婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我黎緊就放完產假要番工,早晚交收bb
想問下有無人都係咁,b會痴99多d嗎?
我99成日一掂到個孫就亘連俾我掂下都唔得,搞到我覺得佢同我爭緊咁

男爵府

snake729 發表於 18-10-9 00:15
我黎緊就放完產假要番工,早晚交收bb
想問下有無人都係咁,b會痴99多d嗎?
我99成日一掂到個孫就亘連俾我掂 ...

交bb比99湊, 如果99唔識做, 好有可能會加劇同你搶B (因為佢開始主力湊...就會覺得個b自已生咁)

BB一定會痴99多d。佢係主要照顧者。尤其早2年... 可能會要99唔要你。返左n班可能會好番啲。

That's why 好多雙職媽咪心情都好矛盾。唔捨得份工 (或生活所迫唔可以唔做) , 但又每日都好唔想掉比99湊。

Jm.. 你 afford 到既話, 當然係bb頭幾年既時光入面全職倍佢係最好。無人能夠代替媽咪, 尤其係教養方面會差好遠。

別墅

Solarflare 發表於 18-10-9 01:07
交bb比99湊, 如果99唔識做, 好有可能會加劇同你搶B (因為佢開始主力湊...就會覺得個b自已生咁)

BB一定會 ...

我係好想自己湊,都出過聲同老公講,但始終經濟問題都要番工,99依家都搶住曬,我好擔心之後嘅日子
講真生左佢出黎,我好想陪佢成長果個係我,做唔到我已經好唔開心,見到99咁爭法,我重難受

大宅

夜晚係你陪BB訓嗎?若係,BB一定會痴你多d!我大囝係跟工人同房,結果一有事就搵工人(因工人日夜湊佢,後黎我覺得唔對路就放工返黎主力帶佢去街行下,暗佢訓。之後開始痴得我好緊要。生細囡時夜晚Bb跟我同房,結果一見我放工回來就第一時間要我抱(連洗手先抱都喊到拆天)所以邊個照顧夜晚係重點!

男爵府

snake729 發表於 18-10-9 06:26
我係好想自己湊,都出過聲同老公講,但始終經濟問題都要番工,99依家都搶住曬,我好擔心之後嘅日子
講真生 ...

搶b呢個問題好易引起婆媳大戰。
男人好多時唔會明白, 因父親對個b既佔有欲無女人咁強 (女人才是十月懷胎辛苦生b果個) 。同埋有阿媽湊, 男人落得清閒, 更加唔會幫你。霸住個b=辛苦係男人既左右銘。

但如果到時真係要搶b。你老公出手會比你出手好, 因為你出手就是衰新抱, 你老公永遠是他仔。

但我assume你地同奶奶係分開住? 諗住夜晚番99度食埋飯開湊走個b係唔係?
咁weekend你地都可留係自已屋企有親子時間。

致於平日, 最好是自已老公出聲... 新抱出手只會被99誤會。
最好同老公講, 你唔係針對奶奶。就算係英女皇湊我個B, 我都會需要親子時間。如果你不幫我爭取, 我唯有自已爭取。到時我地婆媳不如你有排搞。

珍珠宮

回覆樓主:

有得揀就工人湊
我仔好間中俾99湊
已經話最鍾意嫲嫲
因為老人家縱孫就緊架啦
做人媽咪要教
點都會嚴d
所以點都搶唔到囝囝心中既第一位
但會好hurt囉

別墅

wingwing2009 發表於 18-10-9 08:24
夜晚係你陪BB訓嗎?若係,BB一定會痴你多d!我大囝係跟工人同房,結果一有事就搵工人(因工人日夜湊佢,後 ...

係呀夜晚跟我訓,我開始覺得我收工接觸順b得4個中,夜晚佢訓左,見99時間又長,慢慢我就唔重要,如果好似你咁講就好

別墅

Solarflare 發表於 18-10-9 08:25
搶b呢個問題好易引起婆媳大戰。
男人好多時唔會明白, 因父親對個b既佔有欲無女人咁強 (女人才是十月懷胎辛 ...

我依家就係唔想關係變差,所以好多野唔出聲,叫老公出聲99會易接受d,因為我試過好聲好氣講,99好似聽唔入耳,太有自己諗法

你講得好岩,我老公覺得佢媽係幫我手,佢一直咁同我講,因為係99同我坐月,直到佢唔俾我掂b,老公都唔覺有問題,再不斷講先叫我唔好諗咁多,我一直講我咁辛苦生出黎就俾左人咁好唔開心,我已經無得自己湊,到底我係呀媽定佢係呀媽,成日同我爭

別墅

namnamnamlolo 發表於 18-10-9 08:45
有得揀就工人湊
我仔好間中俾99湊
已經話最鍾意嫲嫲

請工人就無可能啦

大宅

snake729 發表於 18-10-9 09:27
我依家就係唔想關係變差,所以好多野唔出聲,叫老公出聲99會易接受d,因為我試過好聲好氣講,99好似聽唔入 ...

