心聲留言

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

話說一班大學同學, 畢業後一直有來往. 其實, 大家好多路向都好唔同, 有D人結左婚, 有D單身, 有D好好境, 有D環境麻麻. 但大家出來都係去一D好平實的餐廳, pizza hut 咁, 好境既唔覺佢有曬命.

當中有位同學A, 佢仲係單身. 但佢真係好努力, 好多年前讀完LLB, 在公司已係好高層. 佢份人無架子. 但係, 當中有兩個真係幾黑人憎(B,C), 平時出來已經有佢講無其他人講, 又會單打吓同學A.

同埋, 我發覺愈來愈來話題都唔講得. 我地唔可以講投資, 因為B,C話佢無多餘錢, 唔會投資. 又唔可以講家居裝修, 因為B,C同屋企人住, 唔會裝修既. 又唔可以講太多旅行, 因為B,C無咁多假期 (成日轉工). 又唔可以講進修, 因為B,C 對讀書無興趣.

唉...朋友, 有幾多友誼可以 keep 得耐...

大宅

Yibu 發表於 18-10-8 14:55
話說一班大學同學, 畢業後一直有來往. 其實, 大家好多路向都好唔同, 有D人結左婚, 有D單身, 有D好好境, 有D ...

嘩! 咁多話題都吾講得,溝通時又要就住,真系吾夠暢所欲言!

公爵府

2024年龍年勳章

janette1668 發表於 18-10-9 10:38
嘩! 咁多話題都吾講得,溝通時又要就住,真系吾夠暢所欲言!

所以,咪就係得佢地講電視劇。好多我都無睇既。

瑪瑙宮

我就係 B,C 類 (唔會投資, 唔會裝修, 唔會進修, 唔會旅行), 所以我唔會襯人咁多, 費是悶親人.

別墅

Nancy20090615 發表於 18-10-9 22:19
我就係 B,C 類 (唔會投資, 唔會裝修, 唔會進修, 唔會旅行), 所以我唔會襯人咁多, 費是悶親人. ...

認同!事實上被比下去內心亦唔好受,各人有不同際遇不同性格,生活不同了,共同話題也不會多,見面也流於表面功夫,仲要洗錢,免得過就免。

公爵府

2024年龍年勳章

Nancy20090615 發表於 18-10-9 22:19
我就係 B,C 類 (唔會投資, 唔會裝修, 唔會進修, 唔會旅行), 所以我唔會襯人咁多, 費是悶親人. ...
少話題無問題架, 你又無單打人. 我重點係 B,C 會單打A, 唔抵得 A 咁 (內容唔可以講得太白).

公爵府

2024年龍年勳章

binbinjojo 發表於 18-10-10 02:04
認同!事實上被比下去內心亦唔好受,各人有不同際遇不同性格,生活不同了,共同話題也不會多,見面也流於 ...
我覺得人人都有不同能力及崗位, 我地絕對無人會因為 B,C 職位無阿A 咁高而睇少佢.

大宅

Yibu 發表於 18-10-10 13:21
少話題無問題架, 你又無單打人. 我重點係 B,C 會單打A, 唔抵得 A 咁 (內容唔可以講得太白).
...
咁點解仲要約佢地出嚟? 自己同A食吾好過

公爵府

2024年龍年勳章

kittttty 發表於 18-10-10 16:51
咁點解仲要約佢地出嚟? 自己同A食吾好過
因為係群組入面, 仲有D. 阿D 通常會發起 gathering.

瑪瑙宮

Yibu 發表於 18-10-10 13:21
...

比我佢兩个見唔見都罷喇, 又單打又盛, 我 D 時間比你黎單打我, 死開喇. 唔約無損失, 唔知重約黎做乜.

公爵府

2024年龍年勳章

Nancy20090615 發表於 18-10-10 23:09
比我佢兩个見唔見都罷喇, 又單打又盛, 我 D 時間比你黎單打我, 死開喇. 唔約無損失, 唔知重約黎做乜.
...
所以,宜家我都無心機出席聚會. 我只係覺得識左咁多年既老死, 關係已經變左質, 有點感慨而已.

子爵府

回覆樓主:

單打的話,無人出聲嗎?由得佢哋單打人?咁其他都唔係咩朋友
咁A都幾好脾氣。俾我一早唔出

瑪瑙宮

anyuser18 發表於 18-10-12 17:51
單打的話,無人出聲嗎?由得佢哋單打人?咁其他都唔係咩朋友
咁A都幾好脾氣。俾我一早唔出
...

咁情況 A 應該係朋友唔多, 所以有尼 d 八婆場合, 都照出席囉.

洋房

唔好邀請BC 哈哈

洋房

我曾經聽過有人講:畢業後朋友很多時只限於同一生活水平的人,很成功的人只會結交很成功的人,沒什麼成就的人結交的也是沒什麼成就的人,因為不同水平的人只會在同一水平的人身上找到話題或存在感....

當然也是會有例外,可是機會很低.....

其實調整自己心態最重要,人人都不用太在意或太遷就別人,做好自己就可以!

公爵府

2024年龍年勳章

冰水 發表於 18-10-20 23:03
我曾經聽過有人講:畢業後朋友很多時只限於同一生活水平的人,很成功的人只會結交很成功的人,沒什麼成就的 ...
喜歡你最後那ㄧ段,做好自己就可以。

大宅

binbinjojo 發表於 18-10-10 02:04
認同!事實上被比下去內心亦唔好受,各人有不同際遇不同性格,生活不同了,共同話題也不會多,見面也流於 ...

對,假來假去,所以已經沒聯絡,原來真好的沒感情,一無見一年電話繼了。

大宅

冰水 發表於 18-10-20 23:03
我曾經聽過有人講:畢業後朋友很多時只限於同一生活水平的人,很成功的人只會結交很成功的人,沒什麼成就的 ...

謝謝妳,講出感受出來,支持

大宅

Yibu 發表於 18-10-10 17:42
因為係群組入面, 仲有D. 阿D 通常會發起 gathering.

有類似,最終頂唔順,連D我唔keep,話散就散只我那多年存在友誼,一吹就散

別墅

女人就係麻煩嫁啦
愛吃貨的胖胖 Jade  

首頁

尾頁

跳至