自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

伯爵府

有無人有興趣想知多點關於救護員?
我盡能力解答
或者對劇中有疑問❓
都可以一齊討論下

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

~sunshine~ 發表於 18-10-9 08:58
我盡能力解答
或者對劇中有疑問❓

係咪都要像警察一樣入學堂受訓?
其實有年紀大的轉入呢行嗎?
thx

伯爵府

Sweetiess 發表於 18-10-9 09:08
係咪都要像警察一樣入學堂受訓?
其實有年紀大的轉入呢行嗎?
thx

係呀!所有救護員都要接受 26 星期留宿訓練,學習救護知識,技巧,接受體能訓練,接受紀律約束

好耐以前未有救護訓練學校就係同消防員一樣在八鄉操,之後有馬(emoji)山救護訓練學校就晌果度操,近幾年開左百勝角消防救護訓練學校就全部都晌呢度操

都有大年紀既人轉入行既,三十幾歲先操班都有,不過唔多,一班約二十個人,通常只得一,兩個
因為投考都要過體能測試,年紀大係會難 d 通過

男爵府

回覆樓主

救護員係咪一定要係護士?

公爵府

消防處的救護員有沒有類似聖約翰急救證書?還是無咁既需要因為消防處已為職員的專業操作包底?
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

purpletwinstar 發表於 18-10-9 09:26

緊唔係
反而有救護去讀番護士就真

伯爵府

purpletwinstar 發表於 18-10-9 09:26

唔係架!
其實大家既工作唔同,護士既範疇比較深入 d
救護員係負責一 d 院前既創傷急救治療

男爵府

我試過帶case出車轉院,因為情況好危急,要求響燈,但救護員答我,響燈要寫report,係咪真架?

伯爵府

shareholder 發表於 18-10-9 09:32
消防處的救護員有沒有類似聖約翰急救證書?還是無咁既需要因為消防處已為職員的專業操作包底? ...

入職要求無包括要有急救證書,因為部門有訓練同考核
但有部分救護員係考入前已有急救證書,因為大多數係佢地對急救工作有興趣所以自己考左先,然後再投考救護員

伯爵府

2024年龍年勳章

入camp係咪好辛苦? 我老公個姨甥仔剛入左去, 話頭兩星期最難捱
最辛苦係日日都要操體能, 真係小d精力都唔得
我~好~幸~福~呀~

伯爵府

siuballball 發表於 18-10-9 09:38
我試過帶case出車轉院,因為情況好危急,要求響燈,但救護員答我,響燈要寫report,係咪真架?
...

其實藍燈同警號係分開既,基本係若係工作中的車輛,都可使用藍燈,一般通常係載有 patient 就會著藍燈
但警號就要求嚴格 d , 係每次使用警號都要記錄低。因為部門有 order 寫明幾時先可以使用警號
正常情況一般會影響到生命急險的 case 都會藍燈警號同用

伯爵府

咩都唔識 發表於 18-10-9 09:43
入camp係咪好辛苦? 我老公個姨甥仔剛入左去, 話頭兩星期最難捱
最辛苦係日日都要操體能, 真係小d精力都唔得 ...

係架!開頭一定係最辛苦最難適應,頭一個月可以講係非人生活
因為教官要學員適應受紀律約束既生活,所以會經常無定要咁要大家集隊,步操,學習服從命令,唔服從就會被罰
不過慢慢當大家開始習慣後教官就會無咁嚴格架喇,而且教官都是為大家好

同埋係真係好多救護知識要學習,同埋要實習,而且仲要讀法例

wcpcelia    發表於 18-10-9 10:12

珍珠宮

我盡能力解答
或者對劇中有疑問❓

我想問吓多唔多人突然暈左call白車? 通常這些人係患咩病? thx

公爵府

siuballball 發表於 18-10-9 09:38
...

寫report都懶有事佢自己孭鑊
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

大宅

回覆樓主:

人工係point幾?進升機會係點呢?thx

大宅

2024年龍年勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我盡能力解答
或者對劇中有疑問❓

做救護員要有咩學歷㗎?

伯爵府

咩都唔識 發表於 18-10-9 09:43
最辛苦係日日都要操體能, 真係小d精力都唔得 ...

再補充多少少,因為救護工作體能要求其實係好高,所以操體能都係好重要既一環
因為香港仲有好多舊式唐樓無升降機,自己守果區有唐樓的話基本日日都要抬唐樓十層八層等閒事
而且琴日劇中都有講到要去上山救人,而現實中都真係,有時上山,有時要去地盤,都係要有良好體魄

伯爵府

KTKTKT5 發表於 18-10-9 09:51
我想問吓多唔多人突然暈左call白車? 通常這些人係患咩病? thx

都多架!但真係咩情況都有喎,有的係病身體弱啦,有長期病患,高血壓,心臟病等

伯爵府

shareholder 發表於 18-10-9 09:52
寫report都懶有事佢自己孭鑊

咁無可否認樹大有枯枝,都有人抱住只係打份工心態

公爵府

~sunshine~ 發表於 18-10-9 09:57
再補充多少少,因為救護工作體能要求其實係好高,所以操體能都係好重要既一環
因為香港仲有好多舊式唐樓無 ...

我都識人後生仔考左幾次都肥,都係衰體能
體能要求好高

首頁
12345...22

尾頁

跳至