婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

其實又未必喎,我b 由六個月開始就俾奶奶老爺湊,係一至五日湊夜接,但係结果我仔最癡果個係一星期黎一次既婆婆
淨係可以講真係人夾人

大宅

spe98071 發表於 18-10-11 13:25
你bb幾大?我同你一樣,我返工,99幫忙凑。我放工就盡量陪bb,但bb就鍾意99多d,如果我有日放工約左人冇返 ...

你又唔洗擔心喎,我仔之前又係咁,但係十六個月之後突然會癡身左,你仔只係仲細未識跟人

別墅

寶寶lala 發表於 18-10-12 09:15
咁盡力就可以,抽多啲時間陪佢,佢會知邊個愛鍚佢的
就算做唔到同你最親,至少佢都會中意你同跟你
...

明白

別墅

sakurawings85 發表於 18-10-13 06:53
其實又未必喎,我b 由六個月開始就俾奶奶老爺湊,係一至五日湊夜接,但係结果我仔最癡果個係一星期黎一次既 ...

我都留意到呢樣野

別墅

snake729 發表於 18-10-9 00:15
我黎緊就放完產假要番工,早晚交收bb
想問下有無人都係咁,b會痴99多d嗎?
我99成日一掂到個孫就亘連俾我掂 ...

我就係俾我99湊,真係要好睇99個人點,我啲同事嘅99都冇咩野,雖然年代唔同,湊仔嘅方式一定大有不同,但佢地溝通完之後,佢地嘅99會改善。
我果個就唔係嘅,係咁搶住要湊我個女,我收工返黎,個女見到我就笑,佢就即刻黑面唔滿意,係咁嘈話:始終都係阿媽好,嫲嫲點湊點辛苦照顧佢都冇用。
平日成日就睇住手機湊我個女,再唔係就開電視開到30幾咁大聲黎睇抗日神劇,係咁教我個女打人、劈人,然後就鬧我個女打人(emoji)(emoji)‍♀️
唉,總之每個99湊b嘅方式都好唔同,你最緊要係睇下自己個99性格如何,同埋準備定plan B,例如育嬰園或者請人照顧。共勉之啦~

別墅

ORZ新抱 發表於 18-10-15 21:40
我就係俾我99湊,真係要好睇99個人點,我啲同事嘅99都冇咩野,雖然年代唔同,湊仔嘅方式一定大有不同,但 ...

你有無同你99傾過?我有時有d野講唔到只有搵老公講

別墅

snake729 發表於 18-10-17 18:43
你有無同你99傾過?我有時有d野講唔到只有搵老公講

自己同過99講,亦都搵過老公出聲,情況冇好轉過

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Solarflare 發表於 18-10-9 18:55
我親眼所見, 當長老湊到2歲左右。啲管教問題開始出晒黎。 父母先會認真考慮放棄高薪留家湊仔。

你到時再 ...

我有個親戚小朋友就係咁,個仔由長老湊,一直到3歲返k, 一返就係咁俾老師投訴話唔聽話,唔留心聽老師講野,又坐唔定無規矩,仲俾老師建議佢帶個仔去評估睇下係咪有問題,根主成家都幫住個孫話老師有問題,話細路就係咁
個長老湊孫肯定縱到咩咁,3歲片又未介又扭計,仲要無禮貌,無眼睇。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Solarflare 發表於 18-10-9 23:17
雖然呢位人夫既理論睇到我眼火爆。
但不得不認好多男人都係咁諗。
呢位人夫講既呢番說話, 也許會 ...

好可惜大部分既人都係咁諗,覺得唔去搵錢好唔應該咁,做全職媽媽係浪費,仲會俾老公身邊既人睇唔起

媽媽係咩?係生仔同賺錢機器

翡翠宮

spe98071 發表於 18-10-12 00:54
請問下,你bb都係交比99凑?
1. 你99係古老type 定潮type? (我99係屬潮type, 會帶b落街行,餵食又足,成日 ...

5 好明顯只係安慰d無得親自湊b 既媽媽的說話⋯⋯

男爵府

littlefunpig 發表於 18-10-19 05:55
好可惜大部分既人都係咁諗,覺得唔去搵錢好唔應該咁,做全職媽媽係浪費,仲會俾老公身邊既人睇唔起:igiveu ...

人各有志, 如果2公婆都一樣咁諗, 無所謂。
但如果太太好想做ftm但老公唔比。
又或者太太想出去做野但老公唔比。(有少部份女人討厭湊仔)
個太太都會活得好痛苦。
女人, 返工又係你生仔又係你湊仔又係你家務又係你。
男人, 返工大晒, 屋企唔使理。
下世投胎千萬別做女人。

大宅

放心,即使係俾6299湊,小朋友都一樣係痴媽媽多。我兩個都係6299湊,我平日返工,星期六、日自己帶返,兩個都好痴我,細仔夜晚瞓覺都一定要我陪,其他人都唔得

複式洋房

tmd123 發表於 18-10-19 10:31
放心,即使係俾6299湊,小朋友都一樣係痴媽媽多。我兩個都係6299湊,我平日返工,星期六、日自己帶返,兩個 ...

你小朋友幾大先開始痴你?平日放工、放假你會陪小朋友做d咩?

翡翠宮

Solarflare 發表於 18-10-19 08:11
人各有志, 如果2公婆都一樣咁諗, 無所謂。
但如果太太好想做ftm但老公唔比。
又或者太太想出去做野但老公 ...

呢個世代既香港好多人都係咁諗呢,要公一份婆一份先岩,好多人睇唔起全職媽媽。

我都覺得投胎咪做女人,做都要揀個有錢人嫁

大宅

spe98071 發表於 18-10-19 12:59
你小朋友幾大先開始痴你?平日放工、放假你會陪小朋友做d咩?

差不多1歲吧,但仔就由bb開始夜晚要我一個陪瞓先得。每次放工返到家扣除食飯沖涼洗碗瞓覺時間都係俾晒兩個小朋友,抱吓佢地,喺屋企俾對腳佢哋當公園瀡滑梯咁玩,喺房就扮馬俾佢哋騎(基本上都做咗爸爸角色咁),有時又扮怪獸話要食佢哋咁喇,放假就帶佢哋去行下商場,去下公園

別墅

ORZ新抱 發表於 18-10-18 06:49
自己同過99講,亦都搵過老公出聲,情況冇好轉過

別墅

tmd123 發表於 18-10-19 10:31
放心,即使係俾6299湊,小朋友都一樣係痴媽媽多。我兩個都係6299湊,我平日返工,星期六、日自己帶返,兩個 ...

咁就好啦

首頁

尾頁

跳至