婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

HappyBlueberrie 發表於 18-10-9 13:37
或者可唔可以轉做part time或home office之類? 我認同錢真係好緊要,冇錢冇得生活,但可以set個target比自 ...

我教書架,無得轉,可以轉我都想,工時重要好長

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

我同99同住,同老公都要返工,平時99湊BB。初初要D 時間調節(幾個月),一定會有爭論/意見不同。我自己覺得先唸唸是不是接受不了99日頭湊B 的方案,但如果決定左其實大家都要時間磨合,也要調整自己的心態。初初我也會覺99同我搶B,其實佢都只係想幫手。我女依家16個月大,99其實好比心機湊,由出世時細碼變左中碼B。如果中間有什麼問題,最好搵老公做中間人,同埋要理性溝通,因99也是BB的親人,大人要做個好榜樣。我有D 朋友本身已經好憎99,完全沒可能搵99湊,可以請姐姐裝CAM,搵育嬰院/local EE也OK。因我99之前返工,我都有排育嬰院及找local EE,育嬰院排了一年才有位,local EE搵到3個。

別墅

Solarflare 發表於 18-10-9 14:18
有冇計過條數夠唔夠用?
有冇儲蓄?
如果儲蓄可以捱個兩年, 何不做兩年ftm?

我老公想我番工

別墅

hotarufuu 發表於 18-10-9 14:38
我同99同住,同老公都要返工,平時99湊BB。初初要D 時間調節(幾個月),一定會有爭論/意見不同。我自己覺得 ...

你同b同99關係都keep得好?

男爵府

如果人工唔係好多不如自己湊兩年再返全日N,反正都要比錢你99湊計落條數唔差太多就自己湊啦!而家未正式比佢湊都咁,正式湊只會更多問題,可以100%肯定到時你老公點都會幫自己呀媽,仲會怪你唔識感恩,你99會周圍講點辛苦幫你地湊你就咁對佢...etc...我自己湊都大把野比人講,平日落街都勁多99講心抱(唔知點解唔會講個仔架,只會話個仔搵錢辛苦!)但會話個心抱返工搵個少少又唔比多d錢佢湊,又話返工就唔理d仔女湯都無啖比老公仔女飲!最經典就係同個孫講:你呀媽淨係識返工唔會要你架,呀嫲唔要你就無人理你湊你架喇!

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

snake729 發表於 18-10-9 14:39
你同b同99關係都keep得好?

入左佳境。但自己要辛苦D,一返去自己湊返,放假自己湊,同房,一定要,如果唔係BB唔跟你,所以晚飯是但都沒所謂,叫老公幫下手,99也要休下。本身我老公同99一面對就火爆,我本身比較social同D 工好多老seafood,知道要點講野令舒服D,咁叫自己大方D。咁老公同99關係好左,我同99關係又OK,咁佢自然有心湊同對你們好。

子爵府

snake729 發表於 18-10-9 14:38
我教書架,無得轉,可以轉我都想,工時重要好長

同工,我直情辭埋工呀。我唔想幫人教仔但自己嘅就教唔到。
你轉教補習playgroup呢啲啦,冇咁困身。

別墅

章魚妹妹 發表於 18-10-9 14:41
如果人工唔係好多不如自己湊兩年再返全日N,反正都要比錢你99湊計落條數唔差太多就自己湊啦!而家未正式比 ...

我人工都高呀,所以有d頭痛
你最果d說話我真係好怕99咁講,講到我唔要佢咁,我會憎死佢架真係咁講

別墅

hotarufuu 發表於 18-10-9 14:53
入左佳境。但自己要辛苦D,一返去自己湊返,放假自己湊,同房,一定要,如果唔係BB唔跟你,所以晚飯是但都 ...

我都係打算放工同放假自己湊,希望爭取多d時間,我都將b床放隔離,所以都ok,唯有盡量放鬆自己

男爵府

snake729 發表於 18-10-9 14:38
我老公想我番工

我親眼所見, 當長老湊到2歲左右。啲管教問題開始出晒黎。 父母先會認真考慮放棄高薪留家湊仔。

你到時再同老公傾都未遲。因為當一隻人版八厭星擺係佢面前... 佢就無得唔認比長老湊係有問題。

別墅

Solarflare 發表於 18-10-9 18:55
我親眼所見, 當長老湊到2歲左右。啲管教問題開始出晒黎。 父母先會認真考慮放棄高薪留家湊仔。

你到時再 ...

我同老公傾過,但始終都達唔到共識

男爵府

snake729 發表於 18-10-9 18:37
我人工都高呀,所以有d頭痛
你最果d說話我真係好怕99咁講,講到我唔要佢咁,我會憎死佢架真係咁講
...

如果咁就不如請姐姐加cam,最多叫99/屋企人得閒去望下,好過99主力湊哂,好老實,99湊係十個有八個都會咁講心抱,都係同你老公傾下啦!

翡翠宮

畀面勳章

而家去排育嬰院,排得黎就岩。
日日是好日

別墅

Ng_Taitai 發表於 18-10-9 14:27
bb真係會痴照顧者多,我全職媽,婆婆得閒會幫手湊,係第二照顧者。奶奶冇湊過佢,而家2歲就算1星期返奶奶到 ...

呢個係最理想

別墅

馬爾太 發表於 18-10-9 15:26

同工,我直情辭埋工呀。我唔想幫人教仔但自己嘅就教唔到。

始終係同工先明白
真係太困身,工時又長
未有小朋友時都ok,但生左就平衡唔到咁

別墅

mother904 發表於 18-10-9 19:57
而家去排育嬰院,排得黎就岩。

別墅

章魚妹妹 發表於 18-10-9 19:28
如果咁就不如請姐姐加cam,最多叫99/屋企人得閒去望下,好過99主力湊哂,好老實,99湊係十個有八個都會咁講 ...

99唔爭其實無咁反感架我

禁止訪問

子爵府

snake729 發表於 18-10-9 20:08
始終係同工先明白
真係太困身,工時又長
未有小朋友時都ok,但生左就平衡唔到咁

真係唔掂!OT唔在講,成日要攞卷返屋企改,凌晨都冇得瞓;仲要備課,出卷,有時又要帶隊出去比賽,戶外學習。。。。。。真係暈低。後尾我辭工,轉做補習,收入少啲但有啲可以學生上嚟補。時間好用好多。

男爵府

SASA滾 發表於 18-10-9 20:31
樓主勉強冇幸福,俾你做左ftm,破壞夫妻感情仲麻煩。
你99又無做啲乜影響到bb,係你c6眼中,只會覺得係你1 ...

雖然呢位人夫既理論睇到我眼火爆。
但不得不認好多男人都係咁諗
呢位人夫講既呢番說話, 也許會令到樓主好心寒。
原來只有掉幾個臭錢番屋企才叫"為頭家"。
好多男人"為頭家"的模式也是這樣的, 錢錢錢。
至於母親親自湊小孩果種無形資產, 有些男人是完全沒有放在眼內。
如果真係如呢位人夫所說"為頭家"... 放棄母子之間的親密關係。到小朋友大個左, 對父母親形同佰路 (這時候湊大小朋友既長老多已過身), 家也不成家了, 還說什麼"為頭家"呢。
所以說母愛為大啊。真正自私的係果個男人吧? 邊個唔相搵多幾個錢傍身? 但母親願意放棄錢留在孩子身邊, 為什麼唔感激, 而係怪個老婆自私? 一個家是需要經營的, 不是用錢能買回來的。唔係你掉個小朋友比人湊, 大個左先拎番黎, 佢就會對你有感情的。

首頁

尾頁

跳至