自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

行政太差太亂,明白你,如果係我都會好躁,我會搵學校轉。想問下你間學校係邊區?

伯爵府

第1, 2 點,學校行政比較亂,開學前開個家長會或者出張通告已經搞掂,不過家長都可以向學校反應下問題

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

睇咗咁多留言&問其他家長
關於1.2點行政應該係改唔到
問有哥哥姐姐就讀嘅家長都話 之前都係咁
不存在出通告 講座只係講吓學校有咩環境改善 唔講其他嘢
啫係買校服/帶嘢一向都係要自動波/聽老師日日講
否則有可能發生著便服番學
家長谷裏面只有呻吓鬧吓

至於第3點 因為我同呀女都係第1次 亦唔希望再試
咁就唯有私人訓練同到校2邊夾吓時間
再諗轉唔轉下午/校嘅問題了

如其他jm想知邊區邊間 可pm我

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

講真,有唔少方法搵同校的其他家長一齊 join whatsapp 群組,呢 d 事要家長自己主動 d 搵,群組的家長可以解答到第一、第二個問題,e+ 呢代已經好好啦,以前 whatsapp 群組邊度可以有 255 人咁多

置於第三個問題,好多有特殊學習需要的小朋友家長,都傾向報下午班,上午出去做訓練,因為上午係易 d 排到訓練位,在訓練與學習間係需要平衡的,不能側重學習,要是沒有訓練,有些小朋友就很難在學習上追上進度,加油

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

大宅

回覆 JlIl 的帖子

以我理解,所有到校服務都係你返學時候做,因為針對性,無話蝕唔蝕,佢仲會安排有D堂會係喺服務機構嘅中心上,呢D堂先會喺返學以外時間上。
輕鬆D,幼稚園唔上堂都唔係咩大不了,換個角度諗,先解決你缺失嘅先,唔好太介意追唔追到人。

另外第一,二點就係佢地行政上有問題,建議你下年轉過第二間,你可以先查清楚你個到校係邊間機構,再選返相同的服務機構嘅第二間幼園,咁樣喺進度及䘖接上都唔使特別過渡

男爵府

BB防敏心得分享勳章

JlIl 發表於 18-10-8 01:28
家長谷20人 我無講話轉
但提出話想轉/後悔入呢間 早知揀附近嘅有5人

但人地都無轉丫!唔好太在意家長谷分享,好易被同化或一齊變負面!

水晶宮

貓頭雀 發表於 18-10-8 08:18
我女和仔間學校的女生都有著呢。
因為細路女未識好乾淨地等,未識保護自己,又要坐地。
...

我囡條校裙包埋白色打底褲!
小朋友坐坐下會張開雙腳坐,唔著太易走光,所以著校裙不能只著底底!

珍珠宮

請問咩係到校訓練

侯爵府

JlIl 發表於 18-10-8 00:27
開咗學一個月 心裏有好多結 唯有上黎呻吓
1 開學前完全無通告/通知要買校服
好彩有番學前適應班 見家長係校 ...

第三點

請問係津校定私校幼稚園?

小朋友係沙田第一城名私校幼稚園都係咁

美其名到校服務
實質係正常上堂教小一個

後來我幫小朋友轉全英幼稚園

老師才真有愛心

仲要收人好貴學費

男爵府

我想問一問你地响邊度買打底褲?

侯爵府

myaisha0435 發表於 18-10-8 07:27

關於第一點...我大女係轉校生...到現在都未有校服..

唔好要到校訓練,可以去學前中心

子爵府

米巴太太 發表於 18-10-8 18:34

Aeon雞仔嘜都買到

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

小女孩著打底褲是必須的.
因為在學校會坐地下, sir滑梯, 玩遊戲, 萬一底褲太小或太薄, 會令"妹妹"受傷或走光, 就唔好啦!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

第1,2點正常註完冊或上適應班有派通告,叫家長準備好,唔會每一日提一樣
第3點好奇怪,我照返上午班返學學返正常課程,下午再自己利用私人時間帶去訓練咪得,點解要轉到去下午班?如果老師教認字寫字而你去左訓練甘點識?返屋企家長又再自己教?

大宅

米巴太太 發表於 18-10-8 18:34

千色,吉之島都有,或者細鋪無牌子

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kurocat 發表於 18-10-8 17:53
第三點

請問係津校定私校幼稚園?

我津幼 同我擔心嘅嘢一模一樣

男爵府

charity1017 發表於 18-10-8 19:58
第1,2點正常註完冊或上適應班有派通告,叫家長準備好,唔會每一日提一樣
第3點好奇怪,我照返上午班返學學 ...

Same
但之前有回覆話唔長時間 佢地都係咁
咁我就再了解吓先...

侯爵府

JlIl 發表於 18-10-9 16:52
我津幼 同我擔心嘅嘢一模一樣

如果用左到校,就無其他支援

我後來轉校,加去兒童發展中心

1. 唔想小朋友在學校比人標籤
2. 學校時間可學習正常課程
3. 學前中心姑娘都好好,多左人錫

其實香港呢d 支援係僧多粥少