100萬點投資?

yuchingfung
|
大家好
我有120萬cash
想問下有咩投資可以做?
EliseCheng
|
yuchingfung 發表於 18-10-8 08:19
大家好
我有120萬cash
想問下有咩投資可以做?

定期吧
zilong
|
大家好
我有120萬cash
想問下有咩投資可以做?

你希望每年回報多少?
新秦先生
|
我覺得應該先考慮點洗左多出黎果20萬先.
YanYan0116    發表於 18-10-8 16:55
yuchingfung
|
zilong 發表於 18-10-8 09:07
你希望每年回報多少?

希望至少可以有5%
yuchingfung
|
新秦先生 發表於 18-10-8 09:19
我覺得應該先考慮點洗左多出黎果20萬先.

(emoji)(emoji)
有咩好意見?
caremother
|
120萬不多不少 要進取一定有 同時要考慮現時投資市場嘅回報和風險 回報風險成正比
個人更看重承擔嘅風險 係進取?平穩?保守?
新秦先生
|
yuchingfung 發表於 18-10-9 20:59
(emoji)(emoji)
有咩好意見?
100萬好計數喎.

首先你既要求只係5%算係太過保守,或者連續10年,每年平均5%增長就好D. 呢個回報首先都唔需要做咩高風險投資,就當搵隻匯豐收息都已經夠,只要你能夠保證明年今日既股價係高於買入價就可以. 我建議係死渣大股,因為一般黎講股息都夠達標(引用番上面果句),二來係大股可以死渣,又可以游水,但呢D所謂大股都係偏向公用股果類,分5隻買,頂多用一隻去搏下騰訊(或者金融類)呢類大股. 然後盡量利用股息再進行高風險小小既投資,先保老本,再同你搏命!

註:掉番轉如果係選擇左科技股,金融類,地產股呢D股票,由於公司本身既槓桿已經好大,已經有足夠有餘既再投資能力,你就掉番轉將股息做保守投資,或者食餐飯開心下. 不過在建倉初期咁攪法,都會幾難駕馭.

註:你既投資係講緊股票架可?我唔知你係想買股票定係想搵間銀行做定期.
hellowaiwaiwai
|
新秦先生 發表於 18-10-10 14:10
100萬好計數喎.

首先你既要求只係5%算係太過保守,或者連續10年,每年平均5%增長就好D. 呢個回報首先都唔需 ...

一早睇到你d post 就好,5駛我渣cash 左成5年,e家見股跌,又5咁入,之前一部分放入ML,2.15 息,total cash平均 1 %都無
大力大力
|
大家好
我有120萬cash
想問下有咩投資可以做?

溫馨提示:

這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

好多 Agent 等緊你這樣什麼也不懂的水魚~

唔好懶,花些時間在這裡爬一下文,終身受用~

如有會員PM你介紹agent 或 agent sell 野,請立刻向版主舉報~
baby1628
|
大力大力 發表於 18-10-10 22:56
溫馨提示:

這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~ ...

其實問得嘅,即係對理财不熟悉, 當然佢係做定期, 始終投資產品都有可能會蚀
kittykwok385
|
回覆 yuchingfung 的帖子

一個字,等60附近渣死匯豐收息
monsterchichi
|
回覆 kittykwok385 的帖子

我都係咁諗 ....等到 匯豐 60蚊我先再入
mj1230
|
monsterchichi 發表於 18-10-18 14:32
回覆 kittykwok385 的帖子

我都係咁諗 ....等到 匯豐 60蚊我先再入

匯豐仲差幾毫就到60蚊啦
mtangm
|
做住定期先
kimmy2006
|
做定期一定唔洗輸
nowsony
|
kimmy2006 發表於 18-10-25 12:28
做定期一定唔洗輸

買盈富基金2800, 而家有3厘半息收
wallshar
|
kimmy2006 發表於 18-10-25 12:28
做定期一定唔洗輸

做定期雖然脹面上唔輸,但實際上一定跑輸通脹。定期只可以作為一時三刻資金避難所之用,要跑贏通脹,一定要100%投資。至於進取的佔幾多%,穩陣的又佔幾多%,就因人而異了。
Money.ngaiTse
|
yuchingfung 發表於 18-10-9 20:58
希望至少可以有5%

咁有好多可以做丫。
Agnes_wcm
|
nowsony 發表於 18-10-26 07:39
買盈富基金2800, 而家有3厘半息收

點計? thx