自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

aaa_m 發表於 18-10-8 16:26
我個朋友領養左隻2歲唐狗,發覺毛孩都幾頑皮成日咬爛佢屋企既衣物同巢亂曬屋企, 有無JM可以分享下領養狗狗既 ...

可能大個左,或者少少難,比d時間

大宅

vivamo517 發表於 18-10-8 17:11
有套戲好啱樓主你睇不過11號先上畫

https://www.youtube.com/watch?v=3xb4q8g_a8o

齣電影正呀~我朋友有份講佢嘅義工經歷比導演參考做劇本,不過實際內容有無比人誇大就

大宅

阿BOB個樣咁衰格應該係奸角會好少少

大宅

good_pig 發表於 18-10-8 17:30
可能大個左,或者少少難,比d時間

我都諗緊好無第日如果我朋友去旅行試下暫代佢睇住隻狗狗幾日, 試下個經驗會係點同埋係咪真係咁難教同唔聽話

大宅

yanproud 發表於 18-10-8 17:26
貪得意的話千其唔好養唔該!
我有朋友做狗義工每年就係係街接收堆狗主棄養,理由係千其百怪到: 搬屋細左唔養 ...

香港真係幾缺乏領養代替購買呢個意識.........衰的狗主搞到義工對住真正想俾愛心狗狗的潛在狗主好無禮貌
不過我未同過堆狗義工交手唔敢話佢地有咩問題, 但道聽途說D狗義工好似好大牌, 真實情況係咪咁?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

yanproud 發表於 18-10-8 17:26
貪得意的話千其唔好養唔該!
我有朋友做狗義工每年就係係街接收堆狗主棄養,理由係千其百怪到: 搬屋細左唔養 ...

同意

大宅

我個朋友領養左隻2歲唐狗,發覺毛孩都幾頑皮成日咬爛佢屋企既衣物同巢亂曬屋企, 有無JM可以分享下領養狗狗既 ...

你太多誤解了。教狗同教小朋友一樣,要時間心機耐性,你對佢地好,佢地會回報返你。會不會唔識教?會不會搵trainer?
另外貓嘅弓型虫係要你食貓貓嘅便便先有可能中

chann902    發表於 18-10-8 17:53
aaa_m    發表於 18-10-8 17:46

大宅

回覆 JD930 的帖子

有個未講: 買左翻去發覺小朋友有皮膚敏感, "寵物店退唔到貨"又送去比義工.........唔係貨物嚟,有生命的

複式洋房

呢個似係狗主問題多啲,啲衫褲雜物收好晒,狗又唔識開門,好難會咬爛同巢亂啲衫褲雜物

大宅

monitress_iris 發表於 18-10-8 17:44
你太多誤解了。教狗同教小朋友一樣,要時間心機耐性,你對佢地好,佢地會回報返你。會不會唔識教?會不會 ...

我會同朋友傾下先唔自己領養住, 萬一佢教唔到隻毛孩又唔搵人不如我接手好過, 費事又多一個生命被遺棄
同意狗狗有性知道邊個對佢好,見到佢地開心其實我都會好開心

大宅

yanproud 發表於 18-10-8 17:45

有個未講: 買左翻去發覺小朋友有皮膚敏感, "寵物店退唔到貨"又送去比義工.........唔係 ...

哇咁離譜都有?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

yanproud 發表於 18-10-8 17:45

有個未講: 買左翻去發覺小朋友有皮膚敏感, "寵物店退唔到貨"又送去比義工.........唔係 ...

唉,要棄養的話真係咩原因都有

大宅

aaa_m 發表於 18-10-8 17:40
香港真係幾缺乏領養代替購買呢個意識.........衰的狗主搞到義工對住真正想俾愛心狗狗的潛在狗主好無禮貌
...

唔係的, 只不過你要預時間比佢地做家訪同埋領養後佢地都會上來你屋企探隻狗確保佢無被虐
好多人嫌人麻煩咪話人串囉!

aaa_m    發表於 18-10-8 17:58

大宅

aaa_m 發表於 18-10-8 17:48
我會同朋友傾下先唔自己領養住, 萬一佢教唔到隻毛孩又唔搵人不如我接手好過, 費事又多一個生命被遺棄:bash ...

係㗎!我當年領養咗隻貓,頭2個星期由早叫到黑,係慘叫,唔講仲以為我虐貓,晚晚冇得瞓,要用工業用耳塞先叫做瞓到下。過咗一排佢開始又咬人又抓野,我都好氣餒,想放棄。但我嘅朋友支持我,叫我睇多一個月先。之後佢就慢慢變乖,仲主動搵我。依家已經5年了,我行開一步都唔得,要痴住行/瞓。 努力係有回報的。希望你朋友都支持一下!

侯爵府

唔會wor,我家岩岩過世ge老狗都係領養,佢乖到一個點係我同我老公當年懷疑佢係咪狗

我家老狗當年岩岩帶返屋企時又唔會咬野,又唔會亂上床同梳化,又識落街先去廁所

子爵府

回覆樓主:

睇性格,我領養果隻細狗仔教廁所都教左兩個月,頭果十日真係亂咁屙,之後就慢慢識去,其實有時唔係佢唔識去廁所屙,而係不停試探你,唔高興又屙篤比你執下。

子爵府

回覆樓主:

唔關領養事
唐狗個腦大過細狗,過往經驗易教啲

大宅

回覆樓主

其實每一種狗都有佢嘅特性,年輕嘅唐狗或者其他工作犬會需要你每天帶佢做運動,如果你唔帶佢出街可能佢會因為精力太過旺盛而咬野去發洩佢嘅精力。

又有部份狗種如果得佢一隻在家會佢比較唔安樂不斷叫,所以領養前你要清楚你想養既狗種嘅特性適唔適合你去養就會比較容易你同佢互相適應新環境。

我自己都領養左一隻八哥,到今日已經養左八年,我係愛協第一次見佢佢好怕人亦都冇信心,雖然我本身有養狗嘅經驗,但我都見咗佢三次先決定領養佢因為我怕初頭自己養唔掂,幸好現在一切都好好。

其實唐狗相對容易養同埋比較少毛病,而且大部份都好乖好乖,如果你決定要領養都希望你搵到適合嘅狗狗....

子爵府

貓狗褓姆

回覆樓主:

唔會好難教,我領養两隻,一隻曲架4歲返呢,一隻哥基2歲返呢。曲架返呢1星期已教到入籠疴,頭一,两個月都會玩下野,之後冇啦,宜家已8歲。哥基返左呢半年,2個月已教到佢去同曲架同一個籠到疴,11時左右自己會返入籠瞓。2隻都好乖,好少吠

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

vivamo517 發表於 18-10-8 17:11
有套戲好啱樓主你睇不過11號先上畫

https://www.youtube.com/watch?v=3xb4q8g_a8o

首頁
12345...6

尾頁

跳至