香港支付寶同大陸有咩唔同?

無話可說
|
未敢認證大陸果個,香港認證左,計價錢係咪一樣?因為之前一直用開pps
HikaAuYe
|
香港 : 港幣 ~ 淘完計匯率畀港弊,信用咭收手續費 ,餘額免手續費 ~ 可以去7-11 ok 充值
內地 : 人民幣 ~ 淘咗幾多就畀幾多 ~ 綁內地銀行咭,咁可可以直接由銀行戶口扣錢 ~ 若果無內地銀行戶口 或者 無乜點存錢,就要搵私充或 找換店充值

簡單嚟解釋就係咁
無話可說
|
HikaAuYe 發表於 18-10-9 17:03
香港 : 港幣 ~ 淘完計匯率畀港弊,信用咭收手續費 ,餘額免手續費 ~ 可以去7-11 ok 充值
內地 : 人民 ...

明白,用港版算了
kaheiboy
|
無話可說 發表於 18-10-8 17:21
未敢認證大陸果個,香港認證左,計價錢係咪一樣?因為之前一直用開pps

請問香港支付寶要我upload IDcard要信用咭no, exp date & 安全碼,咁多敏感資料,其實係咪一定要比架?仲有一直都問我淘寶個密碼,但唔記得又冇得reset,咁應該點做?
其實只係想淘好少野店主叫我自己集運,請問係咪天貓可以直運香港唔洗咁煩?(不好意思新手睇左成個鐘都未明點運作)。

無話可說
|
kaheiboy 發表於 18-10-12 18:22

請問香港支付寶要我upload IDcard要信用咭no, exp date & ...

係要比身份證,但我唔係綁信用卡,我連普通儲蓄戶口咋!淘寶密碼唔見左聯絡客服啦,我未試過,同埋我用開私人集運,唔太識用官方集運
kaheiboy
|
無話可說 發表於 18-10-12 18:31

係要比身份證,但我唔係綁信用卡,我連普通儲蓄戶口咋! ...

請問私人集運係點搵,市面又官運又集運又私運點分?我只係想訂包結他線咁細又應該搵邊間呢?
無話可說
|
kaheiboy 發表於 18-10-13 09:36
請問私人集運係點搵,市面又官運又集運又私運點分?我只係想訂包結他線咁細又應該搵邊間呢?
...

我用buyup,上網有晒教學,平官方平
kaheiboy
|
回覆 無話可說 的帖子

唔該晒!