1-3歲

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hoiching0516 發表於 18-10-19 15:26
我細女依家23個月都仲未識講野, 都係bb話夾o的單字, 有時聽到佢講新單字, 叫佢再講又唔肯.... 黎緊11月要i ...

唔怕la,我嗰隻連“媽”呢個字都冇 ,但最最最重要係要坐得定,幾叻的細路都好,坐唔定的話收的機會仲難過唔識講野,呢段時間訓練佢短暫坐定定

男爵府

陪月勳章

spikenard 發表於 18-10-19 15:43

唔怕la,我嗰隻連“媽”呢個字都冇 ,但最最最 ...

咁就大獲了.... 佢o係屋企冇時停, 周圍走, 周圍爬, 玩具四散, 仲會搶家姐玩具...

但有時佢又會好乖咁坐櫈仔.... 正如JM你講, 要train up佢坐定定, 真係一陣都好.....

水晶宮

hoiching0516 發表於 18-10-19 15:52
咁就大獲了.... 佢o係屋企冇時停, 周圍走, 周圍爬, 玩具四散, 仲會搶家姐玩具...

而家開始買張枱仔同櫈,每日定時放幾樣玩具係枱上比佢玩,玩完就收埋,咁樣佢就會習慣自自然然坐去枱仔有玩具玩,去到面試時枱面1定有玩具,小朋友見到時自然會走埋去坐定玩1陣

大宅

hoiching0516 發表於 18-10-19 15:26
我細女依家23個月都仲未識講野, 都係bb話夾o的單字, 有時聽到佢講新單字, 叫佢再講又唔肯.... 黎緊11月要i ...

啲人成日話家姐亞哥唔係應該學得快啲咩

洋房

bchuma 發表於 18-10-15 20:14
一定會嘠,因為我個仔都係咁。而家我嫌棄佢太多野講

我地初時都以為係,但返左十零日PN已經見左2次校長,話我仔仔集中力差,唔多講嘢,上堂周圉走,K1揾定第2間咁話。嚇到我而家揾K1,握言語治療,playgroup,做咁多就係唔好再「惜字如金」咋!

男爵府

陪月勳章

forever_bobo 發表於 18-10-19 18:54
啲人成日話家姐亞哥唔係應該學得快啲咩

好明顯唔係(emoji)

男爵府

陪月勳章

spikenard 發表於 18-10-19 18:13
而家開始買張枱仔同櫈,每日定時放幾樣玩具係枱上比佢玩,玩完就收埋,咁樣佢就會習慣自自然然坐去枱仔有 ...

佢識得坐喺櫈喺枱玩,但玩得唔耐

男爵府

id02365 發表於 18-10-19 19:29
我地初時都以為係,但返左十零日PN已經見左2次校長,話我仔仔集中力差,唔多講嘢,上堂周圉走,K1揾定第2 ...

我仔仔未至於周圍走,就係嚴重走神,唔專心。如果周圍走就一定要介入治療下點而家點小朋友係咁嘠

子爵府

spikenard 發表於 18-10-19 18:13
而家開始買張枱仔同櫈,每日定時放幾樣玩具係枱上比佢玩,玩完就收埋,咁樣佢就會習慣自自然然坐去枱仔有 ...

邊類型枱仔可介紹?

水晶宮

solim 發表於 18-10-20 14:47
邊類型枱仔可介紹?

啱你小朋友合適的高度,坐低後隻腳要掂到地,我衰過1次 要買過,太高

別墅

forever_bobo 發表於 18-10-8 23:24
返緊N班,老師都話講野方面要加油,仲係學講單字,口肌不夠,又唔肯試講

好擔心...原校都未必收返,唔講嘢 ...

其實好多小朋友面試k1時都未講到野,比起講野,我覺得禮貌更重要,識hello,byebye,坐定定,同老師有良好互動,走時拍好張凳,已經勝算好大

男爵府

id02365 發表於 18-10-19 19:29
我地初時都以為係,但返左十零日PN已經見左2次校長,話我仔仔集中力差,唔多講嘢,上堂周圉走,K1揾定第2 ...

可能你仔仔性格啱international school 多d 啫. 咁細個又咁快睇到你仔有問題?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

其實最緊要先搞清楚,佢唔識講嘢嘅原因,係連一般說話都理解唔到所以唔識講嘢,定係佢聽得明只係口肌發展遲咗少少而講唔到部份發音。

如果係前者,好多時連一般指示都唔會明白,例如冇動作提示下只用說話講"波波俾媽咪",又或者問佢係爸爸或媽媽係邊個/喺邊度要佢指出嚟。如果2歲有呢個問題,就一定要搵健康院轉介做評估。

如果佢聽得明指令,而你教佢講嘢時佢係好想嘗試但講唔到某啲發音,咁就係口肌發展問題,不過正常2歲左右小朋友好多發音都未掌握到,如果講得唔正係正常,除非錯得好緊要,有需要都係可以轉介去做評估,我識有家長個小朋友上K1後申請到校服務,有言語治療師每星期教佢學發音。

而K1面試嘅問題,我知有啲幼稚園要求唔係好高,識得揮手hi 同bye,肯跟老師指令玩玩具都已經收咗,最緊要家長報多幾間幼稚園,當然唔好只係報名校。

大宅

hellopooh 發表於 18-10-15 16:30
我仔都係現2歲2個月,2歲返健康院話佢曾經講過超過4個單字就算合格,只係俾2歲半個期再觀察,我地自已覺得 ...

我女22個月都唔太識講野表達自己想要嘜
佢平時講到水水,
但當佢口渴想飲水,唔識講出黎
請問你言語治療師貴唔貴,想要資料
謝謝

大宅

親親小孩子 發表於 18-10-23 12:19
其實最緊要先搞清楚,佢唔識講嘢嘅原因,係連一般說話都理解唔到所以唔識講嘢,定係佢聽得明只係口肌發展遲 ...

我小朋友係明大人講野,亦做到指令,但佢之前好堅持口密,返n班後宜家願意望你口型跟你練習發音, 已經算有d進步, 但未進步到好似佢d同學仔跟媽媽對答有文有路

首頁

尾頁

跳至