第二胎,順產,想問私家生係咪會唔駛痛咁耐?

Helloosssandy
|
我第一胎痛左40個鐘先生到,在政府順產生,
而家第二胎,想問下如果在私家生,醫生係咪會做d野令你唔駛痛咁耐快d生?例如:穿水、落藥催生。
我唔想再好似第一胎咁痛咁耐,聽人講第二胎快d生,咁如果私家醫院唔幫我做任何措施令我快點生,不如去番政府?
好煩惱(emoji)
emmmacyk
|
快定唔快應該唔關個醫生事,係宮頸開得快定慢,不過聽人講第二胎係會快啲
|
emmmacyk 發表於 18-10-8 16:45
快定唔快應該唔關個醫生事,係宮頸開得快定慢,不過聽人講第二胎係會快啲
...

私家醫生會不會做d咩幫你開得快d?
emmmacyk
|
就算催生,係唔開就唔開
臨生前做多啲運動啦,會有幫助
|
emmmacyk 發表於 18-10-8 16:51
就算催生,係唔開就唔開
臨生前做多啲運動啦,會有幫助

我上胎在政府痛左起碼24個鐘,先幫我穿水,催生,我聽人講私家醫生會一入院就幫你穿水,幫你快點生,係咪咁架呢?
菩提子
|
Helloosssandy 發表於 18-10-8 16:14
我第一胎痛左40個鐘先生到,在政府順產生,
而家第二胎,想問下如果在私家生,醫生係咪會做d野令你唔駛痛咁 ...

私家應多d止痛方法令你減輕生產過程的痛。已經好好多
JD930    發表於 18-10-9 16:29
melomelomelody
|

上胎喺政府生冇人理,見啡同規律宮縮入院,一直話我第一胎冇咁快生,擺我上婦科病房,止痛咩都唔俾,我開到5度冇人理,到我頂唔住問點解流咁多血,一check原來已經開到生得。唔講有冇止痛,係有冇人理已經好大分別,唔係我把心一橫撳鐘搵姑娘(我之前忍痛行出去問過一次 佢唔理我),真係生左喺廁所都冇人知

第2胎諗住頂到幾痛就頂,唔得就打無痛,去私家起碼自己安心。

JD930    發表於 18-10-9 16:30
babygb
|
melomelomelody 發表於 18-10-8 21:07
上胎喺政府生冇人理,見啡同規律宮縮入院,一直話我第一胎冇咁快生,擺我上婦科病房,止痛咩都唔俾,我開到 ...

咁驚 請問你係邊間生吖
|
babygb 發表於 18-10-9 00:05
咁驚 請問你係邊間生吖

2011年廣華
szesze4055
|
melomelomelody 發表於 18-10-9 00:09
2011年廣華

廣華係自然生產多 就算而家新裝修 聽講就算上到產房 基本笑氣都冇得聞
Qe遠小小 但所有止痛方法都會盡量配合你
|
szesze4055 發表於 18-10-9 14:13
廣華係自然生產多 就算而家新裝修 聽講就算上到產房 基本笑氣都冇得聞
Qe遠小小 但所有止痛方法都會盡量 ...

冇止痛都算,開到5度都冇人理仲喺婦科病房呢下先怕怕
|
我第二胎,如果在威院,會不會笑氣都無得聞?
RubyYu07
|
真係唔多關醫院事,因為痛唔痛係自身條件。穿水或催生都係醫生根據你具體情況來判斷
hoimin
|
Helloosssandy 發表於 18-10-9 16:05
我第二胎,如果在威院,會不會笑氣都無得聞?

朋友岩岩威院生完 佢話冇笑氣提供
生之前聽好多人講話冇笑氣 佢都覺得奇怪 醫院講座再問助產士 助產士話佢自己係威院生 都係任何止痛都冇提供 (emoji)(emoji)(emoji)
|
hoimin 發表於 18-10-9 16:19
朋友岩岩威院生完 佢話冇笑氣提供
生之前聽好多人講話冇笑氣 佢都覺得奇怪 醫院講座再問助產士 助產士話 ...

咁真係大件事!我上兩個月去威院產檢問姑娘,佢仲話有笑氣,原來無,咁真係好難捱
chaxxcha
|
其實未必個個聞左笑氣都有用 有d會聞完想嘔 有d聞完會好暈 我自己係廣華生 無任何止痛 順產本來就係會痛架啦
hoimin
|
Helloosssandy 發表於 18-10-9 16:28
咁真係大件事!我上兩個月去威院產檢問姑娘,佢仲話有笑氣,原來無,咁真係好難捱
...

我自己係瑪嘉烈就有笑氣 所以朋友話威院冇 我都好出奇
|
chaxxcha 發表於 18-10-9 16:39
其實未必個個聞左笑氣都有用 有d會聞完想嘔 有d聞完會好暈 我自己係廣華生 無任何止痛 順產本來就係會痛架 ...

我上一胎都係靠笑氣捱過十個鐘,我覺得都有d用
fufulcfd
|
我第一胎私家,痛左5個鐘就生左喇~ 我入產房前聽到醫生同姑娘講落藥,係幫子宮開快D~
我要做媽媽
|
快唔快我覺得系個人問題,不過通常第二胎都系會比較快架