自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

第1第2點,好明顯係校方行政處理唔好。
開學前發通告或者開一次家長會,就已經可以清楚向所有家長講好返學要注意事項。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

回覆樓主:

第3點,學校建議係啱嘅,如果小朋友返上晝班,下午做到校服務,個個老師都上緊堂,咁咪冇人即時跟進小朋友進度囉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

到校訓練係e位?唔係要派咩,應該唔易轉吧
你問問其他訓練嘅小朋友係點做?其實如果你女需要訓練,少人d對佢都好。咁之前學校唔知?開左學至「唸住轉去下午班」咁特別?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

貓頭雀 發表於 18-10-8 00:36
第一點奇怪, 第二點不奇怪。
第三點,唔太明。

我女讀幼稚園著裙,無一個小朋友入面著短褲wor

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-10-8 08:02

我女着平腳都唔得,一定要着白色打底

水晶宮

回覆樓主:

你嗰間行政可以做好d. 我女間幼稚園未開學有講座講點樣幫小朋友適應,要買/準備既物件,邊d 好邊d 唔好,邊日係普通校服邊日係運動服,學校會教乜等等,之後再有list 同每星期既通告同老師溝通,好清楚的。
另如果無問過我就轉左做下午班我都會唔滿意。小朋友讀下午除時間需要重新適應,大人亦需要改所有schedule 配合。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-10-8 08:02

應該係打底褲

子爵府

回覆樓主:

咁少事就轉校。。。。。。

珍珠宮

我女和仔間學校的女生都有著呢。
因為細路女未識好乾淨地等,未識保護自己,又要坐地。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

貓頭雀 發表於 18-10-8 08:18
我女和仔間學校的女生都有著呢。
因為細路女未識好乾淨地等,未識保護自己,又要坐地。
...

我女今年轉咗校
兩間學校都係要求著白色打底褲
反而低裙仔唔需要
老師解釋都係話佢地細個著低裙無打低褲仔咁保護得咁好

子爵府

回覆樓主:

樓主好多心好亂諗
自己要舒緩下情緒先
下午班一般老師學生比例好啲
照顧得好啲,下午做埋訓練又一次過安排埋
到校的亦睇到孩子在校表現,又可同在校教佢的老師溝通討論
仲好
你亦唔駛上午返完下午又特登帶囡返學

珍珠宮

回覆樓主:

又未至於好影響我既小朋友
我就唔會轉校了

琥珀宮

JlIl 發表於 18-10-8 00:27
開咗學一個月 心裏有好多結 唯有上黎呻吓
1 開學前完全無通告/通知要買校服
好彩有番學前適應班 見家長係校 ...

若只係煩開學,已經過去,知學校無交帶,就凡事自己主動問

你覺得學校做得唔好,你無可能令學校改好,一係接受,一係轉校,自己揀!

珍珠宮

第三點,唔太明。

我女同班有女仔著運動衫底褲都無著,著校服裙入面著出街褲,我諗入面都係無底褲,唔通又出通告提咩
而戒片個個唔同,點做法都要老師同家長傾,方便合作戒片,講真k1學校supposed 所有學生都戒晒片

水晶宮

回覆樓主:

我覺得樓主講嘅學校行政上可再做好d,其實出一張通告就搞掂。不過真係要諗清楚為左呢d小事就轉校值唔值,可能轉去另一間一樣有呢d嘢發生。樓主你都未見識過N班成個學期都經常調亂書包,成日轉老師、派漏功課、收錢混亂(收左話冇收堅持要你再交然後埋數先退俾你)、成日簽覆了通告又話你冇交,要你俾打印費印番再簽(最後老師搵番通告同你sorry)....n咁多樣...但我自己原則係最緊要小朋友返學開心,佢返得開心即係佢適應得好,咁我作為家長咪慢慢適應囉,俾時間同學校磨合。我覺得老師有愛心、同學仔相處開心係首要。

水晶宮

回覆樓主:

至於第3點,我覺得學習上有特別需要嘅更應返下午班,師生比例高,小朋友得到更充只關注和照顧。如果你有留意過上下午班學生堂上表現,就會發現下午班d小朋友精靈好多,上午班果d比較多呆呆豬,因為下午班d小朋友(特別係幼兒)瞓夠食飽先返學,上堂特別精神。

伯爵府

應該係著打底褲,因為我女太粗魯,老師都要求要著打底褲

王國長老

小貓1124 發表於 18-10-8 08:40
應該係著打底褲,因為我女太粗魯,老師都要求要著打底褲

可能我女果間嚴d,馬騮妹都被收服

大宅

JlIl 發表於 18-10-8 00:27
開咗學一個月 心裏有好多結 唯有上黎呻吓
1 開學前完全無通告/通知要買校服
好彩有番學前適應班 見家長係校 ...

到校訓練好多都係下午的,我B之前有同學仔有都係咁,我B讀過3間幼稚園,三間的老師都叫需要接受多d協助的小朋友轉下午班(私幼都係),老師話師生比例少d,可以關注d

水晶宮

第三點,唔太明。

新私校?好亂咁

首頁

尾頁

跳至