每日要餵飽bb都係我最大嘅壓力

林安安
|
生左bb幾個月,其實都習慣左湊bb嘅生活,而且都開始上手,所以bb照顧bb日常生活我都應付得黎,係唯獨是有一樣野一直以黎都覺得好吃力,就係餵飽bb

一直以黎,我都有自知之明,知道自己奶水唔多,最多都係啱啱好夠飽bb,有人叫我溝奶粉落去,我梗係知可以,但始終母乳對bb多啲益處嘛,不過隨住bb一日一日咁大,有時真係覺得要餵飽佢係一種壓力黎...
EstrellaDamm
|
林安安 發表於 18-10-8 17:07
生左bb幾個月,其實都習慣左湊bb嘅生活,而且都開始上手,所以bb照顧bb日常生活我都應付得黎,係唯獨是有一 ...

你BB實際上幾多個月大?你係全埋身,還是泵?有咩原因令你覺得自己奶水唔多呢?
ballee
|
我都有同感。。
Angela.LL
|
想奶水多坐月坐得好系好重要...除此之外...休息都好緊要...試過一排我操勞過度...明顯餵奶系無咁順利
mumamy
|
有無試過埋身餵?
埋身餵會效果好D 以前個陪月姐姐教我架
林安安
|
mumamy 發表於 18-10-10 11:12
有無試過埋身餵?
埋身餵會效果好D 以前個陪月姐姐教我架
試過啦,應該係本身奶水少,早排有飲過魚湯,係有好左啲,不過始終都唔係好夠,jm們有無話食咩可以有幫助呀?
bonnieonlyone
|
林安安 發表於 18-10-11 10:57
試過啦,應該係本身奶水少,早排有飲過魚湯,係有好左啲,不過始終都唔係好夠,jm們有無話食咩可以有幫助呀 ...

Keep住埋身,如果姿勢正確係會越食越上奶。
食乜野都係其次,只係輔助,俾bb埋身食先係最有效。
winnieXpooh
|
林安安 發表於 18-10-11 10:57
試過啦,應該係本身奶水少,早排有飲過魚湯,係有好左啲,不過始終都唔係好夠,jm們有無話食咩可以有幫助呀 ...
呀B岩岩出世果時我都唔多奶, 之後生左幾日之後99買左田原x個坐月組合, 佢話個王不留行滴雞精可以幫助上奶
bosch
|
好現實, 唔夠奶就要補奶粉. 第一次要補粉既心情係難受既, 但奶粉唔係毒藥. 媽媽身心健康同bb 一樣, 都好緊要.
AACheungCheung
|
bosch 發表於 18-10-20 03:01
好現實, 唔夠奶就要補奶粉. 第一次要補粉既心情係難受既, 但奶粉唔係毒藥. 媽媽身心健康同bb 一樣, 都好 ...

X2
northernstar
|

壓力大會更少奶,我同自己講,不夠就去買奶粉,補一餐。暫時無補,但有咁心理準備就無咁大壓力。
Chickentailbun
|
我曾經因為餵母乳餵到想離家出走。
因為真係好大壓力﹗

如果你唔係完全反對奶粉。
我覺得可以咁
你當BB 早午晚下午茶宵夜食正餐(母乳),其他果兩三餐茶點咪飲下嘢(奶粉)。
我地大人都係咁,唔係餐餐都要吃飯吃餸,我地都食餅食朱古力飲檸茶。

咁樣會唔會好啲。
|
回覆 林安安 的帖子

我有食卵磷脂,係有啲用處,尤其飲晒湯食晒好嘢都係出唔到奶果時真係有用。另外我飲好立克 同維他奶果日都好好成績。

通草有啲用,王不留行就對我冇效,仲少左奶添。
後來先見原來人人唔到。
|
回覆 林安安 的帖子

我有食卵磷脂,係有啲用處,尤其飲晒湯食晒好嘢都係出唔到奶果時真係有用。另外我飲好立克 同維他奶果日都好好成績。

通草有啲用,王不留行就對我冇效,仲少左奶添。
後來先見原來人人唔到。
lulalulahey
|
記住 happy mama happy milk happy baby
connie.chungkp
|
林安安 發表於 18-10-8 17:07
生左bb幾個月,其實都習慣左湊bb嘅生活,而且都開始上手,所以bb照顧bb日常生活我都應付得黎,係唯獨是有一 ...

Bb會幫你調節同增加奶量,bb需要多啲嘅時候,只要你肯餵,你就會有奶夠奶,係花時間同肯苦一啲,但唔會唔夠,唔洗擔心,我係過內人,bb猛長期成日要食,食好耐,我都以為自己唔夠奶,但只要繼續食餵,好快捱過,真係好辛苦嘅時候,餵完人奶再補一啲奶粉,等bb同自己都休息一下,但唔好經常,咁都唔會即刻少咗人奶的。同埋可以打健康院嘅母乳熱線,佢哋嘅意見真係幫到手,我都係靠佢哋先清楚自己情況,有返信心無壓力
520mango
|
Angela.LL 發表於 18-10-9 10:37
想奶水多坐月坐得好系好重要...除此之外...休息都好緊要...試過一排我操勞過度...明顯餵奶系無咁順利 ...

講(emoji)好正確,坐月真得好重要,湯水,睡眠要充足,奶水就很多。總有情緒都好總要!
Sypoon
|
我都曾經試過追奶追到好痛苦... bb每日夠唔夠六條濕片? 嗰時三文魚生蠔牛油果椰子水都對我有效。另外可以參考一下依篇文章:

https://ourhappysmallfamily.com/breastfeeding-1/