今日敗左2粒余XX 安宮牛黃

evatsedidi
|
今日出旺角行街經過萬X 有免費測血管,做完後買有減$50, 再送$150 保健品同枇杷膏送,忍唔住買左2粒……好似都幾抵,仲話最後今日。
ocarebear
|
幾錢粒?只知中風後用。其實要食幾多次先有效?又有冇食用期?
|
ocarebear 發表於 18-10-8 01:08

中風都唔好亂食,隨時加重病情
ngwong2
|
ocarebear 發表於 18-10-8 01:08

朋友家中長輩中風時在在醫院食,若比姑娘知就被鬧,即靜雞雞,最後姑娘都知因大味!
小可愛11
|
evatsedidi 發表於 18-10-8 01:05
今日出旺角行街經過萬X 有免費測血管,做完後買有減$50, 再送$150 保健品同枇杷膏送,忍唔住買左2粒……好 ...

安宮牛黃丸並唔係仙丹,唔可以亂食。
只係被吹噓跨大佢嘅功效。

https://topick.hket.com/article/1821081/安宮牛黃丸的功效迷思%20%20中醫:含毒性勿亂服
good_pig
|
evatsedidi 發表於 18-10-8 01:05
今日出旺角行街經過萬X 有免費測血管,做完後買有減$50, 再送$150 保健品同枇杷膏送,忍唔住買左2粒……好 ...

呢d唔係亂食架wo
cbeyond
|
真實case, 朋友買左同x堂個隻(呢隻先係最好), 因為怕過期要掉唔抵, 食埋, 之後病左1個月。
藥真係唔可以亂食。
evatsedidi
|
小可愛11 發表於 18-10-8 07:30
安宮牛黃丸並唔係仙丹,唔可以亂食。
只係被吹噓跨大佢嘅功效。

食之前會先咨詢家庭中醫,謝謝!
wcpcelia    發表於 18-10-8 15:23