力的野,令佢地長期都有興趣睇,久而久之係一個習慣,就會成個人都會專注d

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

試下營造比較安靜既環境?其實一般幾個小朋友系度,大家相互學習,都會安靜一段時間架

男爵府

回覆樓主:

我個女都冇咩耐性,專注力,老師都向我投訴,我其實知,不過我覺得老師自己都唔夠耐性囉,3歲幾4歲,耐性有限,我會教佢要有耐性,但唔係我講佢就聽就做咁易,我覺得大家都要有耐性姐,我唔明點解老師向番我投訴囉

珍珠宮

我要做媽媽 發表於 18-10-8 16:07
試下營造比較安靜既環境?其實一般幾個小朋友系度,大家相互學習,都會安靜一段時間架 ...

係,我3歲仔仔幾個小朋友一齊學畫畫,係可以專注一個小時!平時一個人根本靜唔到心

男爵府

sumpo 發表於 18-10-13 01:18
我個女都冇咩耐性,專注力,老師都向我投訴,我其實知,不過我覺得老師自己都唔夠耐性囉,3歲幾4歲,耐性有 ...

我兩個老師同我反映我小朋友專注力差

男爵府

RubyYu07 發表於 18-10-13 18:30
係,我3歲仔仔幾個小朋友一齊學畫畫,係可以專注一個小時!平時一個人根本靜唔到心
...

對佢自己鍾意嘅野就可以專注係嗎?

珍珠宮

bchuma 發表於 18-10-13 21:33
對佢自己鍾意嘅野就可以專注係嗎?

唔知算唔算係鐘意,反正幾個小朋友一齊學,就可以靜心。

珍珠宮

每次只可以有意訓練半個鐘頭注意力,過左半個鐘要放BB自由活動下。

男爵府

RubyYu07 發表於 18-10-15 13:59
唔知算唔算係鐘意,反正幾個小朋友一齊學,就可以靜心。

唔知道有乜訓練方法咧何

複式洋房

可以用一d獎勵的形式,例如你坐喺到30分鐘做咩咩咩,之後會有一個貼紙,集齊幾多個就可以點啦咁樣都可以令小朋友有motivation去做,其實專注力喺一個習慣,可以經常做,就會習慣專注,Attention deficit的小朋友都可以咁樣訓練,而我都幾推介去一d訓練專注力的地方做,當然唔係就咁串珠仔,喺會有一系列融入學習的活動,因為最緊要令佢習慣學習時專注,我知有公司喺咁樣做,同埋有一部測腦電波嘅機(因為專注力關腦電波事),去知道小朋友做緊咩時會專注,從而比適合佢的野去訓練,家長可以search下。

首頁

尾頁

跳至