領養既狗狗係咪特別難教?

aaa_m
|
我個朋友領養左隻2歲唐狗,發覺毛孩都幾頑皮成日咬爛佢屋企既衣物同巢亂曬屋企, 有無JM可以分享下領養狗狗既經驗同心得?因為我自己都十五十六想領養狗狗,但又怕好似我朋友咁難教同激心
同埋想問多句領養狗狗的最佳時機係咪唔再打算生B先好養?因為我見好多人棄養貓隻係因為怕貓蟲會令孕婦小產?
catzmll
|
絕對唔會啦! 領養的特別有靈性同乖! 知道你比機會佢特別好!
而且多數義工都會教識佢地去廁所同做絕育手術,好過繁殖場啦!
catzmll
|
建議你真係想養狗的話你可以報名做住愛協義工學下點照顧小動物,覺得真係適合先好領養,唔好比完希望小生命再粉碎佢地咁殘忍!
wcpcelia    發表於 18-10-9 13:59
aaa_m    發表於 18-10-8 16:37
aaa_m
|
catzmll 發表於 18-10-8 16:35
建議你真係想養狗的話你可以報名做住愛協義工學下點照顧小動物,覺得真係適合先好領養,唔好比完希望小生命再 ...

但愛協好似個名聲唔太好成日人道毀滅小動物,不過點都好,多謝你的意見我試下報名先
aaa_m
|
咁我想問多句:領養果時可唔可以指明隻毛孩係要已絕育同識自己去廁所?
catzmll
|
回覆 aaa_m 的帖子

無論你最後嘅決定係點都好;我唔建議你去寵物店買因為當你見過狗場幾咁迫同埋好多地盤同看貨倉嘅狗被人用完即棄, 你就唔會咁多要求
aaa_m
|
catzmll 發表於 18-10-8 16:44
回覆 aaa_m 的帖子

無論你最後嘅決定係點都好;我唔建議你去寵物店買因為當你見過狗場幾咁迫同埋好多地盤同 ...

其實我有呢個念頭都係因為打完風之後見到有好多浪浪周街走,同埋都睇新聞有報貨倉有毛孩係完工之後被遺棄,
d工人唔再餵佢地佢地又唔識搵野食但又無做到絕育係咁生,所以想撇除成見睇下有無乖少少的唐狗可以養
anyway 多謝曬你的回覆, 幫左我推post
Catpigb45
|
吓? 反而領養既狗狗先係特別易教同聽話, 你朋友係係隻好細果時就領養返屋企?
Catpigb45
|
不過樓主你要有心理準備傾養除咗係一個承諾之外, 申請的過程都會好麻煩你會覺得堆義工好似刁難緊你咁好多野搞,但咁做其實係為左保障隻狗有一個負責任的狗主唔會被二度遺棄
Catpigb45
|
同意上面, 樓主你由義工做起先啦,唔洗咁快下決定! 比自己同狗狗一個冷靜同時間唔係一時的貪新鮮而係經過深思熟慮的決定!
aaa_m    發表於 18-10-8 16:57
aaa_m
|
回覆 Catpigb45 的帖子

明白,所以想問多些JM的領養經驗再作決定
mimi005
|
其實真的要看狗的性格,曾養過公屋棄犬西施,當時她己七歳,乖,冇行為問題,好間中(玩野)隨處小便呀⋯⋯,一年一次啦。
又養過居屋棄養 poodle , 咬人,亂吠,好惡教,身心俱疲,咬到要做手術。
後來做暫托時托過二隻唐狗,好乖,好嗲,建議你多上各群祖,有d團體會話比你知小狗的皮性,這樣比較 perfect match , 但有些團體一律不會答你的
aaa_m    發表於 18-10-8 17:12
Catpigb45
|
岩岩再睇到你的資料,其實生唔生小朋友同養狗係無咩關係
之不過狗隻同小朋友都係要投放愛心同時間, 如果你預左自己好多野都未穩定落黎真係唔好害左狗狗
每年都有太多不負責任的主人害死小動物!唔係針對樓主,而係將小動物當禮物送比小朋友/男女朋友嘅人好克人憎!
vivamo517
|
有套戲好啱樓主你睇不過11號先上畫

https://www.youtube.com/watch?v=3xb4q8g_a8o

呢套毛俠就係講班義工點樣幫流浪狗同埋班不負責任的狗主有幾衰格!
你了解多少少先好做領養決定,唔好令佢地受2次傷害,多謝!!
yanproud    發表於 18-10-8 17:26
aaa_m    發表於 18-10-8 17:15
aaa_m
|
mimi005 發表於 18-10-8 17:03
其實真的要看狗的性格,曾養過公屋棄犬西施,當時她己七歳,乖,冇行為問題,好間中(玩野)隨處小便呀⋯⋯ ...

好有用嘅意見,thz a lot!
咁如果有細的名種細狗如魔天使選我都會簡細狗,不過就係因為多數被棄養既都係唐狗我先預設領養返黎既好大機會係唐狗咁解 , 同埋我都知道寵物店對毛孩唔係咁人道先有領養代替購買呢個念頭..........但估唔到好似唔多受各位歡迎
八婆仔@
|
唔會,我隻唐狗都係領養,一樣教得到。

只要主人願意學習去教,狗狗就一定教得到。
aaa_m    發表於 18-10-8 17:18
pixelskin
|
可以試下做暫托,試下先
aaa_m
|
vivamo517 發表於 18-10-8 17:11
有套戲好啱樓主你睇不過11號先上畫

https://www.youtube.com/watch?v=3xb4q8g_a8o

睇左trailer好似幾吸引咁播, 但好似唔多覺佢有宣傳過咁?
阿BOB竟然會係主角之一估唔到
aaa_m
|
回覆 八婆仔@ 的帖子

多謝鼓勵!其實我都預咗要投放耐性同時間, 係怕狗狗真係教極都唔識去廁所就怕怕, 當然我有睇其他JM既鋪都知道狗狗老左會失禁,病左要洗好多錢但主人有責任要睇住佢一世, 不過我無咩信心所以想問多些各位的意見
yanproud
|
貪得意的話千其唔好養唔該!
我有朋友做狗義工每年就係係街接收堆狗主棄養,理由係千其百怪到: 搬屋細左唔養 / 唔比養狗的屋苑, 同男朋友分手唔要對住隻狗想起前度, 個仔去左留學無人照顧隻狗
同生小朋友一樣,領養係應該要考牌! 唔係話你施捨同憐憫比隻狗!