嬰兒申請回鄉證需要什麼文件?

Rainyok
|

請問有冇JM們最近幫小朋友申請嬰兒回鄉證?
我姨甥女8個幾月,想為她申請回鄉證。
我見網上有人說要帶備父母身份證同回鄉證正本及小朋友特區護照,身份證及出世紙正本。
若果小朋友只有回港證同出世紙正本,只帶母親的身份證同回鄉證正本,那可以申請嗎?
想請教有為小朋友申請回鄉證嘅JM們當時帶備什麼文件?希望各位解答,唔該大家幫忙
Poyau
|
據官網5.1 只需父或母其中一方

http://ww1.ctshk.com/zh/ch-chinapermit/
blackberry
|
我仔女辦所有證件都係我去,跟佢要求帶齊文件
jane720812
|
我剛同2個小朋友整完証件, BB 佢地申請回鄉證需要先有一種証件有相証明小朋友本人, 所以通常都要申請左特區PASSPORT + 小朋友無相身分證先再去申請回鄉證

有左特區PASSPORT + 小朋友無相身分證, 帶埋特區PASSPORT + 小朋友無相身分證, 小朋友出世紙, 媽媽ID CARD/申請表(職員講要用黑色筆填) 去就可以

**留意, 我大女11歲攞左兒童身份証都要睇埋出世紙(正本)
kikiboy
|

有樣嘢唔少得,就係「副署表」
搞錯咗,副署表係for特區護照

天天好心情
|
Rainyok 發表於 18-10-8 11:15
請問有冇JM們最近幫小朋友申請嬰兒回鄉證?
我姨甥女8個幾月,想為她申請回鄉證。
我見網上有人說要帶備父母 ...

我以前幫女整,無護照嘅話有回港證都得
Rainyok
|
jane720812 發表於 18-10-8 12:44
我剛同2個小朋友整完証件, BB 佢地申請回鄉證需要先有一種証件有相証明小朋友本人, 所以通常都要申請左特區 ...

多謝妳的意見。幫小朋友整特區護照定回港證好呢
jane720812
|
我自己覺得整護照會好啲,因為回港証只係返大陸,澳門用,但護照就出國都可以

不過要睇你急唔急申請,因為回港証好似一日就有得攞,護照就要2個星期左右(計入境處收齊文件計)

chiliwu
|
Rainyok 發表於 18-10-8 15:14
多謝妳的意見。幫小朋友整特區護照定回港證好呢

要視乎:
1. 有幾趕住要張回鄉咭?
2. 除咗返大陸外, 有冇諗住出國旅行?

特區護照要10個工作天先有得拎, 回港證就即日有得拎, 回鄉咭又要12個工作天先有得拎。
所以急用就整回港證, 唔急就考慮埋出唔出國旅行。

做回鄉咭要帶:
1. 小朋友的 護照+身份證 或 回港證
2. 出世紙
3. 父或母 的身份證+回鄉咭
以上文件各2份COPY, 回鄉咭底面都要影印

Siusiuren
|
chiliwu 發表於 18-10-8 15:53
要視乎:
1. 有幾趕住要張回鄉咭?
2. 除咗返大陸外, 有冇諗住出國旅行?

咁係咪一定要有護照先可以整回鄉證啊?
littlefunpig
|
洗唔洗幫bb影定相先去整護照架?
chiliwu
|
Siusiuren 發表於 18-10-9 23:07
咁係咪一定要有護照先可以整回鄉證啊?

(A) 護照+身份證; 或
(B) 回港証

你拎咗 (A) 或 (B), 才去做回鄉證。
chiliwu
|
回覆 littlefunpig 的帖子

我通常都影咗先去做, 喺嗰D做證中心附近總有一兩間幫人影證件相, 平過亦方便過 喺做證中心度影
bbpompom
|
回覆 Siusiuren 的帖子

肯定係, 我仲懶醒早上預約攸特區, 下午回鄉証, 唸住請一天假做曬, 原來唔可以架~
cececeliawong
|
咁11歲兒童有身份證同回港證,仲需唔需要父/母嘅回鄉證先可以申請?
Rainyok
|
cececeliawong 發表於 18-10-24 19:21
咁11歲兒童有身份證同回港證,仲需唔需要父/母嘅回鄉證先可以申請?

應該需要
cececeliawong
|
Rainyok 發表於 18-10-24 19:52
應該需要

咁即係我同阿女去申請嘅
首先我同阿女都要申請特區護照先?
因為我回鄉證唔見咗,護照又過期
而家申請回鄉證又要先有護照先得
mandy952
|
cececeliawong 發表於 18-10-24 19:21

irismomopig
|
jane720812 發表於 18-10-8 12:44
我剛同2個小朋友整完証件, BB 佢地申請回鄉證需要先有一種証件有相証明小朋友本人, 所以通常都要申請左特區 ...

你好,請問帮bb申請回鄉證,bb本人要去嗎?另外我已帮bb申請了護照,11月7有得攞,請問係咪一定要有護照先可以網上預約回鄉證?因為我見預約系統要寫bb證件号碼。謝謝你!
jane720812
|
irismomopig 發表於 18-10-30 13:23
你好,請問帮bb申請回鄉證,bb本人要去嗎?另外我已帮bb申請了護照,11月7有得攞,請問係咪一定要有護照先 ...

你可以打出世紙號做預約。不過到時佢地要睇小朋友有相既証件,你到時記得攞埋小朋友既出世紙,護照,無相既身份証,都要攞埋正本去

大人就身份証,我就去到至俾佢地影印,最多俾多幾蚊