你既心情我100%明白, 仲要我99搬埋嚟同我哋住, 真正24小時可以同BB 一齊
有時見佢哄BB, 對BB 嗰種熱情, 雖然知道佢係好鍚BB, 但唔識講, 會有啲不是味兒
我都係放工返屋企到瞓覺之前嗰5個鐘左右可以自己湊返
其餘時間都係交俾99喇
冇辦法, 兩公婆都要返工就係咁

男人真係咁架~ 我老公都唔明我嘈乜, 話99 辭咗份工又搬埋過嚟湊BB, 係好大犧牲, 咁我唔否認, 都好感激佢
佢唔明點解有人幫仲要呻, 有99 哄BB 我可以去休息乜唔好咩?!
但我寧願休息少啲都想擠多啲時間對住BB
媽咪就係想BB 同自己最親, 如果BB 同嫲嫲親啲始終會唔好受

聽好多人講BB 始終會知道邊個先係媽咪, 大大下就自然會痴返媽咪喎
唯有咁樣安慰自己

大宅

你預左三日唔埋兩日, 99就有借口叫你唔好湊B返屋企. 要留係佢度過夜
借口不外乎話要你休息, 要佢仔休息之類
通常男人會覺得, 幾好喎, 有人幫手, 唔洗煩
呢個時候, 你一定一定要企硬, 要之前同老公講定, 叫佢唔好出聲.
如果講唔掂佢. 大喊都要. 你老公先會知道個嚴重性.
生完個B, 日頭已經唔係自己湊, 夜晚仲要因為聽99話而同阿B分開. 不如唔好生.

別墅

hkbusfan 發表於 18-10-9 10:01
你既心情我100%明白, 仲要我99搬埋嚟同我哋住, 真正24小時可以同BB 一齊
有時見佢哄BB, 對BB 嗰種熱情, 雖 ...

同99住真係好辛苦
坐月時佢過左黎住,我未適應3人生活就要適應4人生活,之後重要成日搵藉口唔走,真係大崩潰

無錯,寧願無休息辛苦d都自己湊
因為我細個呀嫲湊,我痴呀嫲,諗番其實呀媽好傷心,我細個佢有講過說話俾我聽,叫我搵呀嫲

別墅

粟米沙律 發表於 18-10-9 10:49
你預左三日唔埋兩日, 99就有借口叫你唔好湊B返屋企. 要留係佢度過夜
借口不外乎話要你休息, 要佢仔休息之類 ...

佢有講過叫我星期五先湊番,我果時即刻話咁樣你地會好辛苦
而且佢地屋企唔太岩湊過夜,所以我唔會屈服

男爵府

粟米沙律 發表於 18-10-9 10:49
借口不外乎話要你休息, 要佢仔休息之類 ...

無錯。我老公都係。
未到我大炒大鬧話要同佢同歸於盡果日, 佢都當我發up瘋。
正正常常咁同啲男人講係唔得既。
男人有得舒服佢當然要舒服, 唔想湊。你要佢知道, 你無左同個b既親子時間, 你都唔會比佢好過。之後佢就會識得兩害取其輕, 幫你爭番個b番黎。

大宅

snake729 發表於 18-10-9 11:18
同99住真係好辛苦
坐月時佢過左黎住,我未適應3人生活就要適應4人生活,之後重要成日搵藉口唔走,真 ...

同99 住呢個都係問題, 佢對你幾好都好, 始終你都唔會可以好似以前咁自在, 鍾意喺自己屋企做乜都得
生活上要磨合, 加上因為湊B 真係衍生好多矛盾, 老公又未必咁體諒你作為新手媽咪對照顧BB 既執著
你講得啱, 真係大崩潰

有時候放工返到屋企, 99就話 "BB 今日自己試轉身呀", "BB 識得自己用腳錫個波波呀" 等等等等
佢講得好興奮, 見證BB 好多特別既時刻, 而我都只係可以聽佢講, 錯過親眼見證同親身參與既機會
呢啲位都眼淚在心裏流

別墅

hkbusfan 發表於 18-10-9 11:36
同99 住呢個都係問題, 佢對你幾好都好, 始終你都唔會可以好似以前咁自在, 鍾意喺自己屋企做乜都得
生活上 ...

係呀,一直同99關係都好,自從b出世後就有改變
我就係想自己去見證好多第一次,而唔係想聽番黎

大宅

或者可唔可以轉做part time或home office之類? 我認同錢真係好緊要,冇錢冇得生活,但可以set個target比自己,可能做FTM一兩年,然後做part time, 到bb返學先搵過份full time, 咁樣可行嗎?

男爵府

snake729 發表於 18-10-9 12:17
係呀,一直同99關係都好,自從b出世後就有改變
我就係想自己去見證好多第一次,而唔係想聽番黎
...
有冇計過條數夠唔夠用?
有冇儲蓄?
如果儲蓄可以捱個兩年, 何不做兩年ftm?
到bb返n 班再出去賺錢。
因為賤可以再賺, 但你bb頭果2年既人生永遠唔會番黎, 錯過左就係錯過左。

大宅

bb真係會痴照顧者多,我全職媽,婆婆得閒會幫手湊,係第二照顧者。奶奶冇湊過佢,而家2歲就算1星期返奶奶到食幾日飯,佢都唔會痴佢同佢玩如果經濟真係許可,自己湊到返k

別墅

Solarflare 發表於 18-10-9 11:30
無錯。我老公都係。
未到我大炒大鬧話要同佢同歸於盡果日, 佢都當我發up瘋。
正正常常咁同啲男人講係唔得 ...

d男人諗野始終同女人唔同

首頁

尾頁

跳至